Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a sport, a labdarúgás helyzetéről.

És mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is. A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam. Különösen azért, mert voltunk már a csúcson, így nemcsak a jelenlegi világelithez mérjük magunkat, hanem a saját múltunkhoz is. A pályán nyújtott teljesítmény megmondja, ki vagy. Hosszú évtizedeken keresztül szenvedtünk, és most, hogy följebb emelt fejjel mehetünk végre meccsre akár a válogatott, akár a Fradi miatt, egészen más a helyzet. A nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport.

Ahhoz, hogy a Fehérvár egyszer meg tudja verni a Chelsea-t, amellyel legutóbb is csak döntetlent játszott, az is kell, hogy a szertárosa jobb szertáros legyen, mint a Chelsea-é. És a Fradi akkor tud tartósan ott ragadni a Bajnokok Ligájában, ha a takarítónője is ott van Európa harminckét legjobb takarítónője között. A klubkultúra több mint futballteljesítmény, az egyesülethez tartozó összes embert arra sarkallja, hogy a legjobb legyen, így járulva hozzá a csapat teljesítményéhez. A magyar klubok sokat fejlődtek, de még nem említhetjük őket egy lapon a legnagyobb európai klubokkal. Kell még a következő öt-tíz év.

Lehet, sőt kell is egy országos módszertani központ, amely szolgáltat. De semmit sem kérhet számon senkin, nem viselkedhet szakmai hatóságként, viszont minden kérdésre választ kell adnia. Az étkezéstől az edzésmódszerekig, a külföldi újításoktól a gyerekek méréséig, az élettani tesztekig minden használható tudást fel kell kínálnia az akadémiáknak. De a Fradit sosem lehet összekeverni, ha látom a játékát, mondjuk az Újpesttel. Vagy más példa: Kovács Feri bácsi, Isten nyugosztalja, mesélte nekem, hogy a Hungária körúton az volt a szabály, egyedül Lantos rúghat nagyot a labdába, a többieknek le kell passzolniuk. És ez ma is látszik az MTK-n, pedig talán már nincs ilyen szabály. A klubok és a futballjuk, amit játszanak, kulturális képződmények. Nem lehet egy központból homogenizálni őket. Az a jó, ha a Fradiban Fradi-szív van.

– Orbán Viktor

(nso)