Női kézilabda csapatunk játékosát kérdezték az EB után.

Az elmúlt napokban tényleg volt időm gondolkodni, a tanulság a magam és azt hiszem, az egész csapat számára, hogy mindig van új a nap alatt, mindig lehet tanulni – kezdte Kovacsics Anikó. – Fizikai és mentális hiányosságaink is voltak, biztos sokat jelentett, hogy rengeteget hagytunk ki az ősszel. Akik megfertőződtek, még nagyobb hátrányba kerültek, de mi, akik nem kaptuk el a vírust, szintén több hetet ültünk otthon. Nyilván ez más válogatottaknál is előfordult, de talán minket hatványozottan sújtott.

A csapatkapitány persze nem szerette volna erre fogni a visszafogott szereplést, szerinte a megfelelő mentális felkészültség is hiányzott, ami gyengébb eredményekhez vezetett.

Nyomás, elvárás, konkrét cél nélkül utazhattunk Dániába, aztán az történt, hogy mégis magunkra vettük a terhet, és mint kiderült, ez teljesen felesleges volt. Annyira akartunk bizonyítani, hogy rosszul jöttünk ki belőle.

A Ferencváros irányítója a keret egyik legrutinosabb tagja, s nyilván szerepéből fakadóan hangadó is. A görcsösség csillapításában ő sem tudott segíteni, amelynek okait továbbra is keresi.

Pályán kívül nem lehetett érezni a feszültséget. A románok elleni mérkőzés előtt – túl több rosszul sikerült összecsapáson – igyekeztünk felrázni a csapatot, levenni a terhet, és az a győzelem adott is némi pluszt. Nagyon fontos lenne már a tornák előtt segíteni egymást, hogy oldjuk a görcsösséget és felszabadultan tudjunk játszani, mert egyáltalán nem volt törvényszerű a rajtunk eluralkodó feszültség, még akkor sem, ha a pályán nem úgy ment a játék, ahogy szerettük volna.

Kovacsics Anikó nem tudja, hogy az elért 10. hely reális-e, inkább azért bosszús, mert úgy érezte, hogy sok apróságon múlt a vágyott jobb szereplés. Ami a csapatkapitány szerint bizakodásra ad okot, hogy tudják, miben hibáztak, ki lehet javítani a hibákat, igaz, sokszor az apróságokban a legnehezebb előrejutni, és most úgy tűnik, van munka bőven.

Az biztos, hogy a márciusi olimpiai selejtezőben a sokkal nagyobb tét és nyomás miatt a mentális állapotnak kifogástalannak kell lennie a fizikai mellett. A győri tornán már nem fognak beleférni a dániaihoz hasonló kihagyások” – tekintett már előre a jövő év egyik legfontosabb feladatára Kovacsics Anikó.

NSO