Clubunk fiatal tornásza bronz-, ezüst- és aranyérmet is szerzett a törökországi kontinensviadalon. Gratulálunk, Kiki! A csapatéremhez clubtársa, Kovács Márton is hozzátette a magáét, szép volt, fiúk!

Hihetetlen sikert ért el a magyar férfi junior csapat a tornászok mersini Európa-bajnokságán, a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta együttes ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, korábban ugyanis soha nem volt ilyen eredmény a magyar torna történelmében.

A junioroknál a selejtező napján megszerzett összesített pontszámokból hirdettek csapateredményt, minden szeren öt főből lehetett választani, négy versenyző mutatkozott be, és a legjobb három eredmény számított. A nemzeti együttesek versenyében Balázs Krisztiánék a 2. csoportban szerepeltek, és az utolsó forduló kezdete előtt még vezettek 232.494 ponttal, végül azonban az ukrán gárda megelőzte a mieinket, és 239.128 ponttal az élen zárt. A Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta együttes így a dobogó második fokára állhatott, ami azért is nagy szó, mert Magyarország korábban soha nem ért el ilyen kiemelkedő eredményt a junior csapatversenyben. A bronzérmet Bulgária együttese szerezte meg (228.361).

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior csapatverseny:
1. Ukrajna – 239.128 pont
2. Magyarország – 232.494 pont
3. Bulgária – 228.361 pont

Balázs Krisztián

Szóhoz sem jutok, sok mindenre készültem, de erre nem. Nagyon örülök az ezüstéremnek. Nagyon sokat számított, hogy az elmúlt másfél hónapban együtt edzőtáboroztunk Tatán, rengeteget dolgoztunk, ma pedig mindenki összeszedetten tudta bemutatni azt, amit tud. Nagy az összhang közöttünk, szerintem ez az eddigi legjobb junior csapat. Boldog vagyok az egyéni teljesítményem és a finálék miatt is. Ünneplés most este biztos nem lesz, hiszen a neheze most jön igazán, az egyéni összetett és a szerenkénti finálékkal.

Kovács Márton

Egyáltalán nem számítottam ekkora sikerre, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Sajnálom, hogy nem tudtam százszázalékos gyakorlatokat bemutatni, főleg azt, hogy leestem a lóról, de így is nagyon örülök ennek az éremnek.

MATSZ

Balázs Krisztián soha nem látott bravúrt hajtott végre a magyar tornasport életében azzal, hogy a harmadik helyen végzett a junioroknál a mersini torna Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében.

A juniorok számára a 24 fős egyéni összetett döntővel folytatódott a kontinensviadal, amelyben Balázs Krisztián is érdekelt volt. Hibázott lólengésben, de a többi szeren kiváló gyakorlatokat mutatott be. Négy szer után még csak az ötödik pozíciót foglalta el lórontása miatt. Két legerősebb szerén, az utolsó két szeren, korláton és a nyújtón viszont sokat javított. Végül az a két ukrán tornász előzte meg, akik a selejtezőben is, így 78.566 ponttal újabb történelmi érmet, méghozzá bronzérmet szerzett. Érdekesség, hogy a döntőben az első három tornász sorrendje megegyezik a selejtezőben kialakult pozícióval.

Balázs Krisztián: talaj 13.300, lólengés 11.766, gyűrű 12.600, ugrás 13.500, korlát 13.900, nyújtó 13.500. Össz 78.566.

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior egyéni összetett döntő:
1. Kovtun Ilia (ukrán) – 81.465
2. Kostiuk Volodymyr (ukrán) – 80.198
3. Balázs Krisztián – 78.566

Balázs Krisztián

Nagyon boldog vagyok, de nagyon fáradt is, már itt lóg a nyakamban az érem, de még fel se tudom fogni. Már a reggel úgy indult, hogy elég nagy volt rajtam a nyomás, ideges voltam, még reggelizni se akartam, mert azt szerettem volna, hogy álljak már ott a szereknél, és kezdődjön el a verseny, legyünk túl rajta. A talaj nagyon jól sikerült, aztán következett a ló, ahol lecsúszott a kezem egy elemnél, így leestem. Bevallom őszintén, ez egy kicsit kibillentett, de tudtam, hogy össze kell szednem magam mentálisan, és azt is tudtam, hogy messze még a vége, több szer van előttem. A gyűrű már elég jól ment, az ugrással is meg voltam elégedve, aztán jöttek a kedvenc szereim, amelyek a legerősebbek is. A korlátgyakim kiváló lett, nagyon magas pontszámot kaptam rá. Ekkor megint nagy drukkba kerültem, mert tudtam, hogy a nyújtón múlik az érem, hiszen közben fél szemmel az állást és a pontokat is figyeltem. De sikerült itt is lenyugtatnom magam, és egy nagyon jó gyakorlatot bemutatnom. Bevallom őszintén, nem kellett a táblára néznem, mert amikor leugrottam, tudtam, hogy meglesz a dobogó. Nagyon-nagyon sok munka van ebben, nehéz felkészülésen vagyok túl, itt van a Covid és több sérülésem is volt, de úgy látszik, ennek ellenére sikeres volt a felkészülés. Ünnepelni nincs időm, nagyon fáradt is vagyok, már tegnap este is az voltam, de még előttem van vasárnapi négy szerfinálé, ezek is nagyon fontosak, úgyhogy az utolsó tartalékjaimat mozgósítom. Nem is tudtam, hogy ez egy sporttörténelmi érem a tornában, ez is nagy örömmel tölt el.

MATSZ

Balázs Krisztián elképesztő! Az egyéni összetett bronzérem után a nyújtó szerfináléjában diadalmaskodott, és junior Európa-bajnoki címet szerzett. Molnár Botond talajon harmadikként végzett, így bronzérmet nyert a tornászok mersini Európa-bajnokságán.

Az utolsó két szer fináléjában (korlát, nyújtó) a nyújtó junior világbajnoki bronzérmeséért, Balázs Krisztiánért szoríthattunk. Itt is egyszerre folyt a két szer fináléja, és Balázs a sorsolás alapján először nyújtón, majd korláton mutatkozott be, ez pedig szokatlan egy tornász számára, hiszen mindig a nyújtó az utolsó szer. Az előzetes sorrend alapján nyújtón harmadikként mutatta be gyakorlatát, amelyre 13.366 pontot kapott, és ezzel rögtön az élre állt. Az Eb egyéni összetett bronzérmesét ezt követően már semmelyik vetélytársa nem tudta megközelíteni, így megnyerte a nyújtó döntőjét, és Európa-bajnok lett.

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (lólengés):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 14.233
2. Chasazyrovas Gytis (litván) – 13.336
3. Indig Eyal (izraeli) – 13.366
7. Balázs Krisztián – 12.533

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (gyűrű):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 13.266
2. Kostiuk Volodymyr (ukrán) – 13.166
3. Tarhan Bora (török) – 13.000
5. Dobrovitz Ádám – 12.966
6. Balázs Krisztián – 12.833

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (korlát):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 14.600
2. Melnykov Mikita (ukrán) – 13.666
3. Kilicer Mert Efe (török) – 13.266
4. Balázs Krisztián – 13.166

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (nyújtó):
1. Balázs Krisztián – 13.366
2. Kilicer Mert Efe (török) – 12.933
3. Kostiuk Volodymyr (ukrán) – 12.900

Balázs Krisztián

Hú, még nem tudom felfogni, hogy sikerült, többnyire még nem érzékelem, de megfogom, és tudom, hogy itt a nyakamban az Eb-arany. Nagyon boldog vagyok. Nem volt egyszerű a reggel, hiszen az szervezetem nem volt felkészülve a korai, 6.30-as kelésre, mivel eddig jóval később kezdődött a verseny. Az egy kicsit megnyomott, persze reggeliztem is valamit. Az az igazság, hogy még a selejtezőnapon meghúztam a derekamat az ugrásnál, azóta fáj, de tudtam reggel, hogy nagy nap vár rám, így megpróbáltam ezt is kizárni. A melegítés jól sikerült, lovon megcsináltam a gyakorlatot, a lényeg, hogy nem estem le, de nekem nem ez a legerősebb szerem. Gyűrűn jobbra számítottam, de van egy elem, amit a közelmúltban kellett megváltoztatnunk, azt nem tudtam olyan jól kigyakorolni, ezért ott volt hibám. De tudtam, hogy jön a két legfontosabb szerem, így félre tudtam tenni mindent. Persze egy kicsit bezavart, hogy nem a rendes szersorrend volt, vagyis engem nyújtón szólítottak először, utána jött csak a korlát, pedig mindig a nyújtó az utolsó szer, így is készültem mindig. A nyújtógyakorlatom jól sikerült, de a pontszámról inkább nem beszélnék, emiatt ugyanis elég feszült lettem, amikor megláttam. Aztán a korláthoz szólítottak, éppen akkor volt a nyújtón legnagyobb riválisom, az ukrán Kovtun Illia, és pont láttam, hogy hibázott, így már biztos voltam benne, hogy meglesz az arany nyújtón. Felszabadultan tudtam így korlátozni, de hiába, mert az első elemet elrontottam, amit egyébként még álmomból fölkeltve is meg tudok csinálni, így itt nem lett érem. De ha választanom kellett volna, hogy két ezüst, vagy egy arany, akkor ez utóbbit választottam volna. Nagyon hosszú hét volt, fejben és fizikálisan is elfáradtam, de nagyon örülök, hogy ilyen szép eredménnyel zártam a junior korosztályt. Nagyon köszönök mindenkinek minden támogatást, a családomnak, az edzőknek, a barátoknak, gyúrónak, orvosoknak, szövetségnek és még sorolhatnám. Nagyon örülök, hogy az Európa-bajnokságon is megszereztem a teljes éremkollekciót, arany, ezüst, bronz, ugyanúgy, mint korábban az ifi olimpián. Így nyugodt szívvel veszek búcsút ettől a korosztálytól, és remélem, a felnőttek között is hasonlóan sikeres pályafutás vár majd rám, én mindent megteszek érte.

MATSZ