Amit eddig is tudni lehetett, most már hivatalossá vált – az EL-be hazai csapat csak a Bajnokok Ligájából juthat be vagy ha megnyeri majd a harmadik számú sorozatot, az Európa Konferencia Ligát.

A Konferencia Liga a 2021-2022-es szezonban rajtol 184 európai klub részvételével. Magyarországról a MOL Magyar Kupa győztese, illetve az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje szerepelhet a harmadik számú európai kupasorozatban, ahonnan az Európa Ligát is el lehet érni.

Az UEFA egy teljesen új, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga után rangsorolt tornát is kiír a következő szezontól, amely komoly lehetőséget biztosít kisebb bajnokságok kiemelkedő együtteseinek is a nemzetközi szereplésre.

A Konferencia Ligában az európai szövetség 55 tagországának 184 csapata vesz részt. Az egyes országok indulásra jogosult csapatainak számát a bajnokságok UEFA-együtthatói határozzák meg. Hazánkból a MOL Magyar Kupa győztese mellett az OTP Bank Liga második és harmadik helyén végzett együttes indulhat a sorozatban. A magyar bajnok továbbra is a BL-selejtezőben kap esélyt.

De a BL-ből és az Európa Ligából is vissza lehet kerülni a Konferencia Ligába. A két tornából összesen 46 együttes érkezik ide. A BL-selejtező 20 kiesője csatlakozik a Konferencia Liga selejtezőjéhez, az EL-ből pedig nyolcan a selejtező rájátszásába, tízen pedig a főtáblára kerülnek. További 8 EL-csapatnak pedig a legjobb 16 közé kerülésre lesz esélye.

Az első selejtezőkört július 8-án és 15-én, a másodikat 22-én és 29-én, a harmadikat augusztus 5-én és 12-án vívják a csapatok, a rájátszást augusztus 19-én és 26-án tartják.

A főtáblára jutó együttesek először nyolc, négycsapatos csoportban mérkőznek meg egymással. A győztesek továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba. A másodikok és nyolc Európa Liga-csoportharmadik pedig a rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradó nyolc helyért. A lebonyolítást magyarázó táblázat ide kattintva érhető el.

Az első döntőt 2022 májusában, az albán fővárosban Tiranában rendezik. A végső győztesnek pedig biztos helye lesz a következő szezon Európa Ligájában.

MLSZ