Militár Iván a Juventus – Fradi Bajnokok Ligája csoportmeccsről.

Védekezésben a belső területek legmagasabb kontrollját, illetve Ronaldo és Dybala folyamatos túlerőbe kényszerítését tűzte ki célul az ukrán mester. Mindezt tette egy mélyen felhúzott védelmi vonallal, és Frimpong csapatbaállításával, aki véleményem szerint a mezőny legjobbja volt.

Labdabirtoklásban igencsak alulmaradt a Fradi, de ez teljesen tudatos döntés volt részükről, hiszen ezzel a Juventus sugárzó gyengeségét, a felállt védelem elleni játékot erőszakolták ki ellenfelükből. A magyar csapat a labda hiányában, a területek kontrollját könnyebben meg tudta valósítani. Ezt segítve Rebrov húzott egy váratlant és szerkezetet váltott. Az ukrán mester regnálása során másodszor öt védővel kezdett az FTC: Lovrencsics Gergő a jobb oldalon, Miha Blazic, Frimpong, és Lasha Dvali középen, Marcel Heister pedig a bal oldalon játszott. A középpályán csupán két szűrő, Sigér Dávid és Somália volt a megszokott csúcsára állított háromszög helyett. Elől maradt a már említett három támadó.

Miért váltott három belső védőre és csupán két középpályásra Rebrov? Ezzel kapcsolatban, a Juventus vezetőedzőjének nemrég magyarra lefordított szakdolgozatának két kijelentését venném alapul:

– A pálya közepéről vezetett támadás veszélyessége jelentősen magasabb, és védők vonalának egészét leköti.
– Szabad terek létrehozása és elfoglalása: a védelmi vonal mögött szabad játékosok várják a labdát, folyamatosan korrigálva a helyzetüket (az ellenfelektől való egyenlő távolságra törekednek) és a testtartásukat; a szorosan őrzött játékosok pedig úgy mozognak, hogy szabad tereket nyissanak a többieknek, ahova beléphetnek, és máris kaphatják a labdát. Ha a megnyitott területre jut védő, akkor a folyamat addig folytatódik, amíg szabad területet nem találunk.

Tehát Rebrov azért kezdett három belső védővel, mert így tudta hatékonyan ellehetetleníteni Andrea Pirlo játékelképzelését, ami a belső területek folyamatos támadását illeti. A három belső védő és a két szűrő belső középpályás alkalmas arra, hogy a pálya belső részeire érkező ellenfelet kizárja a játékból, negatív irányú passzokra kényszerítse úgy is, hogy legyen ereje a védelmi vonal mögé beinduló játékosok követésére is. Ha csupán két belső védővel és egy védekező középpályással állt volna fel a Fradi, akkor ez a feladat jóval nehezebb lett volna.

Ráadásul Pirlo Ronaldót és Dybalát pontosan azzal a szándékkal küldte fel a pályára, hogy ezeket a belső területeket dominálni tudják elmozgásokkal, ellentétes beindulásokkal, a védelmi vonal manipulálásával. A Fradi védelmének az volt a feladata, hogy a védelem és a középpályás sor között elbúvó, kilépő Ronaldóra és Dybalára a területvédekezés szabályaival néhol ellentétes módon lépjenek ki és hagyják el ötösláncukat.

A két belső középpályás, Sigér és Somália szerepe is egészen fontos volt, hiszen több feladatot láttak el. Egyszerre kellett figyelniük a visszalépő játékosok kezelésére, a saját szélső védők elfutásainak következtében keletkezett egyensúlytalanság kiegészítésére, illetve a belső védők fellépéseinek (Ronaldo-Dybala páros kezelése) esetén a hátsó alakzat kiegészítésére. A belső területek kontrollját a belső védőkkel együtt dolgozva oldották meg.

A belső középpályások dolga volt az is, hogy letámadják a labdás belső középpályásokat (Bentancur és Arthur) és közben leárnyékolják a mögöttük visszalépő játékosokat, ezáltal elzárva a passz lehetőségét is feléjük.

Ha ezt nem tudták végrehajtani, esetleg túl későn próbálkoztak a leárnyékolással, a belső védőkre hárult a feladat, hogy hagyják el ötösláncukat és emberfogással kényszerítsék hibázásra vagy negatív irányú passzra a belső területeken próbálkozó torinói támadókat.

Bár a mérkőzés egészét nézve ez az elgondolás kiválóan működött, a Ferencváros játékosai szorgosan lépegettek ki és árnyokálták le a mögöttük helyezkedő játékosokat, egyszer ebbe a kommunikációba hiba csúszott. Ennek köszönhetően Ronaldo zsebkendőnyi területen kreált magának lövőhelyzetet és szerezte meg a Juve egyenlítő gólját.

A teljes elemzés, ábrákkal: Büntető.com