A Tizedes utcában Orosz Pál koszorúzta meg az FTC legendás alakjának emléktábláját, Tatabányán teret neveztek el róla, Győrben pedig emléktáblát avattak születésének 100. évfordulója alkalmából.

Dr. Lakat Károly, aki 100 éve született Győrben, négy alkalommal volt városunk labdarúgó csapatának edzője, és a TBSC az ő irányítása alatt érte el legjobb eredményeit! Nevéhez fűződik két olimpiai bajnoki cím a válogatottal, illetve kétszer ünnepelhetett bajnoki címet a Ferencvárossal. A tatabányai futballklubnak először 1957-1962 között, másodszor 1970-1974 között, ezt követően 1980-1982-ig, és végül pályafutása utolsó időszakában 1985-ben volt az edzője! Csapataival komoly eredményeket ért el itthon és a nemzetközi porondon is. 1972-ben a Magyar Kupa döntőjéig vezette a TBSC csapatát, majd két alkalommal megnyerte a Közép-európai Kupát. 13 alkalommal volt válogatott, és 1979-80-ban 6 alkalommal szövetségi kapitányunk is volt. Talán sokaknak az az időszak ugrik be vele kapcsolatban, hogy ő volt a csapat edzője az emlékezetes Real Madrid elleni mérkőzésen. Neve Tatabánya kiemelkedő labdarúgóival is összefonódik. Szepesi Gusztávtól, Gelei Józsefig, Csernai Tibortól, Kiprich Józsefig, Csapó Karcsitól, Szabó Gyuriig, felsorolni is nehéz lenne a tanítványait, játékosait!

Boldogulj Tatabányán

Születésének 100. évfordulóján Győr önkormányzata és a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány emléktáblával tisztelgett dr. Lakat Károly előtt. A „tanár úr”, ahogy a legtöbben ismerték és szólították, a városban született, itt járt iskolába, majd labdarúgó-pályafutását is Győrben, a GYAC-ban kezdte 1938-ban.

A „tanár úr”, ahogy a legtöbben ismerték és szólították, a városban született, itt járt iskolába, majd labdarúgó-pályafutását is Győrben, a GYAC-ban kezdte 1938-ban. Lakat Károly az egyetemet Szegeden végezte, magyar irodalom és történelemtanárként legalább akkora tisztelet övezte, mint edzőként.

Dr. Lakat Károly Győr sporttörténetének egyik ikonja, a legendás labdarúgóra, mesteredzőre, szövetségi kapitányra büszkék vagyunk, az emlékét ápoljuk, megőrizzük. Sikereit egy rendkívül tehetséges, szorgalmas, és példaképként állítható győri ember sikereiként egy kicsit a sajátunknak is tudjuk” – mondta az emléktábla-avató ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A legendás labdarúgóedző 651 mérkőzésen ült élvonalbeli csapat kispadján, legnagyobb sikereit a Ferencvárossal és a Tatabányával érte el. Pályafutása két olimpiai aranyéremmel vált teljessé, 1964-ben és 1968-ban. A tokiói ötkarikás játékokon két győri futballistát is behívott a válogatottba, Orbán Árpádot és Palotai Károlyt. Mexikóvárosban pedig az ETO-t Keglovich László képviselte a dr. Lakat által irányított aranyérmes gárdában.

Karcsi bácsi nagyon kemény, szigorú edző volt, nála az erőnléti képzésen, a futásokban nem volt lazsálás. A mexikói olimpia előtt a tatai edzőtáborban életem legkeményebb három hetét töltöttem, futottunk a hőségben, három edzésen naponta, voltak játékosok, akik kidőltek a sorból. Aztán az olimpiai dobogón világossá vált, megérte szenvedni. Bírtuk erővel az összes meccset” – emlékezett egykori edzőjére Keglovich László.

Győr+