Endivel beszélgetett a sportnapilap.

– Lehet még ezt fokozni?
– Aligha… Klubommal, a Ferencvárossal bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe, most pedig a nemzeti együttessel harcoltuk ki az Eb-részvételt. Ez az évem hihetetlen!

– Időbe telik mindezt feldolgozni?
– Egy-két napi biztosan kell ahhoz, hogy felfogjuk, mit értünk el. Még akkor is, ha az Izland elleni meccs napján semmi más sem volt bennünk, mint az, hogy olyan nincs, hogy ne győzzünk! Hiába vezetett sokáig az ellenfél, a lelkünk mélyén tudtuk, hogy meglesz. Nem létezett más forgatókönyv!

– Mi volt a kulcs, miért tudták megnyerni a sorsdöntő csatát?
– Töretlenül hittünk magunkban – és egymásban. Nemhogy egy percig, egy másodpercig sem adtuk fel. Akkor sem gondoltunk arra, hogy vereséget szenvedhetünk, amikor már a meccs hajrájában jártunk. Űztük, hajtottuk egymást szüntelen. Ráadásul végig azt éreztük, a kezünkben van az irányítás. Mi kontrolláltuk a meccset, sokkal többet volt nálunk a labda, megállás nélkül mentünk előre. Igaz, nagyon nehéz volt feltörni az ellenfél védelmét, de hála Istennek, végül sikerült.

– Utólag elárulhatja, hogyan tartották a kapcsolatot a koronavírussal megfertőződött Marco Rossival?
– A meccs előtt és a szünetben is velünk volt – egy-egy videohívásnak köszönhetően. Ő valóban olyan ember, aki a távolból is hatással van ránk. Aki ismeri a szövetségi kapitányunkat, azt is tudja, milyen hatásos lelkesítő beszédeket szokott tartani. Fantasztikus, ahogyan motivál minket. Persze elhangzottak tanácsok is, a szünetben például elmondta, mi a probléma, min kell javítanunk a mérkőzés megnyeréséhez. A folytatás és a végeredmény ismert. Izlandnak nem is volt sok lehetősége a gólszerzésre, szerintem senki sem vitathatja, hogy megérdemelten győztünk.

– Az első félidőben szükség volt arra a hatalmas mentésére, amellyel megakadályozta Birkir Bjarnasont abban, hogy kettőre növelje a vendégek előnyét.
– Az csakugyan veszélyes szituáció volt… Habár a labdát beadó játékosnak egyetlen opciója volt, mert csak Bjarnason érkezett középen. Fiola Attila szerencsére gyorsan szólt, hogy mire figyeljek, így tudtam időben reagálni.

– Szóval, lehet ezt még fokozni?
– Nem.

– Azért ne feledje, nyáron Németországgal, Franciaországgal és Portugáliával játszik a magyar válogatott – a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.
– Elképesztő! A Fradival is szenzációs csoportban szerepelünk a Bajnokok Ligájában, de ott is az vezérel minket, hogy minél több pontot szerezzünk. Az első célunk az volt, hogy bejussunk a csoportkörbe, most már az hajt bennünket, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev elleni mérkőzésekből. A válogatottal ugyanez a helyzet. Eddig az volt a legfontosabb, hogy kvalifikáljunk az Eb-re, innentől fogva meg azért teszünk meg mindent, hogy júniusban bizonyítsunk a kontinenstornán.

– Egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy elbuknak?
– Nem! Azt éreztük, hogy az egész ország szurkol nekünk. Tisztában voltunk azzal, hogy este nyolc után szinte mindenki otthon van, és hogy az emberek ülnek a televízió előtt, szorítanak értünk. Ezt a mérkőzést értük is játszottuk, és azokért, akik ebben a nehéz időszakban mindannyiunk egészségéért dolgoznak. Ezek után ennek a meccsnek tényleg nem lehetett más vége, mint hogy nyerünk és kijutunk az Európa-bajnokságra!

NSO