Súlyos anyagi veszteség éri a klubot.

A Fradi negyedszázad után szerepel újra a Bajnokok Ligájában, és remeklésével szép summát, legalább 15,2 millió eurót (5,5 milliárd forintot) keres. Mégis el lehet mondani, hogy a focicsapatnak komoly pechje van… Hiszen éppen most, a dicsőséges hónapokban sújtja a világot a koronavírus-járvány, ami miatt rengeteg bevételtől esett és esik el a klub. Ha nem lenne a betegség, csak az eladott belépőkből származó jövedelme 2,42 milliárd forinttal több lehetne.

A legutolsó „csapás” az, hogy a fertőzöttek egyre növekvő száma miatt idehaza, az NB I-ben előbb csak korlátozott számú közönség szurkolhatott a zöld-fehér klub legutóbbi hazai meccsén, most pedig elrendelték a zárt kapus összecsapásokat. Mindez összességében nagyjából 70 millió forintos mínuszt jelent – de ez apróság a másik sorozat, a BL mellett.

A Fradinál a Bajnokok Ligája-meccsek kieső jegybevétele okozhat fejfájást. Ha nincs a pandémia, a legrangosabb klubsorozat négy selejtezőkörére oda-vissza vágós rendszerben, nézők előtt került volna sor. Összesen 400 millió forinttal kalkulálhatott volna a klub a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde ellen.

A csoporttalálkozókon egy ideig engedélyezett volt a szimpatizánsok jelenléte, de a stadion befogadóképességének csak az egyharmadát tölthették meg a nézők. Az ukrán Dinamo Kijevet (2-2) a Groupama Arénában fogadta az FTC, a korlátozás miatt 200 millió forinttal lehetett kevesebb a jegybevétel. Az olasz Juventus (1-4) vendégjátéka a Puskás Arénában mínusz 700 milliót jelentett, a spanyol Barcelona (december 2.) elleni budapesti találkozó pedig már üres stadionban zajlik, ami 1,05 milliárdos kiesést vonz. (A Puskás Aréna ugyanis háromszor annyi nézőt, 67 ezer főt képes befogadni, s a két összecsapásra jó eséllyel minden belépőt eladtak volna.)

Összesen tehát 2,42 milliárd forintos jegybevétel elmaradásával kalkulálhat az FTC.

Óriási érvágás mindez a Fradinak. A tízmilliárd forintos éves költségvetés huszonöt százalékáról beszélünk – magyarázta Szabados Gábor (43) sportközgazdász. – Bár jelentős a veszteség, sportszakmai szempontból így is komoly sikert ér a BL-szereplés, ami túlmutat a történet anyagi részén.

A szurkolói támogatás rengeteget jelentett az együttes számára.

A teljesítményünkhöz nagyon sokat tesznek hozzá a drukkerek – fogalmazott Szerhij Rebrov (46), a Ferencváros ukrán vezetőedzője, akinek gyakran skandálja a nevét a közönség. – Ez azt mutatja, hogy jó munkát végzünk, de nemcsak én, hanem a csapat minden tagja.

forrás: blikk.hu