A szerdai iksszel 13.5 koefficiens-pontunk lesz jövőre, megnéztük ez mire lenne elég a következő szezonbeli kiemeléseknél. Idén a legjobb nem kiemeltnek, a második körben a Midtjyllandnak 14.5 pontja volt. Egy évvel korábban a Maccabi Tel-Aviv 16 ponttal volt balszerencsés, míg 2018-ban szintén a dánok húzták a leghosszabb rövid gyufát, 11.5 ponttal.

Jövőre a második körben lép majd be a cseh, a ciprusi és a svájci bajnok, a többiek (az UEFA 2019-20-as szezon lezártakor érvényes országrangsorának 18-55. helyezettje) közül további 14 országnak van olyan csapata, amelynek indulóként magasabb (vagy magasabb lehet) a koefficiense jövő nyárra. Ezek az országok: Görögország, Szerbia, Horvátország, Svédország, Norvégia, Izrael, Kazahsztán, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Bulgária, Románia, Lengyelország, Szlovénia és Moldova. Pontazonosság esetén az utolsó szezonban jobbat rangsorolják előre.

A második körben 20 csapat vesz majd részt, ez 10 kiemeltet jelent, tehát a fenti tizenhét állam közül nyolc bajnokánál kell több koefficiensünknek lenni, hogy kiemeltek lehessünk. Nézzük át, az egyes országok ellen hogy állunk:

Csehország: A Viktoria Plzennek 33.5, a Slaviának 30.5, a Sparta Prahának 16.5 pontja van. Az utóbbi két csapat még növelheti a pontjait. Jelenleg, tíz forduló után a Sparta áll az élen veretlenül, a Slavia és a Plzen követi Civic volt csapatát.

Ciprus: az Apoelnek 28 pontja van, más csapat nem veszélyes ránk. Doll volt klubja 7 meccs után tizedik, 11 pont hátrányban.

Svájc: a Baselnek 49, a Young Boysnak 27 pontja van. 5 forduló után a Young Boys vezet, a Basel az ötödik.

Görögország: az Olympiakosznak 39, az AEK-nek 19.5, a PAOK-nak 18 pontja van. 5 forduló után az Arisz vezet a Volosz előtt, az Olympiakosz harmadik, az AEK a negyedik, a PAOK a hatodik.

Szerbia: a Crvena Zvezdának 25.5, a Partizannak 18 pontja van. Jelenleg az előbbi vezet a Vojvodina előtt, a Partizan a harmadik.

Horvátország: a Dinamo Zágrábnak 30.5, a HNK Rijekának 13.5 pontja van. Utóbbi is az EL-ben van, így gyűjthet még pontot. A szinte minden évben bajnok Dinamo már 8 forduló után 6 ponttal vezet a második Eszék, és 10-zel a negyedik Rijeka előtt.

Svédország: A Malmönek 18.5 pontja van. 5 fordulóval a vége előtt 8 ponttal vezetnek a Djurgarden előtt.

Norvégia: a Rosenborgnak 14, a Moldénak 9 pontja van, az utóbbi ezt még növelheti (a Dundalk után a Rapidot is legyőzték). Azonban 8 fordulóval a vége előtt a Bodö/Glimt 16 ponttal van a playoff-ellenfeleink előtt, 17 pontra a Rosenborgtól.

Izrael: a Makkabi Tel-Avivnak és a Hapoel Bersevának is 16.5-16.5 pontja van, mindkettő növelheti még. Épp csak elkezdődött a bajnokság, a Berseva a hetedik, a Tel-Aviv a tizedik három kör után. Az élen a Makkabi Haifa áll.

Kazahsztán: az Asztanának 22.5 pontja van, tizenöt meccs után 14 pont a hátrányuk Isael volt csapata, a Kajrat mögött.

Fehéroroszország: a BATE-nak 17.5 pontja van, három fordulóval a vége előtt 4 ponttal vannak a második Szalihorszk előtt. Még játszanak egymással és az üldözőnek egy meccsel többje van hátra.

Azerbajdzsán: a Karabahnak 21 pontja van és EL-résztvevő. Húsz forduló után 8 ponttal vezetnek a Neftci előtt.

Bulgária: a Ludogorecnek 28 pontja van. Jelenleg három ponttal a Plovdiv mögött állnak, de két meccsel kevesebbet játszottak.

Románia: a Steauának 21, a Kolozsvárnak 15.5 pontja van, utóbbi EL-résztvevő, minden további pozitív eredménye már hozzáadódik ehhez a számhoz, mert már elérte a 3 koefficiens-pontot. Jelenleg a Craiova vezeti a román élvonalat, 3 pontra ettől a két alakulattól.

Lengyelország: a Legiának 16.5 pontja van. A varsói csapat hét meccs után három vereséggel a hetedik, az élen a Raków Czestochowa.

Szlovénia: a Maribornak 14 pontja van, jelenleg a negyedikek négy pont hátránnyal. Egy döntetlennel már megelőznénk őket.

Moldova: a Sheriff Tiraspolnak 14.5 pontja van, 15 meccs után kilenc ponttal előzik meg a második Petrocubot. Egy döntetlennel már megelőznénk őket.

A 17 ország csapata közül tehát kettőt előzünk meg szinte biztosan (Norvégia, Kazahsztán), ötöt szinte biztosan nem (Csehország, Görögország, Szerbia, Horvátország, Svédország). Rajtuk kívül még maximum 4 bajnokcsapat előzhet meg minket. Amennyiben még szerzünk egy pontot, akkor négy ország bajnokát előznénk meg és a nyolc fennmaradó bajnokságból még négynek az eredménye kellene szerencsésen alakuljon. Ha sikerülne még három koefficiens-pontot szerezni (ez szinte biztosan EL-tavaszt érne), akkor öt ország bajnokát előznénk meg nagy biztonsággal és csak háromnak kellene jól alakulnia a fennmaradó hétből.