Elek Gáborral arról beszélgettek, hogyan élte meg a csapattal a koronavírusos helyzetet – a szlovének elleni meccsről is szót ejtett. Emellett kihirdették a magyar válogatott bő EB keretét is.

Női kézilabda, Bajnokok Ligája, csoportkör, A-csoport, 6. forduló
Szombat, Érd, Érd Aréna, 16.00
Ferencváros – Krim Ljubljana
Jegy: 4500 – 7500 Ft, megvásárolható online és a meccs napján a helyszínen.
TV: SportTV

Bíró Blanka, Janurik Kinga, Kovács Anett, Klujber Katrin, Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Kisfaludy Anett, Pásztor Noémi, Csiszár-Szekeres Klára, Háfra Noémi, Márton Gréta és Schatzl Nadine is bekerült a magyar válogatott 35 fős keretébe – a teljes névsort ide kattintva olvashatod. Ahogy a Fradi.hu írja, minden bizonnyal a hazája válogatottjában alapembernek számító légiósaink, Alicia Stolle, Emily Bölk, Julia Behnke, illetve Angela Malestein, valamint a még a junior válogatottba is beférő Tóth Nikolett, valamint Ballai Borbála is tagja lesz az adott nemzeti csapatnak, így pedig elmondható lesz, hogy minden felnőtt kerettag játékosunk kap majd válogatott meghívót.

Szeptember 17-én, Norvégiában mutatott először pozitív eredményt két ferencvárosi kézilabdázó koronavírustesztje. A Vipers elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés elmaradt, a csapat hazajött, a két érintett játékos viszont csak a nyolcnapos karantén letelte után térhetett vissza Magyarországra. A többieket sem kerülte el a vírus: a csapatból összesen tízen fertőződtek meg.

Azóta is sokat gondolkoztunk rajta, hogy mit csinálhattunk volna jobban, de lehetetlen volt megúszni az esetet. Itthon csak negatív PCR-teszteket produkáltunk, abban a hitben voltunk, hogy nincs semmi probléma, sokat voltunk együtt. Az érintettek valószínűleg sorra megfertőzték egymást, aki pedig nem kapta el a vírust, az csak a szerencsének, esetleg valamilyen, számunkra ismeretlen tudományos ténynek köszönheti – idézte fel a történteket Elek Gábor.

A Fradira karantén várt, az egészséges játékosok is csak tizenkét nap után edzhettek újra. Bajnokin azóta sem lépett pályára az FTC – a szerda estére tervezett, DVSC elleni találkozót is később rendezik meg –, a Bajnokok Ligáját viszont két halasztás után folytatni kellett. Dániában, az Esbjerg ellen nyolc mezőnyjátékossal játszotta végig a hatvan percet a magyar együttes és aratott bravúros, 24-21-es győzelmet.

A dániai siker biztosan a legelőkelőbb helyek egyikére kerül edzői pályafutásomban. A mai napig nem értem, hogy nyertük meg azt a meccset, hihetetlen meglepetés volt számomra is. Nem szeretem azt a fajta kézilabdát, amit ott játszottunk, de a váratlansága miatt eredményre vezethetett. A Bukarest már jobban fel tudott készülni rá, ezért ellenük nehezebb volt eladni ugyanazt a játékot.

A dániai győzelem és a románok elleni vereség után szombaton a Fradi a szlovén Krim Ljubljanát fogadja Érden. A taktikát viszont nem könnyű kidolgozni akkor, amikor a hadra fogható játékosok kiléte bizonytalan.

A bukaresti meccs előtt egy nappal derült ki, hogy Julia Behnke is velünk tarthat. A folyamatos tesztek nemcsak a vírus jelenlétét mutatják ki, hanem különböző értékeket is, amelyek akkor bizakodásra adtak okot. Julia a videós felkészülésen részt is vett velünk, de valójában szinte az utolsó pillanatig nem lehettünk benne biztosak, hogy pályára léphet Romániában – mondta Elek.

A bukarestieknek is volt visszatérőjük a vasárnapi találkozón: Cristina Neagu szeptember 30-i pozitív tesztje után október 18-án már hat gólt dobott az FTC-nek.

Én biztos, hogy nem vállaltam volna ezt fel, sem a játékos, sem az edző helyében. A fertőzés után olyan szövődmények léphetnek fel, amelyek kihathatnak a játékos pályafutására vagy akár a későbbi életére is. A klubbal, a szakosztállyal egyértelműen azon az oldalon állunk, hogy nem tesszük kockára egyik játékos életét sem egy vesztes meccs elkerülése reményében.

A foghíjas keretet viszont fel kellett tölteni, így olyan fiatal játékosok (Ballai Borbála, Bánfai Virág, Ferenczy Diána) mutatkoztak be a Bajnokok Ligájában, akiknek előtte NB I-es tapasztalatuk sem volt.

Az ifibajnokságból beesni a BL-be olyan volt nekik, mintha háromkerekű biciklivel indultak volna a Formula–1-ben. Ballai Borbála nyár elejétől velünk készült, valamennyire fel tudta venni a sebességet, jobban értette az alapelveinket, mint az ificsapatból beeső játékosok. De így is mindannyian nagyon sokat segítettek nekünk, hálás vagyok nekik és az akadémia támogatásának.

A rövid távú munka kihívásai mellett a hosszabb távú tervezés egyelőre szinte szóba sem kerülhet.

Nem tudom megmondani, hogy jövő héten miként alakul az életünk. Az edzésszakmának a lényege a tervezés. Mi ahhoz szoktunk, hogy két hónapra előre tudjuk, mikor edzünk, milyen terhelést adunk a játékosoknak. Persze egy-egy sérülés mindig boríthatja a programot, de nyolc játékos viszonylag ritkán sérül meg egyszerre. Meg kell oldani ezt is, de mindeközben a célkitűzés sem egyszerű. Idén semmire nincs garancia, arról nem is beszélve, hogy a sport szurkolók nélkül egyáltalán nem ugyanaz – tette hozzá Elek Gábor.

Nagyon nehéz feladat vár ránk a hétvégén. A Krim nem rossz csapat, sőt, az elmúlt hat-hét év legjobb ljubljanai együttese ez a mostani, játékosállományban és szerkezetben is. Ettől függetlenül egyértelműen győzni akarunk. Azt ugyanakkor, hogy a felnőtt kerettagok közük ki térhet vissza, pláne milyen állapotban, azt most még a Jóisten sem tudja.

Magyar Nemzet, NS