A holnapi Bajnokok Ligája találkozó helyszíni riporterével, Martí Zoltánnal és kommentátorával, Varga Ákossal beszélgettek.

Martí Zoltán, riporter:

– Nézők nélkül nagyobb figyelem hárul a munkájukra, mint általában. Milyen helyszíni tartalmakra lehet számítani, mire ad lehetőséget az UEFA?
– Hétfő este lesz a két csapat edzése, kedden a mérkőzés, szerdán pedig jövünk haza. Az edzés mellett az előzetes sajtótájékoztatón is ott leszünk remélhetőleg lehetőségünk lesz megszólaltatni Ronald Koemant, a Barcelona vezetőedzőjét még a találkozó előtt. A Fradi teljes útját végigkísérjük, megnézzük, hogyan készülnek, hogyan élik meg a történéseket. A játékosok jórészének élete mérkőzése lesz a keddi, főleg az a tény, hogy a Camp Nouban játszhatnak kvázi jutalomjátékként. A meccs után nagyobb merítési lehetőségünk lesz, hogy értékeléseket kérjünk mindkét csapattól. Érdekes lesz megkérdezni Sigér Dávidot, hogy milyen volt játszania Frenkie de Jonggal szemben, vagy ellesett-e vmit Sergio Busquets-től… Azzal a céllal megyünk ki, hogy a Fradi legjobbjai mellett megszólaltassuk a Barca sztárjait is.

– Milyen nyelven készülnek majd az interjúk, beszél katalánul?
– Édesapám katalán, de a nyelvet inkább csak értem, semmint beszélem, a spanyolom mindenképpen jobb. Koeman tökéletesen beszél angolul és csapatában is vannak olyanok, akiknek nem jelent ez gondot, de az a célunk, hogy elsősorban spanyolul szólaltassuk meg őket.

– Félig katalánként, félig magyarként merre húz a szíve?
– Őszintén mondom, hogy soha nem szoktam szurkolni, hiszen nem azért vagyunk a pálya szélén. Most viszont úgy vélem, teljesen természetes, hogy a Ferencvárosért szorítunk, nemcsak Dávid és Góliát küzdelméért, hanem a magyarságért is. De hangsúlyozom, itt nem szurkolásról van szó. Azt kívánom a Ferencváros játékosainak és szurkolóinak, hogy élvezzék ki minden másodpercét ennek a kedd estének, mert felejthetetlen élményben lesz részük. Egészen hihetetlen, hogy a Barcelona tétmeccset játszik a Ferencváros ellen a Camp Nou stadionjában. Sajnálom, hogy a szurkolók csak a tévéképernyőn keresztül láthatják majd a mérkőzést, de így is felejthetetlen élmény lesz. Bárhogy is alakul a végeredmény, büszkék lehetnek a csapatukra. Látva a Fradi selejtezősorozatát, megérdemelte, hogy ekkora ajándékkal kezdheti el a BL-szereplést.

Teljes interjú: Híradó.hu

Varga Ákos, kommentátor:

Mennyire lepte meg az utazás híre, számított rá?
Az utazás ténye váratlanul ért, mert mostanában a belföldi helyszíneket leszámítva nem utaztunk sehova, és ennek szellemében készültünk az őszi sporteseményekre. Azt már korábban tudtam, hogy a Fradi valamely BL-meccsét közvetíthetem, de hogy pont ezt ­– nem számítottam rá, meglepett és örülök. A nemzetközi sorozatok első fordulója mindig nagyobb érdeklődésre számíthat, kiemelt figyelmet kap, ráadásul a mostanit mégiscsak egy szentélyben, a barcelonai Camp Nou stadionban rendezik. Ezt egyszerre szakmai kihívásnak és megtiszteltetésnek élem meg.

2018-ban az oroszországi labdarúgó vb-t nevezte pályája csúcsának, a keddi mérkőzés felülmúlhatja?
Még az is lehet, noha az a világesemény volt az első és eddigi legnagyobb kiküldetésem. Felemelő, hogy ismét magyar csapatot láthatunk a Bajnokok Ligájában. Huszonöt éve gyerekfejjel drukkoltam, amikor az FTC utoljára a BL-ben játszott, s magyar csapatért is több mint egy évtizede nem szoríthattunk. Ami a helyszínt illeti, nem voltam még meccsen a Camp Nouban, csak üres stadiontúrán jártam ott turistaként. Biztos vagyok benne, hogy különleges élmény lesz és a pályám egyik kiemelkedő eseménye, de ahhoz, hogy felülmúljon egy egész vébéhónapot, világraszóló bravúros eredmény is kellene. A realitás talaján mozogva azonban ebben csak titkon lehet reménykedni.

Milyen mérkőzésre számít?
Kétségtelen, hogy mindkét csapat komolyan veszi a találkozót. A Fradi egyértelműen meg akarja mutatni, mit tud. Ilyen szempontból érdekes lesz, hogy a barcelonai BL-bemutatkozás előtt mennyire lehet odafigyelni a hétvégi kisvárdai kirándulásra. Persze lehet, hogy a bő kereten belül leosztották a szerepeket, ezt nem tudom, mindenesetre izgalommal tekintek a hétvégi főpróbára, mennyire lesz hatással a csapat hangulatára. Szorosan követem a Barcelonát is, azért a nemzetközi szintű csapatokat szívesen követi az ember, pláne ha ilyen korszak meghatározó klubról van szó, mint az FC Barcelona volt az elmúlt tíz-tizenöt évben, noha mostanában ez már lecsengeni látszik. Szerintem véresen komolyan veszi majd az első meccset a katalán klub, mert ki kell köszörülnie azt a nyolcas csorbát, ami júniusban érte a BL-ben. Akkor nagyon mélyre került a csapat, most biztosan odateszi magát és ez azért nem a legjobb előjel a Fradi szempontjából az első fordulóban. Lehet, hogy szerencsésebb lett volna a hatodik fordulóban menni Barcelonába, amikor már a továbbjutók nagyjából eldőltek, így biztos, hogy a hazaiak egy perecig sem fognak lazítani a pályán és a Ferencváros sem.

Magyar csapatot érintő nemzetközi mérkőzésen tud-e pártatlan lenni egy kommentátor, hogy látja, egyáltalán annak kell lennie?
Úgy vélem, ilyen helyzetben semmi esetre sem lehet pártatlannak lenni. A kommentátornak is szurkolónak kell lenni – pláne most, hogy az otthoniak csak a tévén keresztül láthatják a mérkőzést – és teljesen mindegy, hogy melyik magyar csapat van ott. Nemcsak kommentátorként, de futballszeretőként, nézőként talán még a Fradi rivális szurkolói is a Ferencvárosért szorítanak majd a Bajnokok Ligája-meccseken.

Akkor elképzelhető, hogy Varga Ákos kiereszti a hangját és szurkol egy-egy akciónál?
Ebben a BL-mezőnyben minden jól sikerült mozzanat bravúr, úgyhogy vélhetően, ha a Fradi jól játszik, szépen védekezik, nagyobbat ment hátul, esetleg egy-egy ellentámadásra veszélyes, annak már hangot adok. Igen is értékelni kell kiáltással, hangos szóval vagy dicsérettel, mindennel, ami az ember eszköztárában benne van.

Teljes interjú: M4 Sport