A Fradi mesterével az Origo készített remek nagyinterjút.

Eltelt már egy kis idő a hatalmas siker óta. A Ferencváros 25 év elteltével, harmadik magyar csapatként (Ferencváros 1995, Debrecen 2009) jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Fel tudta már fogni, mit vittek véghez?
Nagyon nehéz ezt feldolgozni a szurkolók nélkül. Különös helyzetben vagyunk, furcsa körülmények között kellett szerepelnünk, más szabályok vonatkoztak a bajnoki meccsekre és a BL-selejtezőkre. Biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb büszkeség lenne bennünk és sokkal jobban megünnepeltük volna a sikert, ha velünk lehettek volna a szurkolóink is. Nehéz volt nélkülük. Természetesen megértem, mekkora siker ez a játékosoknak, a szurkolóknak és Magyarországnak. Ez egy nagy lépés előre, ami biztosan segít majd az egész magyar focinak. Igazi sztárok ellen lépünk majd pályára, sok fiatal kijön a meccsekre vagy elkezd majd focizni miattunk, biztos vagyok benne, hogy a magyar foci a jövőben csak profitálni fog ebből.

Az 1995-ös Ferencváros, amelyik a Bajnokok Ligájában szerepelt, a mai 30-as, 40-es korosztálynak igazi legendává vált. Elérhet hasonló magasságokba ez a csapat is?
Az elmúlt két évben nagyon kemény munkát végeztünk a csapattal, hogy eljussunk idáig. Nehéz megmondani, mi sülhet ki ebből a csoportkörből. A játékosok közül egyedül Zubkovnak volt minimális BL-tapasztalata, de ebből is látszik, soha nem tudhatjuk, mi történik majd a pályán. Mindenki várja a meccseket, de ez már tényleg a legmagasabb szint. Nagyon nehéz bármit vizionálni, topjátékosok és topcsapatok ellen kell helytállni. Fel kell vennünk a versenyt és alaposan felkészülni ezekre a meccsekre is.

Egy BL-csoportkör Magyarországon szinte felér egy Európa-bajnoki szerepléssel, érezte, mekkora sikert jelent ez nálunk?
Tudtam, hogy az ország nagy része szurkolt nekünk ezeken a meccseken, az emberek boldogok akkor is, ha más klubért szurkolnak. Az egész országot képviseljük nem csak a Ferencvárost. Látom, hogy az embereknek mennyire fontos ez az egész. Emlékszem, amikor a magyarok Szlovákia vagy Horvátország ellen játszottak, milyen hangulat volt. Tavaly a Dinamo ellen is nagyon sok szurkoló jött velünk idegenbe. Ez nagy siker az egész országnak, kicsit azt érezhetik a szurkolók, hogy most jobbak, mint a szomszédos országok csapatai. A szurkolók büszkék a csapatra.

Két éve, amikor megérkezett a Ferencvároshoz, gondolta volna, hogy szinte mindent elér majd ennyi idő alatt? Bajnoki címek, csoportkör az Európa-ligában, majd a Bajnokok Ligájában. Meddig fejlődhet még ez a csapat?
Nem tűzök ki magam elé hatalmas célokat, a mindennapi munkában hiszek. A játékosokkal is ezt próbálom megértetni, hogy mindig az adott meccsre kell koncentrálni, aztán pedig meglátjuk, mit tudunk elérni. Én így dolgozom. Minden meccsre alaposan felkészülök, minden meccset nagyon komolyan veszek, ezt próbálom a játékosoknak is átadni. Ha csak arra gondolunk, hogy egy év múlva hova kellene eljutni, úgy nagyon nehéz. Persze, kellenek tervek, stratégia, de a cél az, hogy a lehető legkomolyabban vegyük a meccseket, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle, mint most. Senki nem úgy gondolkodott, hogy nekünk most be kell jutnunk a Bajnokok Ligájába. Megtettük, amit tudtunk, kihoztuk magunkból a maximumot, és megérdemelten jutottunk be, de csak azért érdemeltük meg, mert minden meccsen megfelelően koncentráltunk.

Két éve normális célkitűzésnek gondolta, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen a Ferencváros?
Egy olyan klubnál, mint a Ferencváros, senki nem mondhatja meg az edzőnek, hogy két év múlva a Bajnokok Ligájában kell szerepelni. Természetesen mindenki gondol rá, hogy jó lenne ott lenni, van esélyünk odakerülni, de ezt célnak kitűzni, szinte lehetetlen küldetés. Ehhez a sikerhez mindenki kemény munkája kellett.

Mennyire kapták fel a fejüket Európában, hogy ekkora sikert ért el egy magyar csapattal, edzőként mekkora fejlődésnek számít ez?
Természetesen ez nagyon komoly eredmény, de én csak a saját munkámra koncentrálok. Nem gondolkozok olyanon, hogy most hol állhatok az edzők rangsorában vagy ilyesmi. Nekem az a legfontosabb, hogy minden nap azt csinálhatom, amit szeretek. Szeretek a játékosaimmal foglalkozni, látni, ahogy napról napra fejlődnek. Szerintem minden edző ilyen, teszi a dolgát, de soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Őszintének kell lenni a játékosokkal, keményen dolgozni és a siker majd jön.

Lehet ezen a szinten tartani a Ferencvárost?
Azt hiszem fontos a játékosoknak, hogy ne veszítsenek a motivációból, szeressenek keményen dolgozni, tovább fejlődni. Az én filozófiám az, ha a játékos elveszíti a motivációját, akkor változtatni kell. Meg lehet nézni, az első évemhez képest hány poszton változott a keret. A játékosoknak intenzíven kell dolgozni, és persze kellenek a megfelelő képességek is. A legfontosabb, ha valaki nem motivált, annak mennie kell, és vérfrissítésre van szükség. Félévente három, négy, akár öt játékost is cserélünk, mindenkinek éreznie kell, hogy van konkurencia a posztján, így maradhatunk versenyben.

A Fradi versenyben lehet még ennél is jobb játékosokért vagy egy szezon a BL-ben ehhez kevés?
A klub komoly pénzt kap most, de nagyon nehéz döntés, hogy ebből érdemes-e drága játékosokat venni és az ő magas fizetésükre elkölteni ez. Nem egyszerű döntés, de valamennyit biztos költünk, télen megint erősíteni kell, figyelni kell a klub jövőjére is.

Tudom, hogy önnek is van menedzsere, mint a játékosoknak. Az edzőknél hogy működik, önöket is megkeresik ajánlatokkal, mint a játékosokat?
Van különbség a játékosok és az edzők között. Ha például egy játékosnak van egy ötéves szerződése, akkor védve van, maradhat a klubnál öt évet. Egy edző soha nem tudhatja, mit hoz az élet, teljesen más élet edzőnek lenni. Ha egy játékos nem hozza ki magából a maximumot, akkor legrosszabb esetben kikerül a kezdőből. Idegeskedhet, de a szerződése védi. Ha egy edző hátradől, akkor pillanatok alatt összeomolhat minden, amit addig felépített.

Volt ajánlata más csapatoktól az elmúlt két évben?
Igen, kaptam néhány ajánlatot, de szeretek itt lenni.

Mivel lenne elégedett a csoport után? Gondolkozik pontokban, gólokban?
Huszonöt éve nem volt ott a csapat a BL-ben. A legfontosabb, hogy versenyképesek legyünk, hogy jól képviseljük a Ferencvárost és Magyarországot.

Járt már a Puskás Arénában, ahol a hazai meccseiken szerepelnek majd?
Egyszer, tavaly egy U21-es meccsen. Gera Zoli a válogatott edzője, kimentem szurkolni nekik. Azóta nem voltam ott.

Örül, hogy ott lesznek a meccsek?
Persze. Ezek a meccsek a szurkolóknak nagyon fontosak, minél többen lehetnek ott

Gyerekként álmodozott arról, hogy egyszer eljut majd idáig?
Amikor én voltam gyerek, még másképp működött minden, a Bajnokok Ligája is. Akkor tényleg csak a bajnokok szerepeltek a BEK-ben, nagy presztízs volt ott szerepelni, ma már sokkal nagyobb üzlet az egész. Én a donyecki régióban születtem, arról álmodoztam, hogy a Sahtar játékosa lehessek. Végül úgy alakult, hogy a Dinamo játékosa lettem. Gyerekként még nem voltam biztos benne, hogy focista leszek. Sokáig egyszerre röplabdáztam, kosaraztam, fociztam. Napi három edzésem volt. Reggelente iskola előtt kosáredzés volt, suli után foci, majd este röplabda. Ez volt az életem, imádtam a sportot, és a jövőmet sem látom a sport nélkül.

És a Fradi nélkül?
Szeretünk itt lenni. Én is, és a családom is. Szeretem a magyar embereket, mindenki nagyon kedves velünk. A gyerekeim itt járnak óvodába. Csak a nyelvvel van gondunk, az nem igazán megy, nagyon nehéz. Pár szót már ismerek, megy a jó reggelt, a jó estét, a köszönöm, de azért örülök, hogy a csapatnál mindenki tud angolul, így sokkal kényelmesebb.

Sokan a szemére vetik a csapatnak, hogy csak három-négy magyar kap rendszeresen lehetőséget, mit üzenne azoknak, akiknek ez nem tetszik?
Mindig lesznek ilyenek. Amikor Szaúd-Arábiában fociztam és nyertünk a második meccsemen 6-0-ra, az első kérdés az volt, hogy mi ez az unalmas játék, minek passzolunk ennyit. A fociban a legfontosabb, hogy legyen konkurencia. Én nem nézem, hogy magyar vagy külföldi az illető. Nekem fontos lenne, hogy a legjobb magyarok a Fradiban focizzanak, de ez nem így működik. Ha megnézzük a válogatottat, a játékosok kilencven százaléka külföldön focizik. Nem egyszerű őket hazahozni. Ha továbbra is a legmagasabb szinten akarunk játszani, akkor konkurencia kell a posztokra, néha ezt a harcot pedig elveszítik a hazai játékosok. Valaki nem lehet csak azért a csapatban, mert magyar.

Október 20-án Barcelonában kezd a Fradi a BL-ben. Nekem még mindig szürreális kimondani, hogy Barcelona-Ferencváros meccset rendeznek.
Higgye el, nekem is. Nem könnyű, de mit lehet tenni? Nagyon nehéz meccs lesz, ez lesz az első a csoportkörben, ráadásul idegenben. Jól fel fogunk készülni, hogy méltón képviseljük az egész országot. Biztos vagyok benne, hogy a játékosok nagyon fogják élvezni, hogy egy szinten szerepelhetnek a Barcelonával és a válogatott is profitálhat majd abból, ha a játékosok magabiztosan térnek majd vissza.

A teljes, tartalmas interjút az origo.hu-n találjátok.