Férfi kéziseink legendája, Szilágyi István 14 év alatt papíron egy meccset sem hagyott ki, azon kívül is mindössze egyet – a napokban ünnepelte 70. születésnapját, Isten éltesse!

– Mindenki csak Szacsaként ismeri. Hogyan és mikor ragadt önre a név?
– A Fradi ifiben Marján János hívott így egy futballista után, akit ismert, és ez volt a beceneve. Sokáig ugyanis nem tudtam eldönteni, labdarúgó vagy kézilabdázó legyek, az edzéseken inkább focizni akartam. Azóta Szacsának szólítanak.

– A Ferencváros néhai krónikása, Nagy Béla szerint tizennégy év alatt egy mérkőzést sem hagyott ki az FTC-ben.
– Pedig volt egy mérkőzés, az Elektromos ellen idegenben, amikor egész héten lázas voltam, mégis játékra jelentkeztem. Az edzőm tudott róla, meg is kérdezte, hogy biztos jól vagyok-e, a csapattársam, Tátrai Mihály viszont nem hitt nekem. Elővett egy lázmérőt a táskájából, ami harmincnyolc fokot mutatott, így végül a nézőtérről figyeltem a meccset, de mivel a jegyzőkönyvben szerepeltem, hivatalosan mégsem hiányoztam.

– Majdnem két évtizeden keresztül szolgálta a Ferencvárost, miközben az Elektromos, a Tatabánya és a Honvéd is hívta. Nem bánta meg, hogy lemaradt a kispestiek nyolcvankettes BEK-győzelméről?
– Dehogynem! Hogy miért nem mentem akkor? Mert belezúgtam a Ferencvárosba. Igaz, a haveroknak is megvolt a maguk része abban, hogy maradtam, ők voltak azok, akik megdumáltak. Olyanok voltunk, mint egy igazi család, a mai napig azok vagyunk, összetartunk, összejárunk. A találkozóinkon Németh András, sőt, Elek Gábor is részt vesz. Tizenkilenc évet húztam le a zöld-fehéreknél, világéletemben Fradi-szurkoló voltam, leginkább Albert Flórián miatt.

– Vele jó kapcsolatot is ápolt. Igaz, hogy Albert kijárt a meccseire?
– Igen, Flóri nagyon szerette a kézilabdát, leginkább a lánya, Magdi miatt, aki szintén ezt a sportágat választotta. Albert egyszer meghívott a születésnapjára, amit soha nem felejtek el, életre szóló élmény volt. Egyébként nemcsak a focistákkal voltunk jóban, hétfőnként a klubestre eljártak a vízilabdázók, a jégkorongozók, de még a birkózók is.

Teljes interjú: NSO