Több kerettagnál is pozitív eredményt hozott a koronavírus teszt – változott az NBI-es versenykiírás is.

Több kerettagnál is pozitív eredményt hozott a férfi válogatott összetartását megelőző koronavírus-teszt, így a szakmai stáb döntése értelmében a válogatott heteken kívüli, október 2-4. közötti extra edzésnapok elmaradnak.

Az NB I-es Kézilabda Liga és a Magyar Kézilabda Szövetség módosította az NB I-es felnőtt bajnokságok Versenykiírását, amelynek értelmében külön szabályozást vezettek be a koronavírus miatt kérelmezett halasztásokra, egy mérkőzés kizárólag akkor halasztható el, ha egy csapatot hatósági karantén alá vontak a mérkőzés idejére vagy a megbetegedések miatt nem áll rendelkezésére elegendő számú játékos. Az NB I-es csapatok számára heti egy PCR-teszt elvégzése kötelező.

Az NB I-es Kézilabda Liga elfogadta, hogy mérkőzés abban az esetben kerül halasztásra, ha az egyik (vagy mindkettő) résztvevő csapatot koronavírus-fertőzés miatt hatósági karantén alá vonták vagy nincs megfelelő számú játékengedéllyel és érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkező játékosa (20 vagy több kiváltott felnőtt NB I-es játékengedély esetén legalább 12 játékos – közötte 1 kapus, 19 játékengedély esetén 11 játékos – közötte 1 kapus stb. esetén egy csapat köteles pályára lépni). Amennyiben a halasztás fenti feltételei a mérkőzés új (halasztott) időpontjában is fennállnak, a mérkőzés tovább halasztható.

2020. október 5-től a felnőtt NB I-es csapatok játékosai és stábtagjai kötelezően heti 1 PCR-teszten vesznek részt.

Folyamatosan változik a helyzet, mind a játékosok érintettsége, mind a jogszabályi környezet átalakult szeptember elejéhez képest, ezért a Ligával egyetértésben változtatásokról döntöttünk – mondta el Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. – Szeretném kiemelni, ezúttal is kizárólag olyan módosítás került hatályba, amellyel a Liga egyetértett, támogatta, köszönjük a kluboknak a konstruktivitást, a változtatások természetesen az ő érdekükben történnek. A halasztásokat sajnos kénytelenek voltunk külön szabályozással lefedni a koronavírusos esetek kapcsán, a tesztelés pedig az Országos Sportegészségügyi Intézet ajánlása és az MKSZ COVID-protokollja alapján eddig a csapatok saját hatás- és felelősségi körébe tartozott, mostantól azonban kötelezőek a heti PCR-tesztek. A tesztelésnek az anyagi, szervezési és a jogszabályi feltételei is tisztázottá váltak.

MKSZ