Clubunk EB-győztes úszójával beszélgettek.

Mostanában kevesebbet lehetett hallani és olvasni önről. Tudatosan minimalizálta a médiában való szerepléseit?
Igazából nem volt semmi mondanivalóm. Mindig ugyanazok a kérdések jönnek, amelyek vagy azzal foglalkoznak, hogy öreg vagyok, vagy a koronavírussal. Egyikre sem tudok igazán mit mondani. Persze, a járvány engem is különleges helyzet elé állított, mivel azt nem lehet, hogy egész évben a semmire edzel, de senki nem tudja, hogy milyen versenyek lesznek, így pedig nagyon nehéz tervezni. De egyébként minden rendben van velem.

Elfogadta már, hogy az egyik legmegosztóbb sportolónak számít Magyarországon?
Ha valaki visszanézi, vagy visszaolvassa azokat a dolgokat, amiket mondtam, függetlenül attól, hogy rólam mi a véleménye, el kell ismernie, hogy szinte mindig igazam volt. A legelső dolog például, amin felháborodtak az emberek a 2014-es berlini Európa-bajnokság után történt, amikor a győzelmem után azt nyilatkoztam, hogy az Eb-arany sz*rt sem ér. Hat év telt el azóta, de szerintem most sem állok messze ezzel a kijelentéssel az igazságtól.

2008., Peking: tartaléknak nevezték, lemondta a szereplést. 2012., London: 22. lett 400 vegyesen. 2016., Rió: 400 vegyesen nem jutott döntőbe, 200-on el sem indult, inkább hazautazott, ami után népharag zúdult önre. Mit jelent Verrasztó Dávidnak az olimpia?
Az egyetlen verseny, ami egyszer sem sikerült, ez természetesen zavar és van bennem miatta hiányérzet. Szeretnék javítani, hiszen csak az olimpiáról nincs érmem, ráadásul a közelében sem voltam soha. Van, akinek az Eb, van, akinek a vb nem jön össze, nekem valamiért az olimpia. Én lennék a legboldogabb, ha tudnám az okait és a miérteket, de remélhetőleg lesz még lehetőségem boldogan hazatérni a nyári játékokról.

Ha 32 évesen visszatekint eddigi pályafutására, változtatna valamin?
Ahogy múlik az idő, mindenki okosabb lesz, de ha akarnék, sem tudnék már változtatni a dolgokon, úgyhogy ezen már kár keseregni. Inkább a sikerekre gondolok vissza, szerencsére azokból is akadt bőven. Nyertem három Eb-aranyat, két vb-ezüstöt, egyet ráadásul hazai környezetben, Budapesten, ezekre büszke vagyok. Ahogyan arra is, hogy van 4:07-es időm is, ez a világ tíz valaha úszott legjobb idejében benne van 400 vegyesen, csak olimpiai bajnokok vertek meg.

Ha egy évet ugranánk az időben, és 2021. augusztusában beszélgetnénk, mit remél, miről lenne szó?
Nyugalmat szeretnék magam körül és többet foglalkozni az úszással, remélhetőleg ehhez már a lehetőségek is ugyanúgy adottak lesznek, mint a vírus előtti időszakban. És persze nagy álom a már korábban említett olimpiai érem is, de nem azért, hogy bárkinek bizonyítsak, maximum saját magamnak. Ha másnak akarsz megfelelni, az ugyanis addig megy, amíg sikeres vagy. Ezt az ötödik, hatodik pofára esés után megtanultam.

Teljes interjú: Origo