Igor mellett Botka Endrét kérdezték a Molde elleni meccsről.

Botka Endre

A lefújás után számos gondolat cikázott a fejemben, az biztos, hogy nem volt benne a 3-3-as végeredmény a meccsben. A korábbi három BL-selejtezőn összesen két gólt kaptunk, most pedig egy félidő alatt hármat, ráadásul szöglet- és szabadrúgás után is a hálónkba találtak, s ez korábban szintén nem volt jellemző ránk. Azért is érthetetlen, ami történt, mert sokáig minden a terveink szerint alakult. Az elemzéseknél láttuk, hogy a norvég bajnok a támadásai után lassabban zár vissza, ezt próbáltuk kihasználni, és sikerült is. Miután megszereztük a vezetést, higgadtan és pontosan játszottunk, az ellenfélnek pedig felborult a terve, és nem talált fogást rajtunk. A szünetben nem is volt szükség arra, hogy bármin változtassunk, a második gólunk után még kedvezőbb helyzetbe kerültünk. Az utána következő húsz percre viszont nehéz magyarázatot találni.

Vélhetően a döntetlen is nekünk kedvez, de természetesen nem erre építünk. Mindannyiunkat bosszant a második félidei rövidzárlat, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem kaptunk ki, és megmutattuk, hogy képesek vagyunk uralni a meccset a Molde ellen. A visszavágón szerintem nem kockáztat annyit a norvég bajnok, mint 0-2 után. Pontosan tudja, mennyi rizikót rejt magában, ha ennyire feltolja a védelmét. Kétgólos előnyben talán elkövettük azt a hibát, hogy túlságosan megnyugodtunk, de még mindig jobb, hogy az első meccsen történt ilyen, és nem a visszavágón. Egy összecsapás van hátra a nagy álom beteljesüléséhez, a nagy tét pedig eddig sem tette görcsössé a csapatot. Ugyanolyan alaposan felkészülünk, ahogy eddig is tettük, és mindent beleadunk a Groupama Arénában.

Igor Haratin

Nem is kérdés, az első félidő sikerült jobban. Többet birtokoltuk a labdát, higgadtan futballoztunk, korán vezetést szereztünk és irányítottuk a játékot. Azt viszont nem tudom megmondani, mi történt kétgólos vezetés után. Amíg nem néztük vissza a meccset, és nem elemeztük a hibákat, nem szeretnék mélyebb szakmai elemzésbe belemenni. Mindenki láthatta, hogy a Molde szépítő gólja után többet hibáztunk védekezésben, mint a korábbi meccseken, de az okokat nem tudom egyértelműen megmondani. Úgy éreztem, 2-0 után valamennyien azt gondoltuk, elértük a kívánt eredményt a visszavágóra. Szerettük volna megtartani az előnyt, ám ugyanazzal a felfogással, ahogy az első félidőben futballoztunk – talán ez volt a hiba. Nem reagáltunk kellően gyorsan arra, hogy a Molde váltott. A hazaiak kétgólos hátrányban vélhetően úgy érezték, már nincs vesztenivalójuk, és más hozzáállással folytatták a meccset, sokkal több kockázatot vállaltak. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, bizonyos helyzetekben talán kicsit egyszerűbb megoldást kellett volna választanunk. Az alapjátékunkhoz mindig tartjuk magunkat, de ha két góllal vezetünk a BL-rájátszás idegenbeli meccsén, nem a szépséget, hanem a hatékonyságot kell az első helyre helyezni.

Tisztán emlékszem a büntetőgyanús esetre. Visszafelé futottam, ám mielőtt a vetélytárs csatára kapura lőtt volna, elcsúsztam, elveszítettem az egyensúlyomat, és a földre estem. Esés közben érte a kezemet a lövés, semmi szándékosság sem volt a mozdulatomban, nem akartam beleütni a labdába. Az utána következő két perc viszont idegőrlő volt, mert ez volt pályafutásom első meccse, amelyen a VAR is rendelkezésre állt. Amikor láttam, hogy a játékvezető elindul visszanézni az esetet, bíztam benne, hogy nem változtat a döntésén, de az a várakozással teli két perc borzasztóan nehéz volt.

A tizenegyesnél nem estem kétségbe, mert Szerhij Rebrov a találkozó előtt ismét elmondta, hogy ha büntetőhöz jutunk, én állok a labda mögé. Mivel nem akarok tippeket adni a kapusoknak, nem mondom el, mi alapján rúgtam meg a labdát, de végig az járt a fejemben, hogy higgadtnak kell maradnom, és akkor minden rendben lesz.

Egyébként a vezetőedzőnk fél éve szólt először, hogy a tizenegyeseket nekem kell rúgnom, ám a vírushelyzet óta egyszer sem jutottunk büntetőhöz – szerda estig. Fél évem volt készülni erre a pillanatra, szerencsére nem hibáztam el. Ami az összképet illeti, 2-0-ás vezetés után többet reméltünk a meccstől, ám a 3-3 jó eredménynek számít idegenben. A visszavágó teljesen más mérkőzés lesz, és semmi sem számít, csak a továbbjutás.

NS nyomán.