Végigvettük friss támadónk pályafutását.

Új játékosunk, a 29 éves, 58-szoros szlovák válogatott Róbert Mak Pozsonyban született, 13 éves koráig a Slovanban is focizott, mikor leigazolta – Vladimir Weisszel együtt – a Manchester City. A kékek akadémiáján nevelkedett 19 éves koráig, az első számú angol ifjúsági trófeát, az FA Youth Cupot is megnyerte a 2007-08-as szezonban, de az első csapatban nem mutatkozott be. 2010 nyarán a 180 centi magas támadó a német élvonalbeli Nürnberghez igazolt, első szezonjában 22-szer lépett pályára jobbszélsőként, három gólt szerezve. Az ezt követő három évben rendszeresen játszott, de nem volt alapember (17-19 meccsen lépett pályára a Bundesligában, még további 3 találatot elérve), mikor elhagyta az éppen kieső német gárdát. Ekkor a Legia Varsó és a PAOK kereste, ő az utóbbit választotta 2014 nyarán, 23 évesen.

Első görög szezonjában 7 gólig és 5 gólpasszig jutott a bajnokságban és 1-szer betalált az EL-ben is. Karrierje legjobb idénye a következő volt, a 2015-16-os szezonban a bajnokságban hasonló teljesítményt nyújtott (7 gól, 1 gólpassz), 4-szer betalált a kupában, valamint hatszor az EL-selejtezőkben (két meccsen 3 gól a Lokomotív Zágráb, egy meccsen mesterhármas, centerként a Bröndby ellen). Az EL-csoportkörében egyszer betalált a Krasznodar kapujába, 2-szer a Dortmundéba. A szezonban összesen 20 találatig jutott.

Nem csoda, ha 2016 nyarán az orosz élcsapat, a Zenit komoly pénzért, 3.5 millió euróért leigazolta. Itt azonban nem tudott alapember lenni. Első évében 840 percet kapott a bajnokságban, ez alatt elért 4 gólja, 3 asszisztja kifejezetten jónak mondható, az EL-csoportkörben 1 gólig (Dundalk) és 2 asszisztig (Makkabi) jutott. A 2017-18-as szezonban a PAOK kölcsönvette a szentpéterváriaktól, azonban nem alkotott olyan maradandót, mint korábban (a szezonban összesen 2100 perc alatt 3 gólja és 5 gólpassza volt).

A 2018-19-es szezon újra a Szentpétervárban találta, 2100 percet játszott ezúttal is, így a Molde ellen is két EL-selejtezőn, 6 gólig és 5 asszisztig jutott. A tavalyi szezont még a Zenitnél kezdte, de már csak perceket kapott (221 perc, 2 gól 3 gólpassz), télen a török Konyaspor igazolta le a lejáró szerződésű labdarúgót, aki a koronavírus-járvány miatt még márciusban felbontotta szerződését az ázsiai alakulattal, azóta nem volt csapata.

A szlovák válogatottban 58 meccsen 12 gólig jutott, számunkra a tavalyi, fájdalmas Groupama Arénában szerzett találata a legemlékezetesebb; a 2016-os EB-n játszott Wales, az oroszok és Anglia ellen is.

Mak sok poszton bevethető, az évek során a támadósor minden posztján játszott, nem is keveset, de a Zenitben jobbhátvédként is pályára lépett szükség esetén. A két szélen karrierje során gyakorlatilag ugyanannyit szerepelt.

Kétszeres orosz bajnok, orosz és görög kupagyőztes labdarúgó. 43 nemzetközi kupameccsen 16 gólig és 6 gólpasszig jutott, 2019 tavaszán a Villareal elleni EL-nyolcaddöntő mindkét mérkőzésén pályára lépett, egy gólpasszt is adott.