A szlovén válogatottal készülő Mihát meglepték azok a vélemények, amelyek szerint a Dinamo már nem olyan, mint tavaly.

A Ferencváros egyik legmegbízhatóbb védőjét kedden kora délután a válogatott edzőtáborában értük utol.

Ljubljanában vagyunk az egyik szállodában – újságolta a 27 esztendős Miha Blazic. – Az edzések a főváros mellett lévő edzőközpontban vannak, busszal járunk át oda. Mindig jó itthon lenni a válogatottnál, főleg úgy, hogy legutóbb csaknem egy esztendővel ezelőtt találkoztunk. A görögök és a moldovaiak elleni összecsapás sem ígérkezik könnyűnek, de szeretnénk minimum négy pontot szerezni.

A Ferencváros belső védője sűrű időszak elé néz. A Nemzetek Ligája-találkozókat követően a Bajnokok Ligájában kell helytállnia, a zöld-fehérek szeptember 16-án hazai pályán a régi ismerős Dinamo Zagrebet fogadják. A tét nem kisebb, mint a playoffkörbe jutás. Sokan állítják, ez a Dinamo már nem az a Dinamo, a Ferencvárossal tavaly augusztus 6-án Zágrábban játszott 1–1-es döntetlent, a horvátok a budapesti visszavágón 4–0-ra győztek.

Amikor megláttam, hogy a Dinamo Zagrebet kaptuk, rögtön az jutott eszembe, eddig rendre a legerősebb együttesek ellen kellett helytállni, és ez most sem változott – folytatta Miha Blazic. – A svéd Djurgarden és a skót Celtic is kemény csapat volt, az más kérdés, hogy sikerrel vettük az akadályokat. Persze, ez a Bajnokok Ligája, gyenge ellenfelek nincsenek. Meglepve olvastam, hogy sokak szerint a mostani Dinamo nem olyan jó, mint az egy esztendővel ezelőtt pályára lépő együttes, szerintem ez egyáltalán nem így van. A zágrábiak keretében évről évre új tehetségek tűnnek fel, és hiába adják el évek óta a legjobb játékosaikat, mindig van, aki átveszi a helyüket. Fel kell készülnünk rá, hogy mentálisan rendkívül erős csapat lesz az ellenfelünk.

A Dinamo kerete valóban sokat változott az elmúlt egy évben. A Fradi ellen tavaly szereplő játékosok közül a szűrő Nikola Moro nyolcmillió euróért szerződött a Dinamo Moszkvához, a spanyol támadó, a zöld-fehérek ellen mindkét meccsen eredményes Dani Olmo pedig 21 millióért az RB Leipzighez. Miha Blazic mindenesetre nem bánja, hogy Dani Olmót most nem kell kikapcsolniuk a játékból.

Remek játékos. Lipcsében is megmutatta, miért fizettek ki érte ennyi pénzt. Nem bánom, hogy a mostani mérkőzésen nem kell vele párharcokat megvívni, az más kérdés, hogy a horvátoknál mindig vannak fiatalok, akik átveszik a távozó sztárok helyét.

Miközben a zágrábiak játékoseladásból származó bevétele majd’ 30 millió euró volt, a nyáron mindössze kétmillió euróért igazoltak új labdarúgókat. A legnagyobb erősítést nem is egy új szerzemény, hanem a Lokomotivának kölcsönadott és a nyáron visszatérő, koszovói válogatott Lirim Kastrati jelenheti, aki az előző bajnoki idényben tizenegy gólt és hét gólpasszt jegyzett a másik zágrábi csapatban.

Miha Blazic ezzel egyelőre nem foglalkozik, bár tisztában van vele, a Dinamo elleni mérkőzésen (is) nagy nyomás nehezedhet rá. A belső védő jó formában kezdte az idényt, ahogy az elmúlt esztendőben, a mostani idényben is megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Szerhij Rebrov nem véletlenül bízik benne, az ukrán vezetőedző szereti rotálni a játékosokat, ám a szlovén védő szinte mindig ott van az együttesben. Miközben a hátvédsorban körülötte többen is sérüléssel küszködnek (Lovrencsics Gergő, Lasa Dvali, Marcel Heister), a rutinos játékos a legtöbbször játékra kész.

Fiatalon több sérülésem is volt, hol a térdemmel, hol a bokámmal volt gond. Azóta fizikailag sokat erősödtem, az elmúlt években elkerültek a sérülések, maradjon is így.

Kedd délben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában kisorsolták, ha a Ferencváros továbbjut a Dinamo Zagreb ellen, az azeri Qarabaggal vagy a norvég Moldével találkozhat a következő körben. Azt a párharcot már oda-vissza vágós rendszerben rendezik, hiszen a tét mégiscsak a Bajnokok Ligája főtáblájára való jutás.

Kicsit korai erről beszélni  – mondta Miha Blazic. – A szállodai szobámban figyelemmel követtem a keddi eseményeket, de egyelőre nem tulajdonítok jelentőséget annak, hogy melyik csapattal sorsolnak össze bennünket. Most még a Dinamo Zagreb elleni összecsapásra kell koncentrálnunk. Mindenesetre jó lenne, ha majd arról beszélgethetnénk, mit várok a Qarabag vagy a Molde elleni összecsapásoktól.

NSO