Clubunk visszavonuló tornászával, Babos Ádámmal beszélgetett az International Gymnast Online.

A végső döntés mindig nehéz, főleg ha valamit több, mint 20 éve csinál az ember. Először a 2019-es keresztszalag-szakadáskor gondoltam a visszavonulásra. Aztán az jutott eszembe, hogy ‘mit fogok csinálni ezután?’, de szerencsére a családom mindig arra tanított, hogy több lábon álljak. Tanultam az egyetemen a torna mellett, júniusban kaptam meg a mesterdiplomámat, így elkezdhetem az életem következő szakaszát hétköznapi emberként.

Amikor másodszor sérültem meg, természetesen újrakezdtem a rehabilitációt és jól is ment, de úgy éreztem, nem vagyok olyan motivált, mint korábban. A sérülés egyfajta mentális blokkot okozott, túl óvatos lettem a szereken. Féltem a sérüléstől.

Teljes a lelki békém a döntésemmel kapcsolatban, mert úgy érzem jó eredményeket értem el a tornász-pályafutásom során. Neveztek el rólam elemeket a korláton, bekerültem az EB összetett döntőjébe, képviseltem hazámat VB-ken, világkupákon. Rengeteg gyönyörű országba jutottam el, sok barátot szereztem szerte a világban, rengeteget kaptam a tornától.

A kedvenc versenyem a párizsi Világkupa korlát döntője volt. A nézők és szurkolók rendkívül hangosan biztattak a gyakorlatom alatt. Az is nagyszerű pillanat volt, mikor a FIG tájékoztatott, hogy az elemem bekerült a szabálykönyvbe, vagy amikor először sikerült a Kovácsom. Felejthetetlen pillanatok.

Jelenleg egy biztosítónál dolgozom és fiataloknak tartok edzéseket. Az FTC férfi szakágától is kaptam ajánlatot, hogy segítsem a csapatot. Mindig megtaláltam az utamat. Amikor visszavonultam, sok edző felkért, hogy segítsem a munkáját, de mások a céljaim és mást (sportmenedzsment és marketing – ulloi129) tanultam. Bár szeretném segíteni a magyar tornát, más formában gondolkodom.

A torna megtanított, hogy harcoljak meg az álmaimért, hogy keményen dolgozzak, és hogy becsüljem meg az értékeimet. Hálás vagyok, hogy évekig csinálhattam és biztos vagyok benne, hogy hasznomra lesz az életem következő szakaszában és sikeres ex-tornász lesz belőlem.

– Babos Ádám