A Puskás Aréna befogadóképességének 30%-át használhatják ki az UEFA döntése szerint – az európai szövetség elnöke az egymeccses párharcokról is elmondta véleményét.

Az UEFA döntése értelmében a Bayern München és a Sevilla szeptember 24-i, budapesti Szuperkupa-döntője lesz az első olyan tesztmérkőzés, amelyet korlátozott számban, a nézőtéri kapacitás 30 százalékát elfoglalva, szurkolók is megtekinthetnek a helyszínen.

Az európai szövetség a Szuperkupa-döntőn vizsgálja meg, hogy milyen hatása van annak, ha korlátozott számban, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett szurkolók is megtekinthetik a nemzetközi találkozókat. Az UEFA megerősítette: ettől eltérő döntésig minden más nemzetközi mérkőzést zárt kapuk mögött rendeznek meg.

Bízunk benne, hogy a budapesti Szuperkupa-döntő lesz az első lépés ahhoz, hogy a nemzetközi mérkőzéseket ismét szurkolók előtt rendezhessük meg. Szorosan együttműködve dolgozunk a magyar szövetséggel és a magyar kormánnyal azon, hogy biztosíthassuk a résztvevők és a szurkolók egészségének megóvásához szükséges intézkedéseket“- fogalmazott az európai szövetség közleményében Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke.

A két résztvevő, a Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München, valamint az Európa Ligában diadalmaskodó spanyol Sevilla számára három-háromezer jegyet biztosít az európai szövetség (UEFA) – értesült a Kicker című szaklap. A további belépőket – kizárólag magyar szurkolók számára – előzetes regisztráció után sorsolja ki az UEFA, ahogyan korábban az Európa-bajnokság esetében is. A regisztráció napokon belül elkezdődhet a Puskás Aréna eddigi legnagyobb szabású összecsapására.

Az Európai Szövetség első embere, Alexander Ceferin szerint igyekeznek kockázat nélkül megrendezni a találkozót. “Fontos volt megmutatnunk, hogy a labdarúgás a nehéz időkben is folytatódhat, ugyanakkor szurkolók nélkül jellegtelenné vált a játék. Bízunk benne, hogy a budapesti Szuperkupa az egyik zászlóshajója lesz annak, hogy a szurkolók visszatérhetnek a lelátóra. Szorosan együttműködünk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a kormánnyal annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a játékban résztvevők és a jelenlévő szurkolók egészségét. Nem kockáztatjuk az emberek egészségét!

Az UEFA elnökét megkérdeztek, hogy mi a véleménye a kényszerűségből megszervezett lisszaboni nyolcas döntőről. „Azt kell mondanom, hogy ez az egymeccses lebonyolítás sokkal érdekesebb számomra, mint az oda-visszavágós párharcok. Annyi negatív történés után végre valami pozitív dolog sült ki ebből a pandémiából, úgy tűnik, hogy ez a rendszer működőképes. Ki kell dolgoznunk egy olyan megoldást, amellyel a mostani, kényszerúthoz hasonló izgalmakat érhetünk el, csak nézők előtt” – fogalmazott vasárnap reggel Ceferin.

Jelenleg elég nehézkes helyet találni egy ilyen nyolcas döntőnek a versenykiírások naptárjában, azonban nem lehetetlen feladat. Tudjuk, hogy az emberek izgalmas meccsekre vágynak, és egy meccsen bárki legyőzhet bárkit a Bajnokok Ligájában, de még az Európa Ligában is. Ez olyan dolog, amin el kell kezdenünk dolgozni a jövőben. Azt hiszem, szeptember-október körül már komolyan visszatérhetünk erre.

Kicker, MLSZ, NSO nyomán.