Támadónk várja már, hogy a Celtic Parkban is pályára léphessen.

A Ferencváros úgy jutott túl a Bajnokok Ligája első selejtezőkörén, ahogy magyar csapat az utóbbi években nemigen szokott: magabiztos, türelmes futballal, és ami a legfontosabb, megérdemelten. A diadalból oroszlánrészt vállaló Tokmac Nguen máris csúcsformában játszik.

A zöld-fehérek a játék minden elemében jobbak voltak a svéd bajnoknál, a pályán egyértelműen az ő akaratuk érvényesült. A szerda esti mérkőzésen gyorsan kirajzolódott, a Djurgarden valóban bekkelni érkezett a magyar fővárosba, a Ferencváros türelmes futballal kereste a rést a falon. Több olyan támadás is volt, amelyben a hazaiak a tizenhatos környékéről a saját térfelükig passzolták hátra a labdát, hogy aztán új akcióval próbálkozzanak, keresték a megoldást a védekező taktika ellen, amit a 33. percben meg is találtak: Tokmac Nguen távoli átlövéssel szerezte meg a vezetést.

Kifejezetten szeretem az ilyen szituációkat – mondta a Nemzeti Sportnak a mérkőzés másnapján a Djurgarden ellen duplázó középpályás. – Amikor hozzám került a labda, csak azt figyeltem, miként alakíthatok ki magamnak lövőhelyzetet. A labdavesztésünk után azonnal visszatámadtunk, és nyomás alatt tartottuk a svéd védőket. Somáliával bekerítettük az ellenfél játékosát, aki eladta a labdát. Éreztük, hogy a tömörülő ellenfél ellen az átlövés lehet az egyik hatékony fegyver, örülök neki, hogy ilyen jól eltaláltam a labdát. Az első gólomnál improvizáltam, és bejött.

A 26 éves középpályás ezúttal nem a szélen, hanem középen, irányító szerepkörben futballozott, láthatóan élvezte a futballt. A tőle megszokott lazasággal jutott túl a rá rontó hátvédeken, s utólag elárulta, többet várt a Djurgardentől. Alaposan meglepte őt is, hogy öt védővel kezdett, hiszen a svéd bajnokra a kezdeményező futball a jellemző, de abból a Bajnokok Ligája selejtezőjében keveset mutatott.

Több felvételt is megnéztünk a svédekről, ezeken egyértelműen támadóbb felfogásban játszottak – folytatta Tokmac Nguen. – A Djurgarden megváltoztatta a jól megszokott taktikáját, ami azt sugallta, hogy tisztelnek bennünket, talán tartanak is tőlünk. Többet vártunk tőlük, de ez legyen az ő bajuk… A Bajnokok Ligájában nincs könnyű mérkőzés, ezért a sikerért is meg kellett dolgoznunk.

A svédek a fordulás után próbáltak is stílust váltani, feladták az addigi defenzív játékot, megpróbálták odaszögezni kapujához a magyar bajnokot, így viszont a fellazult védelem ellen a Ferencvárosnak nagyobb tere nyílt újabb gólt szerezni. Ez meg is történt, a zöld-fehérek gyors kontratámadásból mattolták a svéd aranyérmest, Boli remekül indította Nguent, aki megszerezte második gólját, és térden csúszva ünnepelte találatát.

Az a gól eldöntötte a továbbjutást – mondta a középpályás. – Kitámadott a Djurgarden, így sokkal több helyünk volt elöl, ráadásul Bolitól olyan indítást kaptam, amilyet a tévében Toni Kroostól, a Real Madrid sztárjától szoktam látni. Ritka az olyan szituáció, hogy ennyire szabadon törhetek kapura a labdával, főleg a pálya közepén, és magabiztosan értékesítettem a helyzetet. Franckkal a csütörtök délelőtti regeneráló tréning után együtt ebédeltünk, a minimum az volt, hogy a számlát én álltam.

Tokmac Nguen az a típus, aki a mérkőzések után nem tud aludni, a szerdai összecsapás után is hajnalig forgolódott az ágyában, fejben visszajátszotta a mérkőzésen történteket. A kilencven perc alatt kétszer próbálkozott kapura lövéssel, s ha figyelembe vesszük, hogy mindkettőből gól született, ennél jobb mutatóval nem is zárhatta volna a párharcot. A kenyai-norvég futballista a jelek szerint máris csúcsformába került, hiszen az NB I 1. fordulójában az MTK elleni 1–1-es mérkőzésen is ő szerezte a gólt.

A hajrában sok helyzetünk volt, sajnálhatjuk, hogy kimaradtak – folytatta a zöld-fehérek középpályása. – A Djurgarden elleni összecsapásból önbizalmat meríthetünk. Jó kimondani: jobbak voltunk! A Celtic következik, a skót csapat más szintet képvisel, mégsem érzem, hogy ne lenne esélyünk a továbbjutásra. Gyerekként ilyen találkozókról álmodtam. Sajnos azt az összecsapást is szurkolók nélkül rendezik, de alig várom már, hogy a Celtic Parkban pályára léphessek.