Ami biztos, hogy semmi sem biztos…

A koronavírus-járvány miatti kihívásokról egyeztet a Magyar Kézilabda Szövetség és az NB I-es Kézilabda Liga, amelynek célja a 2020/2021-es bajnoki idény Versenykiírásának esetleges módosítása.

A sportág számára jelenleg az a legfontosabb, hogy mindenképpen eredményt lehessen hirdetni a most kezdődő idényben, ebben konszenzus van a Liga csapatai és a Szövetség között – mondta el Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. – Célunk, hogy a szurkolók minél több meccset láthassanak, akkor is, ha esetleg a koronavírus-járvány miatt szigorításokra kényszerül az ország, és minden klubnak, valamint az MKSZ-nek is feladata a támogatóit a lehető legjobban kiszolgálni. Megtettük javaslatainkat a Liga felé, és felkértük, hogy éljen jogával, döntsön a Versenykiírás szükséges módosításairól, hogy az esetleges változások ne érjék váratlanul a sportágat és ne veszélyeztessék a bajnoki mérkőzések lejátszását. Több variáció is szóba jöhet, főként a versenynaptárat, a bajnoki fordulók időpontjait illetően, a válogatott időszakok megtartásával, ám legvalószínűbb változatnak a fordulók sűrítése tűnik, így decemberig a tervezettnél több mérkőzésre kerülhet sor. A Szövetség készen áll a módosításra, de fontos, hogy a klubok elfogadják mindezt, ezért a Ligán belül egyeztetik elképzeléseiket és megteszik pontos javaslatukat. Tudjuk, hogy nehéz szezon előtt áll valamennyi csapat, mind szakmailag, mind gazdaságilag, meg fogjuk találni közösen az egyensúlyt.

A handballfast.com beszámolója szerint az EHF két megoldást lát arra, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetben is meg lehessen rendezni a női BL-meccseket. Az egyik opció az, hogy minden különösebb változtatás nélkül az eredeti menetrend szerinti hagyományos lebonyolítással rendezik a Bajnokok Ligája csoportkörét.

A másik verzió – ha lehet ilyet mondani – „koronavírus-kompatibilis”: a két nyolcas csoport tagjai egy helyszínen összegyűlnek, s lenyomnak három-négy meccset. Ebben az esetben a csapatok (játékosok, edzők) és a hivatalos személyek (játékvezetők, zsűritagok, stb.) ugyanabban a hotelban laknának, s a világjárvány miatt egészségügyi intézkedéseket betartva élnének és játszanának. Ha a klubok többsége erre a megoldásra szavaz, akkor a minitornák időpontjait és helyszíneit később jelölnék ki.

Az eredeti tervek szerint a csoportkörben oda-vissza vágós rendszerben zajlik a küzdelem, a 14 fordulót követően a két nyolcas első két-két helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik oda-vissza vágós ki-ki párharcban harcolhatja ki a legjobb nyolc közé jutást. A csoportkör a nőknél a szeptember 12-i hétvégén kezdődne, ám ez nyilván változna a minitornás lebonyolítási renddel.

MKSZ, NSO