Clubunk ügyvezető alelnökével, Nyíri Zoltánnal beszélgettünk a Fradi Kamion bemutatkozásáról, a pólósok helyzetéről, fociról és a Fradihoz kerülő, jelenleg is épülő nagycsarnokról.

Állandóan azon gondolkozunk, mi, itt a Fradiban, hogyan lehetne ezt még jobban csinálni, hogyan lehetne újítani valamit, mindig jár a fejünkben valamilyen ötlet, hogyan tudnánk a szurkolókat még jobban kiszolgálni. A Fradi-minibusz mellé jó ideje terveztünk már egy nagyobb, a Fradihoz még illőbb országjáró projektet. Például egy kamiont. Aztán amikor a munkatársaim meglátták ezt a kamiont Kecskemét mellett egy telepen, szinte felkiáltottunk, ez az, ilyen kell nekünk! Elkezdtük megtervezni, hogy milyen lenne. Nekiálltunk megszerezni, sokat tárgyaltunk, elő is kellett teremteni rá a pénzt. Ki kellett találni, hogyan nézzen ki, milyen funkciókkal rendelkezzen, osztottunk és szoroztunk és belevágtunk. Egy éve dolgozunk már a projekten. A Groupama Biztosító volt olyan kedves, hogy mellénk állt, az ő segítségük nélkül ez nem sikerülhetett volna. Sokszor hallhattátok már elnök úrtól és tőlem is ezt, elsőnek kell lenni, mániánk, hogy a Fradinál sehol és semmiben nem lehetünk másodikok, arra kell törekedni, hogy elsők legyünk. Ezért van most nekünk először kamionunk, nem is akármilyen.

Őszintén mondom, én örülnék neki, ha minél több egyesület is lépne és kitalálna olyan lehetőségeket, amelyekkel sportesemények nélkül is tudnának a szurkolókkal találkozni, elbeszélgetni velük, közben a szurkolók a klubról is megtudhatnak érdekességeket – a mi kamionunkban van múzeum is. És van shop is, tudnak ereklyéket vásárolni. A Fradi szurkolói úgy érezhetik, hogy az FTC részei, a klub gondol rájuk, hiszen nem mindenki tud Budapestre eljutni, különösen a mostani helyzetben. Kötelességünknek érezzük eljuttatni oda is a Fradit, ahonnan nem tudnak eljönni hozzánk. A minibusz volt az első lépés, abban is úttörők voltunk, de azt gondolom, ez a kamion már más lépték, és ebben is elsők tudtunk lenni. Szerintem minden Fradistát büszkeség tölt el, ha csak kívülről ránéz a kamionra. Ami belül is sok csodát rejt egyébként.

A múzeum részt azért tartottuk különösen fontosnak, mert ugyan most mi vezetjük a Ferencvárost, de ez egy úgymond köztes állapot, kötelességünk megmutatni azoknak az eredményeit is, akik előttünk jártak, akik olyan fantasztikus eredményeket értek el, amiért a most 121 éves Ferencváros az ország legnagyobb klubja és a legtöbb szurkolója van. Ezt nem mi szereztük, viszont ezt mi óvjuk és védjük. A hagyományaink ápolása egyfajta kötelességünk. A kamionban nem állandó a kiállítás, mindig változni fog a tartalom, próbálunk majd aktuálisak lenni, most például a 31. bajnoki címmel járó bajnoki trófea is látható. Ha már most kezdődik a bajnokság, ahol megnyerhetjük a 32. bajnoki címet, akkor előtte nézzük meg a harmincegyediket a balatoni roadshow-n. De amikor majd esetleg a kézilabda csapat indul el játékosokkal, edzőkkel, akkor evidens, hogy kézilabda ereklyékkel rendezzük majd be úgy, hogy azok legyenek túlsúlyban. Az a cél, hogy minél több helyre eljusson a Fradi kamion.

Vízilabda

Négy játékosunk produkált pozitív koronavírus tesztet, a neveket nem hozzuk nyilvánosságra betegjogi okból, és mert nem illik. Jól vannak, semmilyen komoly tünetük nincs, a Ferencváros felelősségteljesen úgy jár el, hogy folyamatosan tesztel. Ezt nem verjük nagydobra. Ma reggel például irodai dolgozók voltak teszten, akiknek nincs közük a vízilabdához, de úgy gondoljuk, hogy nem árt megnézni. A teszteléseknek köszönhetően akadt fent az egyik vízilabda játékos a hétvégi Magyar Kupa forduló után, ahol három meccset nyertünk, hibátlan teljesítménnyel jutottunk be a négyesdöntőbe. Ezután akart kétnapos szabadságra elutazni, akkor mondtuk, hogy rendben, de előtte tesztelünk. Pozitív lett, így nem ment sehova, karanténba került, másnap az egész csapatot teszteltük és még három pozitív minta lett. Mind a négy játékos hatósági karanténban van otthon két hétig.

A többieknek péntek reggel volt ismétlőteszt 48 óra elteltével, előtte szerdán nekik negatív lett – nekem is, március óta már legalább 25. alkalommal, mivel sok szakosztály mellett vagyok, így engem elég sűrűn tesztelnek, nehogy én vigyem be a bajt valahova. Ha az ellenőrző teszten is mindenki negatív lesz, [azóta megvan a negatív eredmény – sherlock1977] akkor reménykedünk benne, hogy nekik nem kell a kéthetes karantén és a jövő héten elkezdhetnek edzeni. De ha a járványügy szakemberei úgy döntenek, hogy nekik is le kell tölteniük ezt, akkor természetesen betartjuk ezt. A Magyar Kupát ugye elhalasztották, szeretném külön megköszönni Vári Attila elnöknek és az MVLSZ-nek, hogy gyorsak és segítőkészek voltak első szóra. A folytatásra nem tudok még dátumot mondani, lehet, hogy szeptemberre fog csúszni. Ha le kell tölteni a karantént, akkor két-három hét edzés kell előtte a sérülésveszély elkerülése miatt.

Labdarúgás

A futball az a sport, ahol a szakkönyvek azt írják, a csapatsportágakban itt van a szerencse faktornak a legnagyobb szerepe, olyan 30%-ot mondanak, ez azért nagyon nagy, ha belegondolunk. A csapaton azt érzem, hogy a munkát elvégezték, tudom, ez sablon, de Szergej Rebrovnál ez már önmagában nem kevés… A kétszer 10 napos edzőtábort végig tudtuk csinálni komoly sérülés nélkül. Mindenki végezte a dolgát, egy ilyen felkészülés után a játékosok erősek, jól vannak, alig várják, hogy tétmeccset játszanak, hiányoznak nekik a szurkolóik. És nagyon remélem, hogy az újak minden szempontból illenek majd a csapatba. Ha jól figyeltem, lesz is debütáló az MTK ellen, talán nem is egy [az interjú még a meccs előtt készült-Sherlock]. Úgy gondolom, hogy jó játékosokat sikerült szerződtetni. Ez Hajnal Tamás és Szergej Rebrov közös munkájának, valamint a Tamás mögött álló scout hálózatnak az eredménye – utóbbiban régi játékosaink is dolgoznak, amit fontosnak tartunk. Nem tudok mást mondani, a cél a bajnoki cím megvédése és a szerdán induló nemzetközi selejtezőkön eljutni a lehető legtovább. Reális célként az Európa Liga csoportkört lehet mondani, és remélem, hogy a realitással majd tudunk élni, de miért ne tehetnénk csodát?

Népliget Aréna

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, most meg kell várnunk annak tartalommal való feltöltését. A határozatban a kormány felhívta az ezzel foglalkozó minisztériumok figyelmét, hogy teremtsék meg a feltételrendszert a működéshez. Erről egyelőre nehéz konkrétumokat mondani, először is, csak 2022-ben, a kézilabda EB után lehet majd birtokba venni a csarnokot, de nyilván minden nap dolgozunk már azon, hogyan legyünk a legjobb gazdái. Az érzés mindenesetre fantasztikus. Ez a csarnok Közép-Európa egyik, ha nem a legnagyobb kulturális, sport és koncert eseményhelyszíne lehet. Az országnak, a Ferencvárosnak a legjobbat kell kihoznunk belőle. Ha egy sportegyesületnek a mostani világban ilyen lehetősége adódik, akkor el kell gondolkodni azon, hogyan hasznosítsa ezt nem csak sportra is, ezen jár az agyam, az agyunk. Mindannyian azt várjuk, hogy az illetékes szakemberek megteremtik majd a törvényi feltételeket a működtetéshez. Ebbe nem látok bele, nem is az én dolgom belelátni. A Ferencváros méltó gazdája lesz, azon fogunk dolgozni, hogy a megelőlegezett bizalmat megszolgáljuk, ahogy a Groupama Aréna esetében is, amely azon kevés létesítmények egyike, amely nyereséggel működik. Remélem, hogy ezt képesek leszünk megismételni a nagy csarnok esetében is!