A negyedik legnépszerűbb és legsikeresebb svéd klub tavaly 14 év után nyerte meg a bajnokságot.

Az 1891-ben a Stockholm közepén található Djurgarden (korábbi királyi vadaspark) szigetén alapított klub hozzánk hasonlóan több szakosztállyal rendelkezik, a két legfontosabb a foci és a hoki, mindkettő népszerű. Emellett számos más sportág is megtalálható náluk az alpesi sítől kezdve a bandyn át a floorballig.

A labdarúgó csapatuk 12-szer nyert svéd bajnokságot és komoly támogatottsága is van. A 2019-es bajnokság során a negyedik legtöbb nézőjük nekik volt a bajnokságban a Hammarby, az AIK és a Malmö után, tizenötezres átlagnézőszámmal. A klubnak három nagy korszaka volt: az 1910-es években négy bajnokságot nyertek, majd ugyanennyit nyertek 1955 és 1966 közt, míg a 2000-es évek első öt esztendejében háromszor lettek bajnokok és kupagyőztesek 4 szezon alatt.

A klub a 30.000-es TEle2 Arenában játssza hazai meccseit, amelyen a Hammarbyval és a svéd válogatottal osztozkodik, az önkormányzati tulajdonban lévő 100 milliárdos stadion 2013-ban készült el. A stadionmegnyitó az azévi hoki-VB meccse lett volna, de az építkezés 2 hónappal lekéste azt, majd a stadionnál a megnyitó öregfiúk-meccs előtt robbanószerkezetet találtak. A pálya műfüves, ezért is reménykedtek rendkívül abban a svédek, hogy hazai pályán játszhatnak majd.

A klubnak volt már skót, walesi, angol, osztrák, spanyol, bosnyák, izlandi és norvég edzője is, valamint egy magyar is, Szendrődi ‘Szoják II’ Lajos, aki 1957-59 közt irányította a csapatot. Európai szinten is neves játékosok is szerepeltek a Djurgardenben, ilyen volt a 133-szoros válogatott kapus Andreas Isaksson, valamint a 131-szeres válogatott Kim Kallström, aki a Lyon alapembere volt sokáig.

A kék-sárga-piros csapat legtöbbször kékben és pirosban játszik, a csapatot az a Kim Bergstrand vezeti 2019 eleje óta, aki az IK Siriust felvezette korábban a harmadosztályból az élvonalba. A 2019-es bajnoki címüket leginkább a remek idegenbeli mérlegüknek köszönhették. Ugyanolyan 73%-os teljesítményt nyújtottak idegenben is, mint otthon, egy ponttal előzték meg így a Malmőt.

Ebben a szezonban tizenhárom kör után a negyedik helyen állnak, 5 ponttal vannak a listavezető Malmö mögött, már négy vereségük van. A legeredményesebb játékosuk a 28 éves norvég középpályás, Frerik Ulvestad 5, illetve a 27 éves svéd támadó, Karl Holmberg 4 találattal. Legtöbbször a Bratveit – Witry, Larsson, Berg, Augustinsson – Ulvestad, J. Karlström – Radetinac, Holmberg, Ring – Kujovic felállásban játszanak, de sokat forgatja a csapatot Bergstrand. A felállásaiban sokkal konzervatívabb, gyakorlatilag mindig a 4-2-3-1-et választja.

A jelenlegi csapatból a középhátvéd Erik Berg 12-szer szerepelt a svéd válogatottban, a kiegészítőember Nicklas Barkroth 6-szor. Ötször kapott lehetőséget Emir Kujovic a svéd nemzeti tizenegyben, Karl Holmberg pedig négyszer. Jacob Larsson és Ulvestad 3-3-szor, Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson egyszer-egyszer volt válogatott.

A nemzetközi kupákban sok sikert nem értek el, 1955-56-ban a BEK-ben mentek egy kört a varsói Gwardia ellen, majd kikaptak a Hibernianstól. Továbbmentek még 2004 nyarán a Kaunas ellen a BL második selejtezőkörében. 1974 nyarán a norvég IK Startot verték ki az UEFA Kupából. 2002-ben ugyanitt a selejtezőben a Shamrock Roverst, majd az FC Copenhagent búcsúztatták. 2008-ban a tallinni Florát ütötték ki az első selejtezőkörben. A KEK-ben 1989-ben az US Luxembourgot múlták felül, ezeken kívül győztes párharcuk nem volt. a 2018-as EL-selejtezőkben Zubkov volt klubja, a Mariupol verte ki őket.

A svéd bajnokságban átlagosan 56%-ban birtokolják a labdát, a párharcokat jó arányban nyerik (53%), 86%-kal passzolnak. A hosszú labdák aránya 11%, ami nem csoda, hiszen a centereik magasak. Az xG-arányuk 1.66-1.06, az átlagos eredményük 1.46-0.92.

A klubból Kínába távozott a tavalyi házi gólkirály, Mohamed Buya Turay, aki tavaly 15 találatot tett hozzá. A helyére hozták a Norrköpingből Holmberget, de eddig csak 4 gólig jutott. A tavaly hét találatig jutó Jonathan Ring egy gólt sem szerzett az idei szezonban, de a Kínába szerződő Marcus Danielson tavalyi négy találata is hiányzik, ha azt kutatjuk, hogy miért csökkent a szerzett góljaik száma.

A klubot vezető Bosse Andersson jól ‘seftel’, ritkán igazol komoly összegekért, de jó áron adja el a játékosait, főleg Kína felé, Michael Olungát 3.4, Sam Johnsont 4.2 millió euróért adták el, míg a klubrekorder, korábban már említett Danielsont 5 millió euróért vette meg a DL Pro. Tino Kadawarét 2 millió euróért adták a francia másodosztályú Le Havre-nak, akik hatszoros áron adták tovább másfél év után, idén januárban a Lyonnak.

A Djurgarden fő riválisa a vele egyidős, szintén 129 esztendős és stockholmi AIK valamint a szintén szomszédvár, zöld-fehér Hammarby. Legnagyobb szurkolói csoportjuk a Järnkaminerna, melynek közösségi oldalát ide kattintva találod, míg hivatalos oldalát itt böngészheted.