Clubunk ismeretterjesztő kisfilmekkel készült ezen alkalomból.

Idén július 31-én, a Gondoskodás Napján olyan szemléletformáló, ismeretterjesztő kisfilmekkel jelentkezünk, melyekben bemutatjuk az élsportolói pályafutás olyan sorsfordító élethelyzeteit, mint az amatőrből profi sportolóvá válásra, vagy a sportolói pályafutás lezárására való mentális felkészültség. Részletesen foglalkozunk a sport és a tanulás összeegyeztethetőségének örök dilemmájával, valamint azzal, hogy milyen életkészségek fejleszthetők a sport által és mihez kezdhet egy sportoló a visszavonulását követően. Körbejárjuk, milyen lehetőségeket és veszélyeket rejthet magában egy éppen profivá vált versenyző első keresete, hogy miként gazdálkodhat jól egy sportoló az aktív évei alatt megkeresett pénzzel és hogy mit tehet ezekben sorsfordító élethelyzetekben a sportoló környezete: a család, a sportszakemberek és a sportvezetés.

Noha a projektben megfogalmazott problémák feltárásában a Ferencvárosi Torna Club szerepe, mint oly sok más korábbi közösségi kezdeményezésben, meghatározó és úttörő, célunk, hogy tartós megoldást a sportágazat szereplőivel közösen találjunk. A most bemutatott kisfilmeket Mizsér Attila öttusázó olimpiai bajnok és vállalati tréner közreműködésével készítettük el.

Közös felelősségünk, hogy a jelen és korábbi bajnokaink a társadalom megbecsült, értékes és hasznos tagjai maradjanak a visszavonulásukat követő években, évtizedekben is. Megfelelő mentális felkészültség, pénzügyi ismeretek és már az aktív évek alatt megszerezhető tudás birtokában megelőzhető korábbi bajnokok látványos kudarcai.

Ezen rossz példák és tragédiák elriasztják a szülők nagy részét attól, hogy a hivatásos élsportolói karrier felé tereljék gyermekeiket. Ezzel a sportegyesületek számos olyan fiatalt veszítenek el, akik a későbbiekben nemzetközi eredményeket érhetnének el, vagy akik később támogatóként, szurkolóként, szülőként a sportágazat fontos szereplőjévé válhatnának.

A Ferencvárosi Torna Club, közösen az olasz Lazio Basket, a portugál Sporting, a horvát HASK Mladost és a finn Tampere Pyrinto sportegyesületekkel egy, az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával megvalósuló közös projektben való részvételre, közreműködésre szólítja fel a projektben résztvevő országok sportirányításának alakítóit. A Ferencvárosi Torna Club, mint a felhívást kezdeményező sportszervezet, úgy gondolja, hogy a probléma, amelyet öt éve felvetett, összetett és rendszerszinten kezelendő, a megoldás kizárólag összefogással és az elképzelések egyeztetésével található meg.

FTC