Clubunk fiatal vívójával, Szemes Gergővel beszélgettek.

A február végi, poreci kadét Európa-bajnokság aranyérmeseként várta az április elejére tervezett, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot az FTC tőrvívója, a 17 éves Szemes Gergő. A koronavírus-járvány miatt előbb halasztották, nemrégiben pedig az is kiderült, nem pótolják az erőpróbát.

Sajnos lehetett sejteni ezt a hírt. Nem fogadtam rosszul, magamhoz képest egész jól viselem. A pozitív oldalát nézem: mivel a kontinensviadal jól sikerült, lekerült a vállamról az a fajta teher, amely a bizonyítási kényszert jelentette volna az amerikai versenyen. Abban az esetben most nagyon mérges lennék, ha az Eb-n nem úgy szerepeltem volna, ahogyan azt Horvátországban tettem. A világ jelenlegi helyzetét figyelembe véve lelkileg már felkészültem tehát erre a döntésre” − fejti ki gondolatait az ifjú.

A járványt okozta leállást követően, májusban ragadhatott először tőrt a kezébe Gergő, s már a nyári pihenőidőszakon is túl van.

Egy hónapig vívtunk, visszaszoktunk a pástra. Június 1-től július 20-ig amolyan szünetre mehettünk, amely alatt kikapcsolódhattam, nagyon jól esett. Az időm döntő többségét a barátaimmal töltöttem, emellett sokat játszottam a gépen: a FIFA-t és az NBA-t egyaránt nagyon szeretem. Habár utóbbit kicsit komolyabban veszem, mert megítélésem szerint könnyebb kezelni; amúgy sem vagyok cselezgető típus, ami a focis játékhoz jobban kellene.

Szemes ismét a páston van, jelenleg az erőnlétre helyezi a hangsúlyt, s már azt is tudja, mire készül a folytatásban:

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már szeptemberben elrajtolnak a hazai versenyek, amelyeken természetesen jól szeretnék teljesíteni. Az igazság az, hogy egyelőre nem tudom megmondani, mennyit romlott a vívásom, mivel jelenleg az alapozóidőszak zajlik, és csak augusztus közepén kezdődik a fegyveres munka. A nemzetközi versenynaptárról szinte semmit nem tudunk még, de bárhogy is alakul, a következő tanévben az iskolában is oda szeretném tenni magam: májusban érettségizem, amely után egyetemre mennék rögvest − edzőként vagy újságíróként egyaránt el tudom magam képzelni magam.

Utánpótlássport