Hokisaink új bekkje, Keaton Ellerby kétszáznál is több meccset játszott az észak-amerikai profiligában.

Az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-győztes, Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapata az átigazolási időszak végéhez közeledve szenzációs hírt jelentett be:

a Ferencvárosban folytatja pályafutását a 31 éves kanadai védő, a 2007-es NHL-draft első körének 10. helyén kiválasztott, a világ kiemelkedően legjobb elitligájában több mint 200 mérkőzésen jégre lépő Keaton Ellerby!

Keaton Ellerby 1988. november 5-én született a kanadai Strathmore-ban. Mint a legtöbb kanadai esetében, úgy nála is családi hagyomány a jégkorong, édesapja és nagybátyja is profi játékosok voltak alacsonyabb ligákban, míg unokatestvérei közül Shane Doan hosszú ideig meghatározó játékosa volt a kanadai válogatottnak és az észak-amerikai profi elitligának, az NHL-nek, Carey Price pedig még most is a ligában szerepel.

Ellerby fiatalon tagja volt az U18-as kanadai válogatottnak, egy ifi-világbajnokságot is megjárt a nemzeti csapattal, majd valóra váltotta nagy álmát, és bekerült a világ legjobb ligájába, ráadásul nem is akárhogy: ott volt a 2007-es játékosbörzén, és a draft első körének 10. helyén kelt el, a Florida Panthers játékosa lett. Eleinte még az AHL-es tartalékcsapatban játszott, ám 2009-ben jégre lépett az NHL-ben is, ahol összesen 212 alapszakaszmérkőzésen szerepelt a Florida, majd a Los Angeles Kings és a Winnipeg Jets játékosaként, amelyeken 4 gólig és 23 asszisztig jutott. A Panthers színeiben egy, a Kings játékosaként 5 rájátszás-mérkőzésen is szerepelt.

2015-ben átkelt az óceánon, és áttette a székhelyét a legjobb európai ligába, a világ második legerősebb bajnokságába, az orosz bázisú KHL-be. Egy szezont húzott le a Barisz Asztana játékosaként, majd végigjárta Európa legerősebb ligáit: sorrendben a svájci Fribourg, a finn élvonalbeli Lukko, a svéd élvonalbeli Mora IK, a német első osztályú Iserlohn, majd legutóbb, 2019-20-ban az osztrák bázisú EBEL-ben szereplő Dornbirn játékosa volt. Itt 26 alapszakasz-meccsen védő létére 4+7 pontig jutott, csapata legeredményesebb védője volt a pontok és a lejátszott meccsek számának arányát tekintve.

Ami válogatott szerepléseit illeti, az U18-as válogatott után az U20-asok között is magára öltötte a címeres mezt egy nyolcmeccses torna erejéig, sőt, a kanadai felnőtt válogatottban is játszott három mérkőzést a patinás Spengler Kupa 2015-ös kiírásában, ahol 1+1 ponttal zárt.

Fradi.hu