Női kézilabda csapatunk edzőjével és játékosaival beszélgettek a tegnapi nyilvános edzés alkalmából.

Galéria: Nyílt edzést tartott a Fradi

Alicia Stolle

Kisebb sérülés miatt még csak a rehabilitációt végzem, és néhány mozdulatot csinálok, ugrás nélkül lövök, de remélem, hogy hamarosan visszatérek a pályára. Egyébként nagyon jól érzem magam, mindenki igazán kedves. Semmi rosszat sem tudnék mondani, mert minden nagyszerű, a többiek segítenek, amiben kell. Játszottam már a Ferencváros ellen, jó, hogy most már ebben az arénában lehetek.

További fotók: FTC facebook

Kisfaludy Anettet is kérdezték:

– Tíz év után igazolt Érdről a Ferencvároshoz. Hogy megy a beilleszkedés?
– Nagyon jól érzem magam, tetszik a környezet, a csapat, mindenki kedves, mosolygós és segítőkész, nem véletlenül szokták a Fradi-családot emlegetni a klub kapcsán. Nem nehéz itt jól éreznem magam. Őszintén megmondva, tíz év után természetesen nem egyszerű váltani, de jól veszem az akadályokat.

– Miért váltott klubot?
– Döntésemben a fő ok az volt, hogy szerettem volna a Bajnokok Ligájában játszani, és nemcsak kerettagként kipróbálni magam. Tizenhét-tizennyolc évesen még győriként a kispadon már ültem BL-meccsen, utaztam a csapattal, a kétezerkilences Viborg elleni döntőre is beneveztek. Élményem már van, tapasztalatom viszont még nincs a BL-ben. Közel huszonkilenc esztendősen remélhetőleg nem fogok meglepődni és „betojni”, vagyok már olyan érett, hogy ne az izgulásra pazaroljam el az energiáimat, de nyilván lesz bennem egészséges drukk.

– Milyen szerepet szán önnek Elek Gábor?
– Jó és több variációs lehetőségünk lesz védekezésben a hármas pozícióban középen, Szekeres Klárával és Julia Behnkével több kombinációban váltogathatjuk egymást. De nekem a kettes védő posztja sem új, ott is sokszor megfordultam már korábban. Ha azt nézzük, hogy mennyi meccs és milyen erőltetett menet vár ránk, szerintem egyik játékosunknak sem lesz mérkőzéshiánya.

Kovacsics Anikóval hosszabban beszélgettek:

– A kétezres évek elején fordult elő legutóbb, hogy egy nemzet három képviselője, a szlovák Katarina Harisová, Katerina Mraviková és Lucia Uhraková játszott a Népligetben. Idén beköszöntött a német korszak. Csapatkapitányként hogy látja, jól halad a három német, Julia Behnke, Emily Bölk és Alicia Stolle beilleszkedése?
– Remekül, mindegyik német játékosunk kedves, nyitott és érdeklődő. Behnke, Bölk és Stolle már minden magyar csapattársammal váltott egy-két szót. Könnyebbséget jelent a beilleszkedésükben, hogy Nada anyanyelvi szinten beszél németül. Néha nekem is beugrik-egy-két szó, annak idején az általános iskolában tanultam németül. A németek egyébként angolul is bármikor meg tudnak szólalni, és próbálkoznak a magyarral. Január óta angolórákat vettek Skype-on. A holland Angela Malesteinről is csak jókat tudok mondani.

– A tavalyelőtti Európa-bajnokságon Háfra Noémi utolsó percben szerzett fantasztikus átlövésgóljával győzött 26-25-re a magyar válogatott a Stolléval, Bölkkel és Behnkével felálló Németország ellen a középdöntőben. Felidézték a 2018-as élményeket az új csapattársaival?
– Nem jött szóba, de lehet, hogy egy válogatottakról szóló későbbi beszélgetésen majd előjön az a franciaországi mérkőzés.

– Mik az első benyomásai, milyen lesz ez az új, „németes” Fradi?
– Ha el tudjuk végezni az eltervezett munkát, jól sikerül az összekovácsolódás, hamar összeszokik a társaság, akkor nagyon jó szezonunk lehet. Rég volt már ilyen hosszú a kispadunk, mint amilyen a következő szezonban lesz. Remélem, mindenki egészségesen kezdi majd el az idényt, jelenleg Stolle és Márton Gréta bajlódik kisebb sérüléssel, de ők biztosan felépülnek a rajtra. Minden játékos alapember szeretne lenni, egyszerűen azért, mert olyan típus, hogy ki akarja venni a részét a közös munkából. Örömmel mondhatom, hogy a keretünkből szinte mindenki meghatározó játékos lehet: az is, aki már régóta a Fradiban játszik, és azok is, akik idén nyáron csatlakoztak hozzánk. Megoszlanak a terhek, a bő keret miatt egy feladatot többen is el tudnak végezni magas színvonalon. Remélem, kitart a lendületünk a szezon végéig. A csapat hozzáállása, mentalitása tovább javult, talán a karanténidőszaknak is van ehhez némi köze. Mindenkinek hiányzott a közös munka.

– Mire gondol?
– Motiváció terén sikerült előrelépnünk. Tizenöt éve fordult elő legutóbb, hogy hónapokat töltsek el kézilabda nélkül. Fejben és fizikálisan is feltöltődtem, de ezt nyugodtan mondhatom a többiek nevében is. Meglepő lehet az, amit mondok, de ha nincs a karanténidőszak, akkor ez nem biztos, hogy valaha bekövetkezett volna. A rossznak is van jó oldala: frissen, kipihenten, „kézilabdaéhesen” láttunk munkához.

– Téma az öltözőben a koronavírus esetleges második hulláma és annak lehetséges következményei?
– Felesleges ezen gondolkodnunk, hiszen kis túlzással napról napra változik a helyzet. Mi a munkára összpontosítunk, s ha minden megy tovább az eredeti tervek szerint, akkor szeptember 6-án kezdjük el a szezont, és addig készen kell állnunk. Természetesen alkalmazkodunk a körülményekhez, ha lesz változás, akkor annak megfelelően reagálunk, és betartjuk az utasításokat, de alapvetően a munkára koncentrálunk.

– Várható átrendeződés az NB I-ben? Ugyanazok a csapatok uralják a dobogót, mint az előző szezonban?
– Előre láthatóan a Győr, Fradi, Siófok hármas dominál majd, a Debrecen veszélyes csapat lesz, megszorongathatja a dobogósokat. Bármelyik csapat okozhat meglepetést, tavaly is bebizonyosodott, hogy mennyire erős az NB I.

Magyar Nemzet, NSO