Clubunk tornásza, Balázs Krisztián szokatlan szezon előtt áll.

Az FTC-Telekom 18 éves, junior-világbajnoki bronzérmes tornásza, Balázs Krisztián nemrégiben a kezét törtet, ám reményei szerint az évi végi korosztályos Európa-bajnokságon már nyoma sem lesz a sérülésnek, és méltó módon köszönhet el az utánpótlásversenyektől.

Krétára készültem, de Szegedig jutottam” – kezdi helyzetjelentését Balázs Krisztián, aki éppen jól megérdemelt pihenőidejét tölti a Tisza-parti megyeszékhelyen. Persze a koronavírus-járvány nemcsak a nyaralás helyszínére volt hatással: Nagy Zoltán tanítványa alapesetben már letudta volna szereplését az utolsó korosztályos világeseményén, a bakui junior Európa-bajnokságon.

A tavalyi juniorvébén nyújtón, az EYOF-on korláton bronzérmes versenyző az év elején még úgy tervezte, hogy ősztől már a felnőttek között szerepel majd. Azóta viszont változott a program. A korosztályos kontinensbajnokságot egészen szokatlan időpontra, decemberre halasztották. Ez alaposan átírja az ígéret felkészülését. Ráadásul a helyzetet az sem könnyíti meg, hogy Krisztián nemrégiben kéztörést szenvedett az egyik edzésén.

A gyűrűről akartam leugrani, és a jobb kezemmel el is tudtam engedni a karikát, de a bal beragadt. Fennmaradtam, nagyot rántott rajtam, és a singcsontomból leszakadt egy darab a csuklómnál. Most ott tartok, hogy a gipszet már levették, kézmerevítőt használok. Ha ez is lekerül, elkezdem az edzéseket. A felkészülés akkor indul, amikor az egészségi állapotom azt lehetővé teszi. Remélem, hogy néhány héten belül belevághatok. Úgy számolok, ha minden jól alakul, akkor ez a törés nem hátráltat majd a decemberi Európa-bajnokságon.

A magyar torna legnagyobb reménységei között jegyzett versenyző az utóbbi esztendőkben rendre éremmel tért haza a legnagyobb korosztályos viadalokról, és többször is hangoztatta, hogy az idén méltó módon búcsúzna el az utánpótlásévektől. Hogy ez pontosan mit jelent, csak találgatni tudjuk, hiszen ő sosem bocsátkozik jósolgatásba, az viszont tény: az aranyérem még hiányzik a kollekciójából.

A halasztás azért is esett rosszul, mert az év elején tényleg nagyszerűen ment minden. Sokkal korábban kerültem formába, bőven előrébb jártam az edzésekben. A nehéz munkát elvégeztük, már csak szinten kellett volna tartani magamat. Most teljesen megváltozik a felkészülés. A fő versenyem az év második felében lesz, így kell számolnunk, és ez eléggé szokatlan, mert decemberre le szoktunk állni a tréningekkel, olyankor már új elemeket tanulunk. Egyelőre azon vagyok, hogy meggyógyuljak. Amint újra edzésbe állhatok, mindent a korábbiakhoz hasonló módon, százszázalékos erőbedobással igyekszem csinálni.

Jövőre pedig valóban a felnőttek mezőnyében kell helytállnia a fiatalnak, aki már várja a korosztályváltást. Azt, hogy a körülményektől függetlenül is képes kihozni magából a maximumot, és nem ijed meg a kihívásoktól sem, már számos alkalommal bizonyította.

Utánpótlássport