Az egész életünk egy nagy ugratás.

Galéria: NSO

Csütörtök délután a Farkasréti temetőben végső búcsút vettünk a június 17-én, nem sokkal 85. születésnapja előtt elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónktól, Kárpáti Györgytől. Egykori világklasszisunkat, a Nemzet Sportolóját az FTC saját halottjának tekinti.

A katolikus szertartást Kozma Imre atya vezette, az esemény moderátora Vékássy Bálint, a MOB főtitkára volt.

A kormány nevében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondott beszédet, melyben kiemelte, Kárpáti György azért teremtetett, hogy megmutassa a világnak, az emberi tehetség határa a végtelen. Hozzátette, egyetlen és megismételhetetlen sportoló volt, aki ugyan úszóként kezdett, de csapatjátékosként találta meg a sorsát. Rafinált és cseles volt, társasági lény, intelligens és taktikus, aki briliáns technikával bírt.

Az egész életünk egy nagy ugratás” – ezt a felejthetetlen mondatát emelte ki a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Vári Attila, aki felelevenítette, Kárpáti György humora mindig is markáns része volt az uszodai életnek, mindenkit meg tudott nevettetni, ugyanakkor mindig alázattal dolgozott azért, hogy a legjobbak között legyen. „Legenda voltál, legenda maradsz, Gyurika” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila, aki megjegyezte, hogy a teljes vízilabdás család hálás lehet, amiért ezt a sportágat választotta Kárpáti György, mivel bármihez nyúlt életében, arannyá változott. Az MVLSZ vezetője hozzátette, az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső és a 162-szeres válogatott Kárpáti György erőt és hitet adott az ő nemzedéküknek is abban, hogy hasonlóan sikeresek legyenek.

Az FTC részéről az olimpiai bajnok Gerendás György személyes hangvételben emlékezett meg egykori mentoráról: mint elmondta, egykoron Kárpáti György volt az, aki az úszástól a vízilabdához terelte. Montreál bajnoka elmesélte, hogy ő úszóból lett vízilabdázó, és ebben Gyuri bácsi volt a mentora, ő fedezte fel tehetségét: “Kis Gerendás, gyere pólózni, a vízilabda az igazi, lehet benne verekedni, gólt dobni. Mire azt válaszoltam, szeretek úszni. Erre ő azt mondta, az úszás amúgy is észsport. Kikerekedő szemekkel néztem rá, nem értettem, mire gondol. Azt válaszolta, akinek esze van, nem csinálja. Azt kívánom, nevettesd meg a régi társakat és a Jóistent is.” Úgy emlékezett: „nincs rossz, amit egy kis humorral ne lehetne szebbé, jobbá tenni.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök búcsúbeszéde:

Gyurika!

Készültünk, hogy megünnepeljünk téged, amikor betöltöd a 85-öt. Tudtuk, hogy már nagyon gyengélkedsz, de bíztunk az erős szervezetedben, mert annyi mindent megéltél, és mindig mindent, és mindenkit túléltél. Június 23-án születtél. Ez az olimpizmus világnapja, mert ezen a napon hívta létre Párizsban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot Pierre de Coubertin. De nem vártad meg a születésnapodat. Június 17-én, napra pontosan a 31. évfordulóján annak, hogy bekerültél a Magyar Olimpiai Bizottság első szabadon választott elnökségébe, itt hagytál minket. Az olimpiai család nevében búcsúzom most tőled…

Tisztelt gyászolók, kedves barátaim!

Kárpáti György 65 éves, Helsinkitől Rióig átívelő, páratlan olimpiai sorozata egy teljes ötkarikás élet. Egy olyan élet, amivel több vonatkozásban is sporttörténelmet írt. Mindent összevéve 11 nyári olimpián vett részt, ebből sportolóként négyszer. Játékosként és edzőként is olimpiát nyert. Helsinkiben minden idők legfiatalabb játékosaként, 17 évesen győzött, majd Melbourne-ben és Tokióban is a csúcsra ért, közben Rómában bronzérmet nyert. A montreáli olimpián Gyarmati Dezsővel, a medence széléről irányítva vezették sikerre a válogatottat.

Irányította a Fradi vízilabda-szakosztályát, tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Ferencváros elnökségének. Volt a miniszterelnök sporttanácsadója, és tiszteletbeli tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közel egy évtizeden keresztül volt elnöke.

Nem kellett kétszer hívni, hogy megjelenjen a Magyar Olimpiai Akadémia rendezvényein, legyen az vidéki vándorgyűlés, vagy a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia döntője. Álma volt a budapesti olimpia. Teljes mellszélességgel aktív szerepet is vállalva támogatta a 2012-es és a 2024-es pályázatot is. Azt mondta, szeretné még megélni, hogy 89 éves fejjel szurkolhasson egy hazai olimpián. Számos kitüntetés kísérte életútját: a Magyar Olimpiai Bizottságtól olimpiai aranygyűrűt, majd érdemérmet kapott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig elnöki különdíjban részesítette. Az Egyesült Államok elnöke külön gratulált neki, amikor 1982-ben beválasztották a sportága halhatatlanjai közé.

Az állami kitüntetések mellett Józsefváros, Budapest és Melbourne díszpolgára volt, illetve a Nemzet Sportolója. Miközben elért eredményeivel generációk példaképévé vált, közvetlensége, humora, kedves, vidám és bohém személyisége az egyik legismertebb és legnépszerűbb sportolónkká tette Kárpáti Györgyöt. Barátságairól, szenvedélyeiről legendák keringenek. Legkedvesebb barátainak Gyarmati mellett Puskást és Papp Lacit tartotta. A pesti társadalmi élet egyik központi figurája volt, akinek társaságát kereste Peterdi Pál, Karinthy Cini, Hofi Géza és Kellér Dezső is. Szenvedélyesen járt lóversenyekre, imádott fogadni, és soha, egyetlen kártyapartit sem hagyott volna ki.

Aktivitásának nem volt határa. Járta az országot, élménybeszámolókkal népszerűsítette az olimpizmust és saját sportágát. Szervezte a halhatatlanok egyesületének életét, részt vett a MOB rendezvényein és az olimpiai bajnokok klubjának eseményein. Legalább kétheti rendszerességgel tűnt fel a MOB irodájában, mindenkihez volt egy-két szava, és természetesen ilyenkor a humorát sem hagyta otthon.
Szervezett, egyeztetett, lobbizott – addig keverte az ügyeket, amíg megoldást nem talált rájuk.

Az ötkarika volt az ő meghatározó közege tinédzserkora óta. Tavaly az évzáró rendezvényünkön jókat sztorizgatott és lelkesen dedikálta a 2019-es sportévkönyvet. A halhatatlanok év eleji vacsoráján még ő köszöntötte Keleti Ágit és Wichmann Tamást. Itt, a farkasréti temetőben ő búcsúztatta Dömötör Zolit és még itt volt velünk Szívós Pista és Székely Éva temetésén.

Gyuri!

Azt hiszem, ha most szétnéznél itt, és látnád, hogy az utolsó nagy bulid alkalmával mindannyian összegyűltünk, boldog lennél, és ugyanazzal a kópé mosollyal ölelnél végig mindenkit, amellyel életvidámságod az arcodra íródott. Te is elmentél, hatalmas űrt hagyva magad után. Elmentél, és így még egy legendával többen vagytok az égi csapatban. ti, nagy öregek: Lemhényi, Gyarmati, Ambrus, Dömötör, Markovits, a Szívósok, a Konrádék, Bolvári, Martin, Hevesi, Zádor; és most pedig Kárpáti… Vigyázzatok ránk és szurkoljatok nekünk! Gyurika, hiányozni fogsz.

Isten nyugosztaljon…

Fradi.hu, Index, MOB, MVLSZ, VLV