A Fradi kézilabda akadémiáról beszélgettek Kökény Beával és Jeney Zsolt Ákossal a Reggeli Startban.

Januárban jelentették be, melyek lesznek az államilag kiemelt akadémiák a három legnépszerűbb csapatsportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda). Kézilabdában két koedukált központ létesült: az egyik a már addig is ebben a minőségben működő balatonboglári centrum, a másik pedig a Ferencváros utánpótlás-nevelőműhelye.

A nyári szünetben meglátogattuk a népligeti egyesület szakosztályának vezetését, arra voltunk kíváncsiak, miként készülnek a nagy feladatra, amely hivatalosan július elsejével kezdődött el.

Mindenképpen nagy megtiszteltetés számunkra a felkérés, különös tekintettel arra, hogy a fiúk és a lányok között is kiemelt akadémiai státuszt kaptunk – mondta az Utánpótlássportnak az FTC kézilabda-szakosztályának vezetője, Jeney Ákos Zsolt. – A tao-rendszerhez képest is még nagyobb támogatás kapunk, sőt mostantól kizárólag állami finanszírozásból működhetünk. Még profibb eszközöket és körülményeket tudunk a játékosoknak és az edzőknek biztosítani. Nagyobb merítést is szeretnénk, mint eddig, az első körben Budapest és környékén fedeznénk fel olyan játékosokat, akik aztán nagy erősségei lehetnek a Ferencvárosnak és a magyar kézilabdának.

Az FTC akadémiáján – mindkét nemben – tizennégytől tizennyolc éves korig három korosztály (ifjúsági, serdülő és U15) képviselői játszanak majd, összesen százhúsz-százharminc gyerek kerül be a rendszerbe, akiknek a tanulását és lakhatását is meg kell oldani. Közben pedig a szakmai munkában is előre akarnak lépni.

Úgy gondolom, hogy a képzésben még inkább ki tudjuk emelni a minőséget – mondja már Mihály Attila, az új intézmény szakmai vezetője. – Azon kívül, hogy minél több jó játékost adunk a korosztályos nemzeti együttesnek és a felnőttválogatottnak, nem csak a sportpályafutásuk terén, hanem komplett személyiségfejlődésben tudunk segíteni a gyerekeknek. Ezért bízom abban, hogy nagyon eredményesek leszünk.

A zöld-fehéreknél nevelkedő fiatalok számára pedig extra motivációt jelenthet a két élvonalban szereplő alakulat, ahova út nyílhat a legtehetségesebbek számára.

Szerintem az, hogy szinte az összes akadémiának van NB I-es csapata, az nagyon vonzó, és azt láthatják, hogy nálunk be is lehet kerülni az első együttesbe – magyarázza Kökény Beatrix, az FTC-akadémia sportigazgatója, a klub korábbi legendája. – Ezen a téren jelenleg a fiúk kicsit jobban állnak, de azért szerintem a lányoknál is be fog épülni néhány fiatal a következő négy évben.

Videó: DigiSport