A labdarúgó csapat vezetőjével beszélgettünk: szóba került az Európa Liga szereplés, az NBIII-as és NBI-es csapat, valamint a nemzetközi helyzet is.

Orosz Pál

Már hosszú ideje dolgozunk, tizedik éve, elég sok nemzetközi szervezetnek is tagjai vagyunk, mindig felmerült a kérdés, hogy mikor leszünk ott a pályán is. Hála Istennek ez is eljött. Hogy egy ilyen kifejezetten jó nemzetközi szereplés után nem csak az ellenfeleink, hanem rajtuk kívül is még néhányan felkapták a fejüket. Gondoljunk csak arra, hogy az utolsó fordulóban dőlt el, hogy továbbjutunk vagy sem, és azért lássuk be, a csoportkör sorsolásakor nem fojtogatott a nevetés, hogy megint megkaptuk a Ludogorecet, az Espanyolt, a CSZKA Moszkvát, nem mondhatjuk, hogy egy könnyű csoport volt. Elindultunk egy olyan úton, amint szerettünk volna már rég, természetesen ez még nem a végállomás, de egy magasabb lépcsőfokra, polcra kerültünk. Innen kell menni tovább.

Óriási élmény volt a CSZKA-t megverni Moszkvában október 23. után egy nappal, az jó volt. Nagy élmény volt az Espanyol elleni kinti mérkőzés is, a hazai meccsek is mind, mert olyan hangulat volt, ami mindenkit meglepett: az UEFA képviselőit, az ellenfeleket. Pedig előző este a vacsorán mindig mondtuk, hogy ez lesz, bólogattak, hogy jó-jó, de aztán láttuk az arcukat másnap, jó érzés volt látni rajtuk a döbbenetet.

A fiatalokat tekintve nagyon örülök, hogy lehetőséget adott az MLSZ arra, hogy NBIII-as csapatot indítsunk, így minden lépcsőfok megvan: NBIII, NBII a Soroksárnál és van a Fradi. Az NBIII-as csapat beindításával a srácok sokkal több lehetőséget kaphatnak majd arra, hogy ne kallódjanak el. Mivel nincs U21-es bajnokság, rossz helyzet volt, hogy az U19-cel vége az utánpótlásnak és mehet ki merre lát. És nem biztos, hogy ebben a korban mindenki beérik olyan szinten, hogy lehet látni rajta, van-e még benne fantázia vagy nincs, ha nem is feltétlen Fradi-szinten, de más NBI-es csapatén. Az a célunk, hogy minél több magyar játékosunk legyen, fiatal is, de ne feledjük, hogy teljesítménykényszer alatt vagyunk folyamatosan, nem egy klasszikus nevelőegyesület vagyunk. Nem engedhetjük meg azt magunknak, hogy sokat kísérletezzünk, 7-8. helyen végezzünk és majd lesz jövőre valahogy. A céljaink továbbra is: bajnoki cím, Magyar Kupa és nemzetközi szereplés, ehhez mérten kell összeállítani a játékoskeretet. Az NBIII-as csapat kialakítása még folyamatban van, ha készen vagyunk, be fogjuk mutatni.

Rebrov teljesen más szemléletű edző, mint sokan mások, a csapatban hisz, az egyéni kvalitásokat kevésbé domborítja ki a játékban, rendszerben, mint a csapatot, egységet. Ez egy fontos lépés volt, a játékosok minden szituációban tudják, hogy mi a dolguk. Egy nagy sakkjátszma az egész, megvannak a bábuk, a szerepek. Természetesen minőségi játékosokkal lehet elérni az eredményeket, de ehhez kell, hogy egy fegyelmezett edzővel történjen az egész. Jól érzik magukat a családdal, a Ferencváros remek táptalaj, jól lehet dolgozni, eredményeket is el lehet érni.

Az Európa Konferencia Liga létrejötte egy érdekes helyzet, a magyar bajnoki cím értékét még jobban növelni fogja, hiszen azt megszerezve lehet indulni a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és onnan lehet leesni az Európa Ligába, míg az érmesek, Magyar Kupa győztes az EKL-ben indulhat. Mi, a kisebb országok a bizottságban a 64 csapatos Európa Ligát forszíroztuk, de ez különböző döntések – gazdasági, TV-s, stb… – miatt nem realizálódott. Én azt mondom, ebből kell a legjobbat kihozni. Kétségtelen, hogy több klub játszhat nemzetközi csoportkört, ez már önmagában jó dolog. Fontos, hogyan lesz pozicionálva, milyen financiális háttere lesz. Ha nem lesz nagy különbség anyagilag és sportszakmailag az EL és az EKL között, akkor egy jó dolog is kisülhet belőle.

Az európai szuperbajnokságról csak folyosói pletykák voltak, nagyon sok az érdek – ellenérdek, de azért ha egy szezonban pl. több Manchester United – Barcelona lenne, az is veszítene az értékéből, gazdaságilag végül nem biztos, hogy jó lépés lenne, a többieket tekintve pedig sportszakmailag nagyon rossz. Azt sem tudom elképzelni, hogyan történne ez meg, az UEFÁ-n kívül lenne-e, nagyon nehéz összeegyeztetni a versenynaptárral, irreális terhelést is jelenthetne.

Az átigazolásokról most nem szeretnék beszélni, még hátra van egy fontos mérkőzés, hazai találkozó, amit szeretnénk megnyerni, nem szeretnék sehol sem zavart kelteni. Minden szezonban van változás, most is biztosan lesz. Az alap megvan, javítani mindig lehet. Holnap azért érdemes kijönni, mert itthon játszik a Fradi! Hajrá, Fradi!