Férfi kézilabda csapatunk hálóőre a röplabdapályán is összemérte erejét barátnőjével.

Marián Zernovic 2017 nyarán igazolt a Ferencvárosba, akkor a harmadik számú kapus volt a szlovák válogatottban. Azóta viszont rengeteget fejlődött, amit azon lehet a legjobban lemérni, hogy tavaly hazájában megválasztották a legjobb kapusnak, sőt idén már ő lett Szlovákia legjobb kézilabdázója.

A tavalyi volt a legjobb évem, akkor éreztem, hogy nyerhetek, az idei azonban meglepetés volt nekem, mert Szlovákiában nagyon jó kézilabdázók vannak: gondoljunk csak Lubomir Durisra, Martin Stranovskyra vagy Tomás Urbanra – mondta a Nemzeti Sportnak Zernovic, aki mielőtt hazánkba igazolt, a szlovák Extraligában játszott, és közben egyetemre járt, de mindenképpen ki akarta próbálni magát külföldön. – Két jó ajánlatot kaptam, egyet Spanyolországból, a másikat Magyarországról. Örülök, hogy végül a Fradit választottam, mert nagyon jó lépés volt a karrieremben.

A játékos idővel első számúvá lépett elő posztján a zöld-fehér csapatban, a fejlődése szembetűnő. Zernovic elsősorban mentálisan érzi magát erősebbnek, ezen kívül magabiztosan mozog a kapuban és úgy gondolja, egyre stabilabb teljesítményre képes.

Amikor idejöttem, bevallom, kicsit féltem – fogalmazott a 28 éves játékos. – A magyar bajnokság nagyon erős, és a nyelvet sem ismertem. Az első év nagyon nehéz volt, de most már érzem, hogy helyem van a Fradiban és a szlovák válogatottban is. Szerintem jobb kézilabdázó lettem.

Első magyarországi évadában – amely egyben az FTC első élvonalbeli idénye volt – mind a 26 bajnoki meccsen szóhoz jutott, amiből 17 vereséggel zárult, így a csapat végül a tizenkettedik helyen végzett. A következő idényben hetedikként zárt a gárda, a koronavírus-járvány miatt befagyasztott csonka bajnokságban pedig két hellyel előrébb, az ötödiken, miközben az oda-vissza legyőzött Tatabánya csak egy ponttal állt előttük a tabellán, úgy, hogy egy meccsel többet játszott. Zernovic egyre fontosabb szerepet tölt be Horváth Attila együttesében, nem mellesleg egyre jobban érzi magát a magyar fővárosban.

Budapest nagyon szép város, de ami a legfontosabb, hogy a csapatunkban mindenki jó srác, remek csapatember. Örülök, hogy velük kézilabdázhatok – tette hozzá Zernovic, aki annak ellenére, hogy hadilábon állt a magyarral, ma már sokkal jobban beszéli a nyelvünket. – Még mindig nem olyan jól, ahogy szeretném, de hiszek benne, hogy évről évre javulok. Annak különösen örülök, hogy most már tudok a srácokkal magyarul is beszélni.

Marián Zernovic a következő idényt még biztosan a Fradi kötelékében tölti.

Marián Zernovic barátnőjével együtt érkezett Budapestre 2017 nyarán: a 27 éves Mária Kostelanská is sportoló, nem is akármilyen, a Vasas Óbuda élvonalbeli röplabdacsapatának ütője már magyar bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát, ebben az idényben meg csapatával a Bajnokok Ligája főtáblájára került. Idén ráadásul duplán is volt mit ünnepelnie barátjával, őt ugyanis Szlovákia legjobb női röplabdázójának választották.