Clubunk fiatal vívóját, Szemes Gergőt kérdezték.

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel nem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.

Tulajdonképpen nem lőtt nagyon mellé: a kormány kijárási tilalmát enyhítő intézkedései hivatalosan május 4-től léptek életbe − edzéseket és nézők nélküli sportrendezvényeket ekkortól lehet tartani. Az ifjú klubjában, a Ferencvárosban mégsem indulhatott egyből újra a munka: Gergő múlt hétfőn lépett először pástra.

Felsorakoztak a kérdőjelek a május eleji rendeleteket követően. Eleinte úgy volt, hogy a korosztályos válogatottakkal − tízfős csoportokban − készülhetünk, ez azonban e hónap legvégéig várat magára. Az FTC-ben sem kezdhettünk el rögtön dolgozni, végül ott nyitottak meg előbb a kapuk. Egyébként pozitívan csalódtam magamban: sokkal jobban bírtam az erőnléti edzéseket, mint ahogyan azt vártam. Igaz, a hét végére olyan izomlázam lett, hogy megmozdulni sem bírtam… Ami a vívást illeti: egyszer volt rá lehetőségem, a lábaim nehezen vették fel a ritmust, de egy-két hét múlva ez biztosan rendben lesz” − meséli a fiatal.

Szemes a nyitóhéten négyszer utazott a fővárosba, a folytatásban viszont ezt a számot háromra redukálja:

Kunszentmiklóson élek, alapesteben három órám megy el az ingázással. Mivel a távoktatás jelenleg is zajlik, jó minőségű internetre van szükségem, a vonaton pedig gyakran megszakad a kapcsolat. Emiatt találtuk ki, hogy a suli végéig elég hetente háromszor járnom − persze a fizikai edzést közben folytatom itthon. Nem tudom elképzelni, hogy ezen a nyáron rendeznek versenyt. Hogy őszinte legyek: nem is nagyon szeretném, mert júliusban olyan vívóruhában küzdeni, mintha kezeslábas lenne rajtam − hihetetlenül meleg. Az áprilisban elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot viszont remélem, ősszel bepótolják!

Utánpótlássport