Clubunk pólósa, Máté Zsuzsanna mesélt a válogatott összetartásról.

– Hogy érezted magad az edzőtáborban?
– Nagyon hosszú volt, nagyon fájt, de úgy érzem, hogy megérte szenvedni. Nem nyaralni mentünk, hiszen reggel 1,5-2 órás konditermi edzésünk volt, utána pedig jött a vízi edzés, ez utóbbiból este is volt egy. Az elején nehéz volt visszaállni a napi három edzésre, fájt is, de most már jól vagyok.

– A szövetségi kapitány Bíró Attila nyilatkozta a vlv.hu-n, hogy három hét alatt 30 vízi edzést és 17 szárazföldi gyakorlást tartott nektek. Igazi kiképzésnek hangzik. Hogyan léptetek túl a nehézségeken?
– Sokat nevettünk, próbáltunk egy kis humort belecsempészni a mindennapokba, mert így könnyebb volt átvészelni a nehézségeket.

– Három hét összezártság azért okozhat konfliktusokat, vagy még jobban összecsiszolódott a társaság?
– Utóbbi, mert együtt nevettünk azon is, hogy mennyire fáj mindenünk egy-egy edzés után. Ha volt egy kis szabadidőnk és túl voltunk a pihenőn, akkor átjártunk egymáshoz a szobákba. Még jobban megismertük egymást, úgyhogy jót tett a csapatnak az összezártság.

– A bentlétetek alatt enyhültek a korlátozások országszerte. Felvetődött, hogy hazamehettek napközben az edzések között, vagy hétvégente?
– Igen. A második hétvégén összeültünk és Bíró Attila elmondta, hogy meg lett engedve, hogy hazamenjünk, de végül abban egyeztünk meg, hogy ahogy elkezdtük, úgy is fejezzük be az edzőtábort. Nyilván voltak olyan játékosok, akik szerették volna látni családtagjaikat és rosszul érintette őket a döntés, de utólag mindenki örül, hogy együtt maradtunk és végigcsináltuk. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

– Mesélj! Milyen közös programok voltak az edzéseken kívül?
– Rengeteget főztünk együtt és különböző váltóversenyeket rendeztünk. Nagyon élveztük, hatalmas versengések voltak, néha már olyanok voltunk mint a gyerekek. Mentek a civakodások, mert mondogattuk egymásnak, hogy „Te csalsz! Hogy lehet ennyi pontod?” Például az egyik játék vesztesének nokedlit kellett szaggatnia, de kanállal. Hál’Istennek én a győztes csapatban voltam. A szakmai stáb tagjai is besegítettek nekünk a főzésben, csináltak bundáskenyeret, lecsót, és gulyáslevest is.

– Nagy sikert aratott a videótok, amiben te indítod útnak a sapkát. Honnan jött az ötlet?
– Láttam, hogy több csapat is posztolt a közösségi médiában karanténvideókat. Beszélgettünk ezekről Gurisatti Grétával, aki nagyon kreatív ilyen téren és úgy döntöttünk, hogy mi is csinálunk egyet. Pont a konyhában voltunk, úgyhogy onnan indult, hogy kiveszem a sapkát a hűtőből, aztán pedig jöttek tovább az ötletek. Ahogy vontuk be a többieket, úgy találtuk ki a folytatást. Mindenki saját magát játszotta el a videóban, vagy a rá jellemző cselekvést mutatta be. Például Vályi Vanda nagyon szeret olvasni, Szücs Gabi sokat tanul.

– Ezek szerint rád a főzés jellemző?
– A karantén alatt több időm volt ezzel foglalkozni és enni is szeretek, úgyhogy a konyha a kedvenc helyiségem.

– A koronavírus-járvány miatt 2021 januárjára halasztották el az olimpiai kvalifikációs tornát. Mit szólsz a FINA döntéséhez?
– El kell fogadni. A lányokkal beszéltünk arról, hogy márciusban nagyon jó formában voltunk, amikor eredetileg lett volna a torna, de a lényegen ez semmit sem változtat. Mindenképpen meg kell szerezni a kvótát, csak most januárra kell felkészülnünk.

– Tagja voltál az Eb-bronzérmes csapatnak, most pedig az egyik fontos alapozó edzőtáborban is ott voltál. Biztosítottad a helyed a keretben?
– Nagyon nehéz bekerülni a válogatottba, de szerintem még nehezebb bent maradni. Nekem a januári budapesti Európa-bajnokság volt az első világversenyem és nem szeretném, hogy az legyen az utolsó, ezért mindent megteszek azért, hogy a keret tagja maradjak és tudjam segíteni a csapatot.

– Beszéltetek az olimpiáról?
– Tényleg lépésről lépésre akarunk haladni. Először legyen meg a kvóta, majd utána jöhet az olimpia.

Fradi.hu