A lila-fehérek támadója, Novothny Soma az őszi vereségből is erőt merítene.

– Melyik a legszebb emléke a Ferencváros elleni meccsekről?
– Ha lehet, mindjárt kettőt említenék. Elsőként az első derbimet, amelyen kettő kettes végeredmény született, és gólt szereztem. Jól futballoztunk, megérdemeltük volna a győzelmet, kétszer is vezettünk, ám a hajrában Varga Roland egyenlített. Emellett a legutóbbi Újpest–Fradit meccsemet mondanám, amikor tavaly februárban Simon Krisztián a hosszabbításban mentett pontot nekünk.

– Kimondhatjuk, hogy a Ferencváros a meccs esélyese?
– Újpest-mezben sohasem mondanék ilyet! Ez azt jelentené, hogy ebben a szellemben lépek pályára. A csapattársaim nevében is kijelenthetem, hogy háromesélyes meccsre készülünk, és le akarjuk győzni a Fradit. Elmaradt bajnokit játszunk, vagyis szerdán csak mi szerezhetünk pontokat. Ráadásul a zöld-fehéreket nem sok csapat győzi le, úgyhogy kifejezetten értékes pontokkal gazdagodhatunk. Ráadásul a siker nagy lökést adna a folytatásra.

– Miben bízhatnak szerdán?
– Elsősorban saját magunkban. A legutóbbi, tavaly októberi derbin egy nullára nyert a Fradi, és bár akkor még Dél-Koreában futballoztam, néztem a meccset. Az Újpestnek volt több helyzete, jobban is futballozott, ám a védelem egyszer hibázott, és Franck Boli azonnal gólt szerzett. Mint utóbb kiderült, az elég is volt a győzelemhez, ám akár abból a meccsből is erőt meríthetünk. A vetélytárs ráadásul szombaton is pályára lépett, emiatt mi frissebbek lehetünk, ugyanakkor annyira szokatlan a mostani helyzet, hogy nehéz előre jósolni és tervezni. Nehéz megtippelni, ki milyen formában várja a meccset, egyedül annyi biztos, hogy a márciusi eredményeknek már nincs jelentőségük.

– Ez a párosítás évtizedeken keresztül közel azonos erők küzdelmét jelentette, ám az utóbbi években az Újpest inkább csak kompenzálni próbálja a Fradi fölényét. Ezzel egyetért?
– Nem szeretnék előre kifogásokat gyártani. Valóban van különbség a két klub költségvetése között, de nem futhatunk ki úgy a gyepre, hogy ez jár a fejünkben, így aztán nincs értelme arról beszélni, ki mennyit ér, ez ugyanis a derbi, amelyen bármi megtörténhet. Az utóbbi hónapok viharai után a klubnak óriási lökést adna a győzelem, talán fellélegezhetnénk, és minden lila-fehér érzelmű ember megnyugodhatna kicsit.

Teljes interjú: NSO