Érdekes mezek, érdekes történetek.

Az első keresztcsíkos

A Fradi története során többször váltakozott, hogy éppen keresztben vagy hosszában csíkos mezben léptek pályára labdarúgóink. Amint azt cikkünk elején is bemutattuk, utóbbival kezdődött a Fradi-mezek történelme, és minden bizonnyal 1920-ban volt az első olyan dresszünk, amelyen keresztben voltak a csíkok.

A Pityke becenevű Pataky Mihályt nemcsak intelligens futballja, jó irányítókészsége, hanem szerénysége és sportszerű játéka miatt is nagyon szerették. Pitykének volt egy legendás szokása is, sokszor játszott ugyanis fehér cérnakesztyűben.

Csak akkor láthattak rajtam kesztyűt, ha hűvös, esős időben játszottunk. Védtem ujjaimat, kezeimet, mert hegedülni is nagyon szerettem” – mondta erről.

Pityke igazi hazaszerető, ízig-vérig fradista futballista volt, Nagy Bélának adott interjújában így nyilatkozott minderről.

Minden perc, minden mérkőzés ünnep volt, amit a zöld-fehér mezben tölthettem, de a válogatott találkozók előtti pillanatokra ma is meghatódva emlékezem. Amikor a Himnuszt hallgattuk, mindig könnyeztem. Szüleim határtalan hazaszeretetre neveltek, az 1848-as eszmék családunkban szentnek számítottak.

Az első szponzorált dressz

Bajnoki mérkőzésen a Márka üdítőgyártó cég szponzorfelirata volt az első hirdetés a Ferencváros mezén. Ezt az 1983. augusztus 24-én, idegenben lejátszott Csepel-FTC (1-0) összecsapáson láthatták először a szurkolók. Abban az idényben már a csapatképen is mindenki a „márkás” dresszben pózolt. 1981 nyarán azonban a Fradit meghívták az Austria Wien fennállásának 70. évfordulóját ünneplő bécsi tornára, ahol a mieink mellett a Rapid és az Austria Wien, valamint a német sztárcsapat, a Bayern München szerepelhetett.

Ezen az eseményen pedig együttesünk dresszén a Tungsram-felirat jelent meg, ez volt tehát az első mezszponzora labdarúgóinknak. A tornán a Bayern mögött másodikként végeztünk veretlenül. Mindenki két meccset játszott, együttesünk az ünnepelt Austriát 2-1-re verte (Pölöskei és Szokolai góljával), a Rapiddal 2-2-t játszott (Szokolai és Pogány volt eredményes).

További mezek és történetek: első, második, harmadik és negyedik rész.