Endi elmondta, hogy még nem dőlt el a bajnokság, egy hétvégi győzelem pedig sokat lendítene rajtunk.

Szórakozás a teqball? Időtöltés? Vagy több annál? “Először szórakozásnak indult. Barátom, Igaz András segített, hogy felépítsünk egy asztalt a kertben. Az is jó munka volt, vagy négy órát vett igénybe, és mert tetszett a játék, eléggé sokszor használtuk. Főleg azért is, mert az asztal két végén helyezkedő játékos között mindig megvan a kötelezően előírt távolság. Szóval, jópofának gondoltam, de ahogy újrakezdtük a közös edzéseket, azt vettem észre, hogy nagyon sokat segített. A labdakezelésben magabiztosabbnak éreztem magam, sokkal jobb a passzpontosságom, szerintem ez a teqballnak is köszönhető. Folyamatosan a hibátlan átvételt gyakorolja az ember, de mert az asztal lapja viszonylag kicsi, lényeges a finom mozdulatokkal való továbbítás. Az előírt erőnléti edzéseket megcsináltam, ez a játék amolyan ráadás volt, de sokszor napi három-négy órán át is tartott – nagyon hasznos volt a bezártság idején.

Megtudtuk, hogy az újrakezdést követő első edzéseken felmérték a ferencvárosi labdarúgók fizikai állapotát, és a legnehezebb tesztfutások egyikén – amikor is egyre gyorsabb iramban kell megtenni az adott távot, a mintegy nyolc kilométer per órás sebességtől húsz fölé kell jutni – Botka Endre végzett az első helyen. “Nagyon sok önbizalmat adott az a teszt – mondta a védő. – A hosszabb távokon sosem voltam az élmezőnyben, inkább a sprintekben számítok a jobbak közé, és azért a mostani keretben van néhány kiváló futónk. Dicsőség volt az egyik alkalommal elért első hely, többen gratuláltak, és az egyik edzésen Sigér Dávid meg is jegyezte: látszik rajtam, hogy frissen mozgok. Jólestek a szavai, de magam is azt éreztem, bármennyit képes vagyok futni, nagyon jó állapotban tértem vissza a közös munkához.

Aligha kétséges: mindezt Szerhij Rebrov vezetőedző is érzékelhette, hiszen az újraindulást követő első felkészülési mérkőzésen, az MTK elleni 4-1-es siker alkalmával a bő kerettel dolgozó szakember a kezdőbe jelölte Botka Endrét, aki már az első félidőben góllal és gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. Ugyancsak ígéretes lehet a futballistának, hogy az előző hétvégi, Mezőkövesd Zsóry elleni bajnoki főpróbán a kettéosztott Fradi első csapatában (amely 1-1-es döntetlent játszott) kapott szerepet – belső védőként.

Elsősorban jobbhátvédnek tartom magam – mondta Botka Endre. – Az alkatomhoz is jobban illik, szeretek le-fel futni, de amikor a vezetőedző szólt, hogy a ZTE ellen megnézne a belső védő posztján Miha Blazic mellett, magam is kíváncsi voltam, vajon mire leszek képes. A Mezőkövesd ellen már ott, belül kezdtem. A mi játékunkban azon a poszton is van támadófeladat, szerepet kell vállalni az építkezésben, és sok jó védőnk van, nyilván mindenkinek az a célja, hogy stabilan szerepeljen a csapatban.

A védő immár a harmadik bajnoki címére készül, ráadásul eddig már két, emlékezetes módon szerzett aranyérem birtokosa: 2017-ben a szinte esélytelen Bp. Honvéd játékosaként lett első, míg a Ferencváros történelmi, harmincadik elsőségének is részese volt. “Mindkettő felejthetetlen a maga nemében, de a harmincegyediknek is nagyon tudnék örülni. Ám az még nincsen meg, noha hallom, hogy sokan már elkönyvelték, ez a bajnokság eldőlt. Nem, ez még korai, persze, mi is tudjuk, hogy a szombati, Debrecen elleni jó rajt nagyon sokat lendítene rajtunk: három ponttal újrakezdeni a bajnokságot, ez a célunk. Egyre jobban játszunk, szerintem képesek vagyunk ott folytatni az idényt, ahol márciusban abba kellett hagynunk.

NS