Clubunk olimpiai ezüstérmes sportolójával, Fodor Zoltánnal beszélgettek.

Mindössze 23 évesen a pekingi olimpia meglepetésembere volt, másodpercek választották el az aranytól, de maximálisan pozitív élményként tekint vissza pályafutása csúcsára Fodor Zoltán birkózó.

Visszagondolva volt időm lehiggadni és azért láttam körülöttem hatalmas sportolókat, akiknek nem sikerült az ezüstig eljutni, de még bronzig se. Átértékelve ez egy hatalmas siker számomra, persze nem mondom, hogy nincsenek álmatlan éjszakáim a döntővel kapcsolatban, fejben megnyertem vagy ezerszer, de sajnos mindig arra ébredek, csak ezüst lesz a vége” – mesélt sikeréről Fodor Zoltán, aki 2008-ban még elveszített aranyként, nem pedig megnyert ezüstként tekintett ötkarikás medáljára.

A fiatal birkózónak rögös út vezetett az olimpiai kvalifikációig, a kötöttfogásúak legsűrűbb, 84 kg-os, kiváló sportolókkal teletűzdelt mezőnyéből kellett kiharcolnia a pekingi kvótát. A kínai fővárosban egy közepesen erős sorsolással kezdhette menetelését a döntőig, a legjobb nyolc között az azeri Shalva Gadabadzén kellett átverekednie magát, majd az elődöntőben egy idősebb ellenfelének fáradtságát kihasználva ment tovább, a finálé előtt azonban utólag úgy érzi, egy dologban hibázott, “azzal foglalkoztam, hogy olimpiai bajnok lehetek, azzal kevésbé, hogy hogyan“.

Az olimpia utáni években rengeteg sérülés hátráltatta Fodor Zoltán karrierjét, majd 2013-ban úgy döntött, befejezi aktív pályafutását, de megmaradt a birkózásban és jelenleg az FTC edzője és az U23-as kötöttfogású válogatott kapitánya.

M4 Sport