Férfi kézilabda csapatunk átlövőjével, Nagy Bencével beszélgettek, akit nagy megtiszteltetés is ért az elmúlt napokban.

Favágás, talicskázás, palántaültetés – talán Nagy Bence (24) sem hitte volna, hogy a kézilabda-válogatott januári sikeres Eb-szereplése után alig két hónappal ezek a teendők az élete részét képezik. A Ferencváros átlövő-irányítója Ráckevénél, egy kis szigeten várja, hogy véget érjen a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás.

Budapesten nőttem fel, városi srác vagyok. Igaz, a szüleimnek volt egy telkük Verőcén, ahol elég sok időt töltöttünk, de most vetettem bele magamat igazán ebbe az életstílusba – mondta a Blikknek. Kedvesével és szüleivel március közepén költözött át a szigetre, amelyre csak komppal vagy csónakkal lehet eljutni. – Nagyon tetszik, ami itt van. Akad tennivaló, fűrészelés, favágás, kemény fizikai erőpróba vár rám mindennap. És az is tetszik, hogy olyan munkákat lehet csinálni, amelyeknek rögtön van komoly látszatuk.

Amikor Ráckevére érkezett, még nem tudta, mi lesz a folytatás a kézilabdában, vitt magával mindenféle segédeszközt, hogy jó erőnléte megmaradjon. Van nála kézi és franciasúlyzó, TRX-szalag, de a szigeten nyugodt körülmények között kocoghat is. Ez utóbbit meg is kell tennie rendszeresen, klubja polárórát biztosított számára, amellyel mérhető, mennyit és milyen intenzitással fut, s az adatokat el kell juttatnia a szakmai stábnak. Muszáj elvégeznie a feladatait még akkor is, ha a bajnokságot lefújták, a férfiválogatott pedig játék nélkül kijutott a jövő évi világbajnokságra, azaz a közeljövőben nem vár rá komoly erőpróba.

Csinálni kell a munkát, nem szabad lazítani, hogy a lehető legjobb formában, fizikai állapotban legyünk, amikor visszatérhetünk a pályára – mondta. – Persze ezek az egyéni edzések nem hasonlíthatóak a közös tréningekhez, amelyeken még a kemény gyakorlatokat is könnyebben viseljük el, hiszen akár ugrathatjuk is közben egymást. Remélem, már nem tart sokáig ez az állapot, de addig marad a csetelés és a telefonálás a csapattársakkal.

Pecázni tanul

Nagy Bence a horgászatba is belevágott. Ugyan sok időt még nem töltött a botok mellett, de élvezi a pecázást, főleg ha két boston terrier kutyusa is vele várja a kapást.

Még csak ismerkedem a mesterfogásokkal. Azt például egyik volt csapattársam mutatta meg videócseten, telefonzsinórral és hajgumival, hogyan kell horgot kötni – mesélte nevetve. – Kis halakból már jó néhányat fogtam, a nagyok még váratnak magukra.

További hír Nagy Bencéről, hogy felkerült a Forbes magazin 30 legsikeresebb 30 év alatti magyar fiatalja közé, erről így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés, hogy felkerültem erre a listára, és mindent megteszek, hogy méltó legyek rá. Ebben az időszakban ráadásul ez egy plusz löketet ad, és kiváló visszajelzés arra, hogy jó úton járok”.