A Liga elnöke tájékoztatta a közvéleményt.

Tóth Sándor, a vízilabda Liga elnöke

A jelenlegi elképzelések szerint más lenne a női és más a férfi bajnokság záró szakasza. Ennek az az oka, hogy a nőknél már eljutottak szinte az utolsó fázisig, megvan az a négy csapat – az UVSE, a Dunaújváros, az FTC és a BVSC -, amely eldöntheti egymás között a legjobb helyezések sorsát, így néhány hétvége alatt a bajnokság eredeti kiírása szerint be lehet fejezni a küzdelmeket.

A férfiaknál más a helyzet, a középszakasz elején szakadt félbe a bajnokság, így túl sok meccs lenne még az eredeti kiírás szerinti lebonyolításhoz. Ezért a 16 csapat kuparendszerben játszana úgy, hogy mindenkinek 11 mérkőzése lenne. Irányított sorsolással négy csoportba osztanánk be a mezőnyt úgy, hogy a besorolás alapja a bajnokság megszakadásakor fennállt helyezés lenne. Ez a megoldás megegyezik a Magyar Kupa-sorsoláskor alkalmazott módszerrel, akkor is minden csoport elő csapata kiemelt, a bajnokság első négy helyezettje és hasonló módon töltődik fel minden csoport, nagyjából egyenlő erőviszonyokat kialakítva.

A csapatok nulla pontól indulnának, tehát tulajdonképpen újra kezdődne a verseny. A csoporton belül egy hétvégén lejátszanának minden meccset – ennek helyszíne lehetne a Margitsziget, ahol három nyitott medencében folyhatnának egy időben a küzdelmek, igazi vízilabdaünnepet teremtve a sportág kedvelőinek. Az első kör pontjait a csapatok magukkal vinnék, a második körben pedig a csoportok „újra keverésével” folytatódna a verseny. Egy forgatási tábla alapján a csoportok helyezettjei másik csoportbeli ellenfelekkel is keresztbe játszanának (első a másodikkal, stb) és a végére kialakulna két csoportnyi első és második helyezett, szombaton játszana a két csoport első helyezettje a másik csoport másodikjával elődöntőt, másnap pedig jönnének a döntők.

Bővebben: VLV