Clubunk háromszoros olimpiai bajnok pólós legendája az életét bemutató kiállításra készül.

Izgatottan készül június 23-ára Kárpáti György (84). A magyar vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok legendája idén nyáron tölti be a 85. életévét, a jeles alkalomból pedig kiállítást szerveznek a tiszteletére. A fővárosi Groupama Aréna múzeumában lesznek majd megtekinthetők a sikerekben gazdag pályafutása során begyűjtött ereklyék, többek között érmek, trófeák, kitüntetések, fényképek, videófelvételek, illetve a pólósról készült újságcikkek.

Nem unatkozom mostanában. Rengeteg munkám van, ugyanis több száz tárgyból kell kiválasztanom a legfontosabbakat. A három olimpiai aranyérmem természetesen látható lesz a kiállításon, akárcsak az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékokon rögzített archív felvételek. Sok szép emlék jön elő, miközben válogatok a kupák, az érmek és a fotók között. Eszembe jutott például, hogy máig én büszkélkedhetek a legfiatalabban olimpiát nyert pólós címmel – mesélte a Blikknek Kárpáti, aki mindössze 17 éves volt, amikor a nemzeti csapattal csúcsra ért az 1952-es helsinki játékokon, ezt a rekordot azóta sem döntötte meg egy vízilabdázó sem.

A sportág ikonikus alakja nem fél attól, hogy az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt esetleg nem lehet megnyitni a kiállítást.

Optimista vagyok, nem ronthatja el a szülinapomat a járvány. Bízom benne, hogy addigra javul a helyzet, s biztonságban meg lehet rendezni a megnyitóünnepséget – tette hozzá a volt sportoló, aki életkorából, illetve érszűkületéből és cukorbetegségéből adódóan a vírus által fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik. – Igyekszem nem aggódni, mert ha túl sokat izgulok, az igencsak árt az egészségemnek. Leginkább úgy védekezem a járvány ellen, hogy nem olvasok újságot, és a tévében a hírműsorokat is kerülöm. Természetesen itthon tartózkodom a feleségemmel, nem megyünk sehova. A bevásárlást illetően szerencsére kapunk segítséget, így a boltba sem kell leugranunk. A legtöbb időt a kertünkben töltjük, élvezzük a napsütést.

Telefonon intézi az ügyeit

Kárpáti György a nyugdíjba vonulását követően is aktív maradt. Tanácsadóként segíti a Magyar Olimpiai Bizottságot és egykori klubját, a Ferencvárost. Emellett a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökeként tevékenykedik.

Persze nagyon sajnálom, hogy a teendőimet jelenleg csak telefonon tudom intézni – kesergett a volt vízilabdázó.