Tornászunkkal, Balázs Krisztiánnal beszélgettek.

– A legfontosabb kérdés: Hogy vagy?
– Köszönöm szépen, jól vagyok. Ugyanakkor kissé monoton tempóban telnek a hétköznapok, szinte minden nap ugyanolyan. Reggel felkelek, részt veszek az online oktatásban, utána pedig megyek edzeni.

– Aki ismer, az tudja rólad, hogy sok időt szeretsz eltölteni a barátaiddal, sokfelé jártok kikapcsolódni. Mennyire nehéz megállni, hogy ebben a helyzet mindezek most elmaradnak?
– Nem könnyű megemészteni, hogy itthonról szinte nem mehetek el bárhova. Korábban egy nehéz hét vagy nehéz edzés után jó volt feltöltődni, kikapcsolódni az edzőtársaimmal, akik egyben a barátaim is. Ráadásul sajnos az egyik edzőtársam most Nagykanizsán van, ezért nem tud feljönni edzeni sem, így pedig még nehezebb elviselni a helyzetet. Ugyanakkor legalább sok időt tölthetek el a családommal.

– A 18. születésnapod azért sikerült megünnepelni? Még is csak különleges dátumról van szó.
– Március 25-én ünnepeltem ezt a jeles napot. Ritka, hogy eljárunk bulizni a barátokkal a sok edzés és verseny miatt, de most azt tervezték nekem, hogy elmegyünk limuzinozni, a telkünkön közösen ünneplünk és meglepnek még egy csomó kedves ajándékkal. Sajnos azonban ezt le kellett mondaniuk a vírus betörése miatt. Semmiről nem tudtam, csak utólag mondták el, hogy mire készültek.

– Hogyan befolyásolta az edzések menetét, hogy elhalasztották a versenyeket?
– Sajnos az összes hazai és nemzetközi verseny, közte az idénre tervezett főversenyem, az ifjúsági Európa-bajnokság is elmarad. Így viszont az edzéstervben is változtattunk. Leálltunk azoknak az elemeknek a gyakorlásával, amelyeket a versenyeken mutattam volna be. De edzünk tovább, új elemeket tanulok és rengeteget erősítek.

– Pedig ez egy fontos szezon lett volna a számodra, hiszen utolsó éves vagy az ifjúsági korosztályban. A kialakult helyzet miatt változhat az esetleges lebonyolítás, ha majd elkezdődhetnek a versenyek?
– A járvány megjelenése előtt úgy készültünk, hogy az év legfontosabb versenye az Európa-bajnokság lesz, amely azért is lett volna igazán kiemelkedő esemény, mert az utolsó évemet töltöm a korosztályban, jövőre pedig már a felnőttek között versenyzem majd. Nagyon szomorú volt, amikor hallottam, hogy elmarad a kontinensviadal, mert jó formában voltam és éreztem, hogy képes lettem volna kiugró eredményt elérni. Bár még lett volna egy hónap a versenyig, a munka nagy részét elvégeztük és már csak a finomhangoláson volt a hangsúly. Bár kicsi rá az esély, de ha idén még megrendeznék az Eb-t, akkor még ifjúságiként el tudnék indulni rajta és akkor lehet, sikerül szépen lezárni ezt a korosztályt. Ha viszont nem, akkor jövőre már mindenképpen a felnőttek között versenyem.

– Annak ellenére, hogy már a felnőttek között is megmutattad a tehetségedet, mennyire lesz nehéz a váltás?
– Lényegesen nehezebb lesz. Sokkal többet kell majd edzenem, kitartóbbnak és szorgalmasabbnak kell lennem. Ugyanakkor mind testileg, mind lelkileg felkészültem a felnőtt korosztályra, régóta várom, hogy beléphessek ezen a kapun és a legnagyobb tornászokkal összemérhessem a tudásom. Persze nem az első évemben tervezek Európa-bajnok lenni, nyilván ehhez még idő kell, de nagyon várom már, hogy felnőttként vegyek részt a versenyeken.

– Azért a másik nagy álmodat, a vezetést már lassan egy éve élvezed. Belelendültél gyorsan?
– A tavalyi győri junior világbajnokságon éppen a selejtezők után hívott anyukám, hogy megérkezett a jogosítványom és azóta igyekszem minél többet vezetni. Azt azért nem mondanám, hogy az első hetekben felhőtlenül ment, de fokozatosan belejöttem, rutint szereztem, magabiztosabb lettem és már nagyon jól kezelem az autót és a vezetéssel járó helyzeteket.

– Sajnos nem látjuk a járvány végét, illetve, hogy mikor kezdődhetnek a tornaversenyek. Mindezek ellenére, milyen célok lebegnek most a szemed előtt?
– Rövidtávú célokat állítottunk fel. Szeretnék még erősebb lenni, új elemeket megtanulni, hogy amikor belépek a felnőtt korosztályba, akkor úgy tudjak bemutatkozni, hogy elmondhassák róla, hogy „Igen, ő a Balázs Krisztián, már hallottunk róla és láttuk is”. Jó benyomást szeretnék kelteni majd a bírók előtt és bizonyíthassam, hogy igenis, nekem ott a helyem.

Fradi.hu