Clubunk elnökét kérdezték a kézilabda szövetség döntéséről, a bércsökkentésekről és még sok minden másról is.

Ebben a nehéz helyzetben talán a legfontosabb kérdés: mindenki egészséges a Ferencváros sportolói közül?
Tudomásom szerint, a mai napig, hála istennek, egyetlen sportolónk és munkatársunk sem kapta el a vírust.

A focisták lemondtak a fizetésük húsz százalékáról. Ez a saját döntésük volt vagy a vezetőség „hatott” a keret tagjaira?
Hadd fogalmazzak úgy, ez egy közös elhatározás volt, a vezetőség senkit sem kényszerített. Azért is tudom ezt nyugodt szívvel mondani, mert ezt a húsz százalékos csökkentést jóval megelőzte az a felajánlás, amit a labdarúgók és az edzők a klub vezetőivel együtt már március második felében megtettek. Az FTC volt az első, amely egy nagyobb összeggel, ami esetünkben kétszer tizenöt millió forint, segítette az egészségügyben nap mint nap értünk, mindenkiért dolgozó hősök munkáját, két kórház alapítványán keresztül.

Egy labdarúgó nem fogadta el a csökkentést. Ki volt az?
Okafogyott a kérdés, mert mindenki részese a felajánlásnak. Hogy ki volt az, aki rövid ideig habozott, az hadd maradjon a klub belügye. Másnapra egyébként ő is átgondolta a dolgot és megértette, egy ilyen szolidáris lépés a jelenlegi veszélyhelyzetben mindennél többet ér ma, Magyarországon.

Legalább annyit lehet tudni, hogy magyar vagy külföldi focistáról van szó?
Úgy gondolom, egy magyar labdarúgóban fel sem vetődhet, hogy ne a hazáján segítsen. Egy külföldi talán hezitálhat…

Mit szóltak hozzá?
Elfogadtuk, hogy rövid ideig gondolkodott.

Az FTC vezeti a labdarúgó NBI-et. Mi lenne a jó döntés? Kapja meg az aranyérmet a csapat, esetleg folytatódjon a küzdelem?
A játékosok és a nézők egészsége a legfontosabb, ez mindent felülír. Azt gondolom, hogy a legjobb az lenne, ha a pályán dőlne el a bajnoki cím, akár zárt kapuk mögött is. Mi állunk az élen, három pont az előnyünk két elmaradt mérkőzéssel együtt, mégis azt mondom, ne az győzzön a végén, akit a fehér asztal mellett kijelölnek. Úgy látom, erre hajlik a szövetség is.

Ha az a döntés születik, hogy muszáj lejátszani a találkozókat, de szurkolók nélkül, a Ferencváros készül valami meglepetéssel a drukkereknek? Dániában például az egyik gárda kivetítőt állít fel a stadionparkolóban, hogy autókban ülve, biztonságos távolságban egymástól, a helyszín közelében szurkolhassanak a szimpatizánsok.
Folyamatosan gondolkodunk, kreatív ötleteink vannak. Ahogy azt a szurkolóink megszokhatták, az FTC korábban is igyekezett mindig egy lépéssel mások előtt járni. Ez most sem lesz másképp, biztosan megoldjuk, hogy a drukkerek élvezhessék a játékot, az adott körülmények ellenére is. Ez a mindenki számára ismeretlen helyzet egyedi megoldásokat kíván, ezért a kollégáim folyamatosan ezen dolgoznak.

Mi lesz azokkal, akik bérletesek, de nem mehetnek már meccsre ebben a szezonban?
A mérkőzések rendezéséért felelős Lagardére Sports Hungary Kft. azonnal lép, amint eldől, hogy mi lesz a bajnoksággal, mi lesz a mérkőzésekkel. Addig a bérleteseink türelmét és megértését kérjük. Azt megígérhetem, hogy senki sem ér kár, mindenkire gondolunk majd. Igyekszünk folyamatosan kapcsolatot tartani minden szurkolónkkal, aktívak vagyunk a közösségi médiában, de például mostanra időzítettük a hírlevelünk megújítását is, éppen azért, hogy minél több információt tudjunk eljuttatni hozzájuk.

A kieső jegybevétel a költségvetés hány százaléka? Mennyiben befolyásolja a jövőt?
Sokszor elmondtuk már, ez a pénz nem közvetlenül hozzánk érkezik, de kár tagadni, a jegybevétel elmaradása érzékenyen érinti a klubot. Ezért is volt fontos, hogy a labdarúgók megértve és megérezve ezt a helyzetet, lemondtak a fizetésük egy részéről. A Fradinak sok a nézője, sok a bérletese, vagyis az ebből származó bevétele is. Ha ez kiesik, azt valahonnan pótolni kell. Ráadásul ott vannak a szponzoraink, a támogatóinkkal is együtt kell működnünk. Levélben fordulunk hozzájuk, egyeztetést kezdeményezünk ebben a nehéz helyzetben. Tudniuk kell, mi érezzük, látjuk, hogy nem tudjuk őket most úgy kiszolgálni, ahogy szeretnénk.

Mi lesz a lejáró szerződésű labdarúgókkal?
Amennyiben a bajnokság átnyúlna a szerződéses határidőkön, akkor nyilván a nemzetközi- és a hazai szövetség előírásai lesznek az irányadóak. Ahogy egyébként mindenben, követjük az előírásokat, úgy ez esetben is az lesz az irányadó, amit az UEFA és az MLSZ megkövetel vagy kér. Általánosságban pedig azt tudom mondani, akikre szükségünk van, azokkal hosszabbítunk, illetve már hosszabbítottunk.

Az erősítésekre lesz pénz?
Most talán a kevesebb több is lehet. Ahogy már mondtam, azt reméljük, a vetélytársainknál erősebben kerülünk ki ebből a nehéz helyzetből. Dolgozunk ezen.

A női kéziseknél nem vetődött fel, ahogy a férfiaknál a Csurgó a gyöngyösieknek, a Fradi felajánlja a siófokiaknak a kupaindulás, jelen esetben a BL-szereplés lehetőségét? A félbeszakított bajnokságban ugyanis a Siófok volt a második, a Ferencváros a harmadik.
Itt van egy óriási tévedés, amit szerencsés lenne tisztázni. A BL szereplés joga nem jár automatikusan a Fradinak. Ezért erről lemondani csak akkor lehetne, ha megkapnánk.

A gyerekek, az utánpótlás tagjai hogyan edzenek?
Online gyakorolnak. Nemrég kaptunk egy köszönő levelet egy apukától, akinek a legkisebb fia az U10-ben focizik. Hadd idézzek az e-mailből: „Fantasztikus az a szakmai munka, amit az edzők még ebben a nehéz helyzetben is produkálnak. Folyamatosan kommunikálnak a gyerekekkel online vagy telefonon, minden nap küldik a feladatokat és mindegyik elvégzett feladatra visszajelzést adnak. Eközben játékos kihívásokat vagy elméleti feladatokat is kapnak a gyerekek.” Ehhez, azt hiszem, nincs mit hozzáfűzni.

Tudnak segíteni az FTC legendáinak, a Fradi-család tagjainak?
Tudunk és segítünk is, az első naptól kezdve. Egy kollégánk hétről hétre hívja a régi bajnokainkat, hogy van-e valamire szükségük. Legendás labdarúgónknak, Szőke Pistának és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónknak, Kárpáti Györgynek is segítettünk például.

Teljes interjú: Blikk