Hokisaink szakmai igazgatója értékelte a mögöttünk hagyott idényt és a jövőről is szót ejtett.

– Többször is esett már róla szó, de egy kérdés erejéig utaljunk vissza a 2019/20-as szezon végére: hogyan értékeled az idény végét, és hogyan tekintesz a megszerzett címekre?
– Természetesen mindenkinek az lett volna a legjobb, legnagyobb élmény, ha a jégen tud eldőlni a rájátszás, hiszen az Újpesttel bajnoki döntőnek minősülő ligaelődöntőt játszottunk, amire évtizedek óta várt a hokis közönség, aztán az esetleges fináléban pedig akár a tavalyi ligadöntő visszavágóját játszhattuk volna, de a járvány, ahogy az élet minden területén, úgy a jégkorongban is felülírta az elképzeléseket. Ennek ellenére határozottan azt gondolom, hogy az Újpest ellen kihirdetett bajnoki címünk megkérdőjelezhetetlen, 2-0-ra vezettünk egy négy győzelemig tartó párharcban, ahol lett volna elvi lehetőség a hátralevő meccsek lejátszására, és szerettük is volna lejátszani őket. Sajnos nem így alakult, de ettől függetlenül jogos a bajnoki címünk. Ami az Erste Ligát illeti, a megosztott elsőség – ismerve a helyzetet – egy vállalható döntés, aminek természetesen nagyon örülünk és megdolgoztunk érte.

– Amikor nagyjából egy évvel ezelőtt beszélgettünk egy szezonértékelő interjúban, azt mondtad, a célok most már magasabbra kerültek, és szeretnénk címeket védeni, és egyéb területen is előrébb lépni. Hogy érzed, sikerült az előrelépés?
– Úgy gondolom, hogy mindenképpen! A nemzetközi porondon történelmi sikert értünk el, a Ferencváros előtte még soha nem jutott túl a Kontinentális Kupa első körén, de ha az összes magyar csapat szereplését nézzük meg, akkor sem túl gyakori az ilyen eredmény. Dániában, a legjobb nyolc között sem vallottunk szégyent, sőt, begyűjtöttük a két szezonnal korábbi győztes skalpját egy még teljesen éles meccsen a második napon, és még az utolsó találkozón is volt esélyünk a továbbjutásra. A hab a tortán pedig a Magyar Kupa-győzelem volt, amelynek értékét a három jelenleg legmagasabban jegyzett magyarországi csapattal szemben nem is hiszem, hogy külön ecsetelni kellene.

– A jelenlegi, bizonytalan helyzetben elég nehéz bármilyen konkrétumot mondani arról, hogy minden a terv szerint zajlik-e majd a következő szezon menetrendjével és lebonyolításával kapcsolatban, mégis készülni kell az új idényre. Te hogyan számolsz, milyen bajnokságunk lesz, milyen csapatokkal?
– Egyelőre valóban minden nagyon képlékeny, több variáció lehetséges még. Az én álmom már hosszabb ideje az, hogy minden magyar csapat itthon, a saját ligánkban szerepeljen, egy ilyen ligát megnyerni hatalmas presztízsértékkel bírna. De ez egyelőre nem tűnik realitásnak, az viszont nem kizárható, hogy a jelenleg a szlovák élvonalban szereplő két csapat esetleg visszatér, az pedig még a fehérváriak első csapata nélkül is egy rendkívül erős, magas színvonalat képviselő liga lenne kiegészülve az erdélyi csapatokkal. Ami a lebonyolítást illeti, természetesen konkrétumot még nem lehet mondani arra vonatkozóan, hogy elindul-e az idény a tervek szerint szeptember közepén, ezt most még érthető módon nem is lehet megmondani. Nekünk mindenesetre muszáj úgy számolnunk, hogy ez megtörténik, úgyhogy a játékosainkkal is így tervezünk. Mindenki megkapta az erőnléti edzőnk által személyre szabva kidolgozott egyéni edzésterveket, és ezen a héten, illetve a jövő héten mindenki megkezdi a munkát a megérdemelt szezonvégi pihenő után. Egyébként ezzel nem vagyunk lemaradva, tavaly is ennek az ütemezésnek megfelelően kezdtük meg a felkészülést.

– Amennyiben úgy készülünk, hogy lesz bajnokság az eredeti terveknek megfelelően, az azt jelenti, hogy a játékoskerettel is ennek megfelelően kell készülnünk. Hogy állunk ezzel, tudva azt, hogy vannak kulcsemberek is, akiknek most járt le a kétéves szerződése?
– Van néhány játékosunk, akiknek még érvényben lévő kétéves szerződése van, a többin pedig gőzerővel dolgozunk. Zajlanak az egyeztetések, Fodor Szabolcs vezetőedzővel karöltve naponta nagyjából tucatnyi telefont váltunk, dolgozunk a keret kialakításán, a hosszabbításokon, és az új igazolásokon is. A szakmai stáb az egész idény alatt figyelte, milyen fiatalokat lehet esetleg az elmúlt két évben kialakult koncepció és stílus mentén beépíteni a csapatba. Van feladat bőven, de dolgozunk rajta. Sokakkal megállapodtunk már szóban, és vannak, akikkel nagyon közel van a megállapodás. Olyannyira, hogy bejelentések is lehetnek hamarosan, akár már az előttünk álló egy-két hétben. De az elsődleges cél, hogy a keret nagy részét ezúttal is együtt tudjuk tartani, ez volt az idei sikerek egyik kulcsa is.

– Ez azt is jelenti, hogy ha lesz bajnokság, és rendben lezajlik, akkor nem változnak a célkitűzéseink, legyen szó a bajnoki és liga-címvédésről, vagy akár a 25 év után visszahódított Magyar Kupáról?
– Kishitűek lennénk, ha azt mondanánk, hogy nem szeretnénk címvédést. Idén sem lesz ez másképp, én és a teljes stáb elvárása, hogy maximális teljesítményt hozzon ki magából a csapat, és természetesen, ha egyszer sikerült elérnünk ezeket az eredményeket, már nem akarunk lemondani róla, most már tudjuk, hogy képesek vagyunk a csúcsra érni. Úgyhogy bátran mondhatom, hogy ha az elmúlt két évben kialakult stílust és mentalitást tovább tudjuk építeni, akkor nagyon szép eredmények elé nézünk a következő szezonban is. Szóval igen, szeretnénk harcban lenni a címeinkért!

Fradi.hu

Az FTC magyar bajnok, megosztott Erste Liga-győztes, Magyar Kupa-aranyérmes lett a szezonban, valamint továbbjutott a Kontinentális Kupában is. Milyennek értékelik az idényt?
Büszkék lehetünk erre a szezonra, bár kicsit keserű a szánk íze, hogy nem a jégen tudtuk megvédeni az elsőségünket. Minden játékos a pályán szeretett volna küzdeni a sikerért, de sajnos a járvány miatt kialakult helyzetben erre nem volt mód. A szakvezetés és minden játékos kiválóan teljesített ebben a szezonban.

A Magyar Kupában és a Kontinentális Kupában is sikerült legyőzni magasabb jegyzett ligában szereplő együtteseket. Ennek alapján kijelenthető, hogy szintet lépett a Fradi?
Igen, és az annak volt köszönhető, hogy amikor tavaly elkezdtük a munkát, Fodor Szabolcs vezetőedző személye garancia volt arra, hogy egy megalkuvás nélkül küzdő csapatot fog kialakítani. Ehhez olyan karakterű játékosokat választottunk, akik ebbe az elképzelésbe illeszkednek, akikre bizton számíthatunk. Ez a várakozásokat felülmúlva bejött.

Melyik meccsre emlékszik vissza legszívesebben?
A Magyar Kupa-győzelmünkre a Fehérvár ellen, hiszen 25 év után diadalmaskodtunk ismét. Az Erste Ligából pedig az UTE elleni győztes derbikre szívesen emlékszem, azok a meccsek meghatározóak, ezt játékospályafutásom alapján is tudom.

Mekkora mozgás várható a keretben?
Legalább a mostani keret kétharmadával szeretnénk megállapodni, a jól bevált garnitúrán nem kellene változtatni. Természetesen lesznek mozgások, magyar játékosokkal szeretnénk frissíteni. Az elsődleges az, hogy olyan mentalitású hokisok legyenek, akik beleillenek a képbe, ami alapján dolgozunk már két éve. Nem tudjuk, hogy az utazási korlátozások mit jelentenek majd a légiósok számára, emiatt még bizonytalan a helyzet.

Most milyen munkát végeznek a játékosok?
Eddig a megérdemelt pihenőt töltötték, ami rájuk is fért, és jövő héttől kezdik el a munkát. Az erőnléti edzőnk személyre szabott edzésterveket állított össze mindenkinek, és ez otthon, a mostani helyzetben is elvégezhető.

Mi a cél a következő szezonra?
Úgy készülünk, hogy szeptemberben elindul a bajnokság, bár most még sok a kérdőjel. Az a cél, hogy olyan csapatunk legyen addigra, amely minden fronton harcba tud szállni a győzelemért.

Erste Liga