A 2020/2021-es szezonban vezetik be ezeket.

Fontos módosításokat állapított meg a kezezés meghatározásában és a videobíró-technológia használatában az IFAB, a labdarúgás szabályalkotó testülete, amely a 2020/21-es szezontól vezeti be áprilisban hozott rendelkezéseit.

Még 2019-ben határoztak úgy, hogy ha a támadócsapat játékosának kezét éri a labda, legyen az a támadás felépítése vagy gólhelyzet közben, akkor is szabálytalan, ha vétlen.

Ez rengeteg vitás döntést eredményezett, ezért most pontosítottak a szabályon, illetve a labdarúgás történetében először azt is meghatározták, a kéz/kar mely része meríti ki a szabálytalan labdaérintés kategóriáját: csak a hónalj alatti rész.

A 2020-as szabálymódosítás kimondja, a támadó vétlen kezezése csak abban az esetben szabálytalan, ha azonnal gólt eredményez vagy a labda a kéz érintését követően nagyon rövid utat tesz meg a gólig.

Például:
kezezés -> gól
kezezés -> passz -> gól
kezezés -> csapattárshoz pattan -> passz -> gól

Ez azt is jelenti, hogy a 2019/20-as értelmezés alapján vétlen kezezés miatt érvénytelenített gólok egy része a következő szezonban már érvényesnek számít majd.

A másik jelentős megállapítás a videobíróval kapcsolatos, amely az eddigi kettős értelmezhetőség helyett már kötelezővé teszi, hogy a pályán tevékenykedő játékvezető visszanézze a szubjektív döntést igénylő eseteket az oldalvonal mellett, ne egy külső helyről kapjon megerősítést a döntéssel kapcsolatban.

Ez a kitétel kimondottan a Premier League-nek szólhat, az angol bajnokságban ugyanis nem nézték vissza kérdéses eseteket a pálya szélén, minden ilyen döntés a VAR kezébe került. Ez az eljárás sok szurkolóban, játékosban és edzőben ellenszenvet szült és a rendszer iránti bizalomvesztéshez vezetett.

Felmerült, hogy legyen hozzáférhető a játékvezető és a VAR közötti kommunikáció, ezt az új szabályok nem teszik lehetővé, de nincs kizárva, hogy egyszer a foci is eljut oda, ahová a rögbi vagy az amerikai futball.

Sok vitát generál a jelenlegi lesszabály, amely szerint, ha passz pillanatában a test bármelyik gólszerzésre alkalmas testrésze egy milliméterrel is előrébb van a védőnél, kifelé szabadrúgást kell ítélni. A videobíró technológia használatával sok szabad szemmel nem, de a kikockázás után már “látható” lest ítéltek meg, olykor nevetségesen minimális különbségek döntöttek, és ugyan az IFAB ezen most nem is változtatott, részletesen megvizsgálják és újraértelmezik a lesszabály ezen részét, várhatóan a támadófutball támogatása mellett.

A kapusokkal kapcsolatosan bevezetett újítás, hogy ha a kapus elmozdul a gólvonalról a tizenegyes rúgása előtt, csak abban az esetben kell újrarúgatni, ha kivédte a lövést, illetve ezeknél az eseteknél is kötelező a videobíró használata.

M4 Sport