Zoli többek között azt is elmondta, hogy szerinte mi a legfontosabb ebben az időszakban.

Többet imádkozik az emberekért és a világért, de nagyon örül, hogy végre sok időt tölthet együtt családjával a 97-szeres válogatott labdarúgó Gera Zoltán. A magyar legenda az M4 Sportnak beszélt a jelenlegi helyzetről, családjáról, az U21-es válogatottról, valamint hitéletéről is.

Abból a szempontból, hogy látom, milyen nehéz helyzetben vannak emberek, sokak elveszítették a munkájukat, ez egy nagyon fájó dolog, de a mi életünkben szerencsére nincsen probléma – mondta a koronavírus alakította helyzetről Gera Zoltán, a magyar U21-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzője, hozzátette, ők teljesen egészségesek, végre otthon lehetnek, ami az elmúlt huszonegynéhány év alatt nem sokszor fordult elő. – Volt olyan, hogy beszélgettünk a feleségemmel, hogy milyen jó lenne, ha esetleg lenyugodna az életünk és itthon lehetnénk többet. Ez most bekövetkezett, de persze nem ilyen áron szerettük volna.

A 40 éves válogatott legenda természetesen, ahogyan mindenki más, aggódik a családtagjaiért, barátaiért és együtt érez a kórházban fekvő betegekkel, valamint az ilyenkor is hősies munkát végző orvosokkal, mentősökkel, ápolókkal és mindenki mással, aki ezekben a nehéz pillanatokban is dolgozik.

Azt kell, hogy mondjam, nagy kettősség van bennünk, mert mi itthon elvagyunk, mások pedig ott vannak a frontvonalban, tényleg, mint egy háborúban. Nem egyszerű feldolgozni ezt.

A legtöbb szülőhöz hasonlóan jelenleg ő és felesége foglalkozik a gyermekeikkel, mivel a koronavírus-járvány miatt digitális oktatást vezettek be az iskolákban. Kicsit lazább az életük, mint iskolaidőben, később kelnek és a közös tanulás után fociznak az udvaron, főzőcskéznek, jól érzik magukat együtt.

Most van időm arra, hogy többet olvassak és persze a ház körül is akad tennivaló, úgyhogy ami felgyülemlett, azt most megtudom csinálni, meg ahogy említettem, végre együtt tudok lenni a gyerekeimmel.

Ahogyan minden sportvezető, jelenleg Gera is otthonról próbál dolgozni. Korábbi meccseket néz vissza, kihasználja a felszabadult idejét arra, hogy új edzésterveket gyártson és beleássa magát a szakirodalomba. “Abból a szempontból nem sok minden változott, hogy amit eddig Telkiben végeztem, most itthonról csinálom, ugyanakkor most nem tudok kilátogatni meccsekre, de képzem magam. Van idő gondolkodni, hogy az elmúlt hat mérkőzésen mit csináltunk jól, mit rosszul, csapatszinten is és abban is, hogy mi, a stáb mit rontottuk el.

Gera elmondta, annak ellenére, hogy nem voltak sikeresek a meccseik, mindegyik hasznos volt számára, hiszen nagyon sok játékost tudott kipróbálni, megismerhette a játékosok karakterét. Elárulta azt is, nem a legerősebb csapatokat küldte mindig pályára, próbált mindenkinek lehetőséget adni, hogy megmutassa magát, azonban legközelebb már csak azok kapnak meghívót, akikről úgy gondolják, fel tudják venni a ritmust és jó teljesítményt tudnak nyújtani nemzetközi színtéren.

Kritikus vagyok, először magamban keresem a hibát, bízom benne, hogy a következő mérkőzéseken már jobb teljesítményt tudunk nyújtani.

A szakvezető reméli, minél előbb vége lesz ennek a válságos helyzetnek, és kijelölik a következő mérkőzések, valamint a 2021-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság új időpontját. Mivel a felnőtt Eb-t elhalasztották egy évvel, az ütközne a korosztályos kontinenstornával.

Nagyon nehéz, mert a játékosok kiesnek a ritmusból – tért át arra, mi lehet a megoldás a felfüggesztett bajnokságok, kupák befejezésére. – Ha otthon, a kertben edzenek, az egyáltalán nem elég, biztosan el kell telnie egy bizonyos időnek, míg a játékos formába lendül és megfelelő fizikai állapotba kerül. Olyan kérdés ez, amire nehéz választ adni, én magam is várom, hogyan oldják majd meg ezt a szakemberek, akiknek döntést kell hozni.

Gera Zoltán életében fiatal kora óta hatalmas szerepe van a hitnek, mely átsegítette őt legsötétebb időszakán. Nincs ez máshogy ezúttal sem, hiszen családjával együtt imádkozik ezekben a nehéz időkben is. “A Bibliában sok üzenet van ezekkel a helyzetekkel kapcsolatban is, hiszen leírja, hogy akik Istenben bíznak, azok nem szégyenülnek meg. Mi amúgy is sokat olvassuk a Bibliát, minden nap megéljük a hitünket, nemcsak a bajban. Ezekben a napokban többet imádkozunk az embertársainkért, az országunkért, a világért.

A 40 éves korábbi válogatott labdarúgó arra biztat mindenkit, hogy bízzon Istenben, mert ha bízik benne, akkor nem fog szorongani. “Szerintem nagyon fontos az is, ebben az időszakban, hogy kevés negatív hír jusson el hozzánk, mert azt látom, hogyha valaki folyamatosan a híreket nézi, hogy hány ember hal meg, az hat az embernek a lelkére. Próbáljuk elterelni a figyelmünket ezekről a dolgokról, nyilván jó az, hogyha van egy jó családi háttér, mert sok ember számára az, hogy most együtt vannak, nem egy áldás. Rendezni kell a dolgokat, mert az a legfontosabb, hogy otthon az ember családjában békesség legyen, ha otthon jól elvannak együtt, akkor könnyebb átvészelni a dolgokat.