Támadónkat kérdezte hazája egyik sportportálja. Sajtóhírek szerint az olasz Sampdoria 4,5 millió eurót fizetve viheti el a nyáron a Sahtar Donyeck kötelékébe tartozó, de kölcsönben a Ferencvárosnál szereplő ukrán szélsőt, Olekszandr Zubkovot. Ezt az információt a 23 éves futballista sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta (“No komment”) az ukrán football24.ua oldalán.

Zubkov 9 gólnál és 10 gólpassznál jár az idényben

Nem mondom, hogy meglepődtem az eredményességemen, a bajnokik mellett ráadásul egyszer a Ludogorec ellen is betaláltam az idényben. Amikor idejöttem, Rebrov egyértelműen elmondta, mit vár tőlem. Tetszik a magyar bajnokság, nem mondom, hogy egetverő a színvonal, de valahogy minden csapat akar valamit a pályán, mindenki eredményes próbál lenni. Egyelőre a 10 gól a cél, de aztán jó lenne akár 15-re emelni a lécet. A lényeg, hogy tovább fejlődjek, minél több góllal és gólpasszal segítsem a csapatomat.

Így látja az NB I-et

Mostanra elég sok ukrán futballista igazolt már Magyarországra, és nem véletlenül. Fontos az itteni anyagi stabilitás, amennyire tudom, ez minden klubra igaz jelenleg. Nem mondom, hogy magasabbak a fizetések, mint otthon, de megbízhatóbb a közeg. Hogy erősebb is-e az itteni liga, mint az ukrán? Ha kivesszük a Sahtart meg a Dinamo Kijevet, akkor biztosan. De az biztos, hogy az infrastruktát, a körülményeket és a stadionban tapasztalható atmoszférát tekintve előrébb jár. És mi ugyancsak fontos: az ott nem fordulhat elő, ami mondjuk Ukrajnában, amikor mondjuk Lvivből Mariupolba 30 órát kell vonatozni…itt minden sokkal közelebb van egymáshoz, 3-4 egy hosszabb utazás. Magyarországon repülni sem kell belföldön, nincs értelme. Kisvárdára például vonattal mentünk, de általában buszozunk. És igazán jó hangulatot tudnak csinálni a kisebb stadionokban is a szurkolók, ilyen Kisvárda, Felcsút vagy Kaposvár is. Természetesen a Ferencvárosra a kiváncsiak a legtöbben – ez igaz az idegenbeli mérkőzéseinkre is, itthon pedig rendre sokan vannak, 10-15 ezer ember előtt futballozunk.

És ezt nem szereti Magyarországon…

Őszintén szólva a bajnokság rossz oldala a bíráskodás színvonala. Illetve a mindennapi életet tekintve az, hogy egy olyan részen lakom Budapesten, ahol rengeteg a turista, vagy épp a külföldi diák. Elég zajos és szemetes tud lenni a környék, azt pedig “különösen szeretjük”, amikor a szomszédaink hajnal 2-kor kezdenek el zuhanyozni, vagy zenét hallgatni. Volt, hogy emiatt kihívtuk a rendőrséget is. Ők megnyugtattak minket, hogy szóltak, de másnap folytatódott az egész…

A Ferencváros lesz a bajnok?

Efelől nincs semmiféle kétségem.

Az Európa Liga-szereplésről

Próbáltunk mindenféle terhet, nyomást levenni magunkról és csak játszani, félelem nélkül. Nem voltak különösebb céljaink a csoportkörben, de nem álltunk messzire a továbbjutástól. Talán a nemzetközi tapasztalat hiányzott ehhez. A Ludogorec például jól kiismert minket a két győztes BL-selejtezőnk után, így az első csoportmeccsen meg is vertek minket, bár hozzátehetjük, hogy ők azért még előttönk járnak, más szintet képviselnek. Engem pedig őszintén meglepett a CSZKA Moszkva szereplése, az, hogy utolsók lettek a csoportunkban, bár hihetetlen balszerencséjük is volt. Az ellenünk játszott moszkvai meccsen például vagy négy gólt is szerezhettek volna, de a kapusunk nagyszerű napot fogott ki.

A Petrjak-ügyről és a már a Vidiben futballozó honfitársáról, avagy irigy-e rá a fehérváriak szélsője?

Egyáltalán nem. Remek a kapcsolatunk, szinte naponta beszélünk egymással. Örül a sikereimnek, én pedig az övéinek. Az irigység egyébként is rossz tulajdonság… Azt elmondhatjuk, hogy nem túlságosan szeretik már a Ferencváros szurkolói. Amikor itt játszott a stadionban ellenfélként, söröspoharakkal, öngyújtókkal és érmékkel dobálták. De szerintem idővel elfelejtődik majd ez az egész.

Az esetről, amikor őt dobálták meg sörrel a Diósgyőr szurkolói

Nem egy kellemes sztori…azt megértem, hogy vannak ilyen szurkolók, és hogy valami épp nem tetszett nekik. De már az ötödik percben kaptam a nyakamba, az arcomba a söröket, vagy három korsóval, szerintem meg sem kóstolták még a poharakban lévő italokat…a félidőben az edzők nem is értették, miért van sörszag az öltözőben… Aztán épp az én szabadrúgás-gólommal győztünk. Egyébként nekünk, ukránoknak szerintem nem lehet panaszunk, jól fogadtak minket Magyarországon. Jó érzés számomra, amikor megismernek az utcán, éttermekben vagy kávézókban és közös fotót, autogramot kérnek tőlem.

Haratin esetleges magyar válogatottságáról és az ukrán behívóról

Nem beszéltem vele erről igazán. Hogy emiatt hívták-e be hirtelen az ukrán válogatottba? Ez így egy elég provokatív kérdés…

A Fradi “szovjet” különítményéről

Természetesen szoktunk oroszul is kommunikálni egymással, de az angol nyelv az, amellyel bárkihez fordulhatunk a csapatban. Sokszor eszik együtt a csapat az edzések után, de egyébként is sokan lakunk közel egymáshoz, én például Frank Bolival, Miha Blaziccsal vagy Eldar Civiccsel, így előfordul gyakran, hogy együtt reggelizünk vagy kávézunk. Hallottam, hogy régebben nem volt ajánlatos más budapesti csapat “területére” betévedni, de mára ebből már nincs semmi. A legnagyobb rangadó viszont még mindig a Ferencváros-Újpest derbi.

A kedvenc magyarországi stadionjairól

Nagyon tetszik a székesfehérvári aréna, ahol Petrjak is futballozik, a MOL Fehérvár otthona. De gyönyörű létesítmény a Debrecené is.

A koronavírus-járványról és budapesti jeleiről

Nekünk is el kell azért mennünk rendszeresen bevásárolni, 3-4-szer egy héten, aminek nyilván van kockázata. Nem ajánlatos most már egyébként kimenni, bármennyire is unalmassá tud válni az állandó otthonlét. Egyre kevesebben is vannak Budapest utcáin, vannak, akik maszkot viselnek, bár a többségen ilyet nem látni. Azért apokalipszis-hangulatról még nem lehet beszélni.

Csakfoci