Ugyanakkor több klub léte veszélybe került.

Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője a Daily Mailnek szólalt meg, egyértelműen kijelentve, elhamarkodott lenne az UEFA által remélt május eleji időpont, még zárt kapuk mögött rendezett mérkőzések esetén is.

Mindenképp túl korai. Ha májusban folytatódnak a bajnokságok, akkor két vagy három héttel korábban el kell kezdeni az edzéseket. Nem látok a jövőbe, de véleményem szerint ez nem jó ötlet. A jelenlegi információink alapján jelentős egészségügyi kockázattal járna” – nevezte vakmerőnek a terveket.

Hangsúlyozta, a koronavírus májusig biztosan nem szívódik fel, még ha egyes országokban enyhülhet is a járvány. Egyelőre megjósolhatatlannak tartja, mikor éri el a csúcsát, így a futball beindulásának ideális időpontját sem nevezhető meg. A zárt kapus megoldás pedig a klubok alkalmazottainak szempontjából nem jelentene alternatívát. „Az emberek öltözőkben és zuhanyzókban jönnek össze, és pontosan ezt kell elkerülnünk.

D’Hooghe kiemelte, a labdarúgószövetségeknek nem szabad figyelmen kívül hagyni az orvosi tanácsot, mielőtt a pénzügyi megfontolásokat helyeznék előtérbe. „Egyensúlyt kell találni az orvosi és a gazdasági tényezők között. Választhatunk, mit szeretünk jobban, az egészséget vagy a pénzt? Jelenleg ez a legaktuálisabb kérdés. Ha az előtt indulnak újra, mielőtt az orvosok megadják a zöld jelzést, akkor ez azt jelenti, a gazdasági érdekek megelőzik az egészségügyieket. Pontosan ez az, amit nem lenne nem szabad megtenni. Egyébként mindannyian megbűnhődhetünk.

A szakember szavai összecsengenek német kollégájával, aki azt tartaná ideálisnak, ha csak jövőre rendeznének újra mérkőzéseket. Olaszországban pedig az vélemény, hogy október előtt nem szabad visszaengedni a szurkolókat a stadionba. Ettől még a Premier League klubjainak például eltökélt szándéka, hogy befejezik a szezont, ezzel elkerülve a 762 millió fontnyi tévés bevétel elvesztését. És Javier Tebas, a spanyol liga elnüke, aki az UEFA által létrehozott munkacsoport tagja is azt mondta, hogy a nagy ligák között egyre növekszik a konszenzus a május közepén történő újraindításról.

Lars-Christer Olsson, az európai bajnokságokat képviselő szövetség feje közben azért felhívta arra is a figyelmet, hogy a kisebb klubok tönkremehetnek, ha még sokáig tart a kényszerszünet.

Alacsonyabb szinten nincsenek kipárnázva, a túlélés teljes mértékben a bevételektől függ. Nem túlzás, hogy egyes klubok megszűnhetnek, ha nem tudjuk befejezni a szezont” – mutatott rá a vita másik oldalára.

forrás: M4 Sport