A HLSZ két levélben is követelte az MLSZ-től a bajnokság felfüggesztését, egyik levélre sem kaptak választ.

A koronavírus elleni küzdelem minden nappal egyre átfogóbb és erőteljesebb intézkedések bevezetését teszi szükségessé Magyarországon. A csapatsportok területén a környező országokban és egész Európában gyakorlatilag teljes a leállás, ezért a Hivatásos Labdarúgók Szervezete levélben fordult az MLSZ vezetőihez, hogy Magyarországon is sürgősen hozzák meg a szükséges intézkedéseket! A hétvégén két levelet is elküldtünk, amelyekre vasárnap este 21 óráig még nem érkezett válasz.

Dr. Vági Márton főtitkár úr
részére

Tisztelt Főtitkár Úr!

Napjaink sajnálatos eseményei előrelátást és felelősségteljes döntéseket követelnek. Sok más terület mellett foglalkoznunk kell a hivatásos játékosokat érintő körülményekkel és azok lehetséges következményeinek felmérésével. A legfontosabb a játékosok – és persze valamennyiünk – egészsége. Indokolt lehet átgondolni, milyen előkészületek, óvintézkedések szükségesek a biztonságos sportolás nem átlagos körülmények közötti feltételeinek megteremtéséhez. Több országban a kluboknál egészségügyi pontokat jelöltek ki, ahol ellenőrző teszteket lehet végezni. Érdemes lenne megvizsgálni ennek lehetőségét hazánkban is. A versenyeztetési, esetleges jogi és egyéb következmények természetesen sokadlagosak most, de adott időben foglalkozni kell velük. Jelezni szeretnénk, hogy amennyiben az MLSZ szükségét érzi, a HLSZ minden körülmények között kész mindenfajta együttműködésre, egyeztetésre, amelyet a rendkívüli helyzet megkíván.

Jó egészséget kívánok,

dr. Horváth Gábor
főtitkár

Dr. Csányi Sándor elnök
dr. Vági Márton főtitkár
részére

Tisztelt Uraim!

A koronavírus miatti intézkedések betartása mindannyiunk érdeke. A legfontosabb az emberi élet, az egészség védelme a sportban is. Azzal, hogy az MLSZ zártkapus mérkőzések megrendezését rendelte el, nem foglalkozott a játékosok egészségének védelmével. Az UEFA legutóbbi körlevele szerint nem fegyelmi vétség, ha a klub a válogatott meccsekre nem engedi el a játékosokat vagy a játékosok nem mennek el.

A fentiek miatt a HLSZ Elnöksége, valamennyi Magyarországon játszó labdarúgó képviseletében kezdeményezzük, hogy a bajnokságok felfüggesztéséről szóló döntést haladéktalanul meghozni szíveskedjenek. A legtöbb, koronavírussal érintett országban elővigyázatosságból már felfüggesztették a versenyeket. Nyomatékosan kérjük, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a játékosok életét, munkakörülményeiket befolyásoló döntéseikről kellő időben szíveskedjenek informálni minket annak érdekében, hogy tagjaink a megfelelő tájékoztatásban részesülhessenek.

Felhívjuk minden sportoló és sportvezető figyelmét, hogy vigyázzon magára és másokra!

A HLSZ Elnöksége nevében

dr. Horváth Gábor
főtitkár

(hlsz.hu)